L'obra de Víctor Ferragut i  Mon Joan Tiquat passà per Capdepera



Els “Aldarulls” de Mon Joan Tiquat, amb música del “nostre” Víctor Ferragut, passaren pel Teatre de Capdepera. Aquest musical és un atreviment gairebé inimaginable, en temps de crisi. Però el fet és que aquesta jove companyia de Barcelona ha posat en peu un projecte important a partir d’una campanya de micromecenatge, en què cinc actors i altres tants músics, més tècnics de so i llum posen en escena una al·legoria sobre la ceguesa.




És inevitable, en veure i escoltar aquesta obra, que la ment voli cap a l’”Assaig sobre la ceguesa”, de Saramago, perquè també en el cas d’”Aldarulls” hem cregut entendre que hi ha una ceguesa pitjor que la física, i és la ceguesa espiritual, de qui no vol veure o de qui és incapaç de veure amb els ulls del cor.



Fet i fet, l’obra se’n va a gairebé dues hores de representació, durant les quals la trama es passeja per dotze temes musicals que, com hem dit, ha escrit el compositor gabellí Victor Ferragut. Ritmes diversos, melodies variades, en funció d’un text que encara una situació dramàtica des d’un punt de vista ple d’ironia, fins i tot amb moments plens d’humor. I en aquest sentit hem de considerar que text i música s’enllacen amb total complicitat i no se sap ben bé si va ser primer l’ou o la gallina. Pel que fa a Víctor, hem de confessar que ens ha sorprès la maduresa d’aquesta primera aparició seva en el món de l’escena. Els temes – que inicialment correspondrien al seu projecte de final de carrera de composició – ens planten davant un autor del qual n’hem d’esperar moltes i bones coses i amb el qual, a partir d’aquest primer tast, ens atrevim a ser exigents, perquè ens ha demostrat que posseeix les eines per a esdevenir un compositor de volada.


Els actors, molt bé: amb desimboltura i gràcia, perfectament ficats en els papers respectius, movent-se amb soltesa i agilitat per l’escenari i interpretant els números musicals bon gust. I molt bo, també, l’acompanyament musical en directe.

 “Aldarulls” esdevé, per tant, la primera passa d’un grup de gent jove que, en aquest debut, ha posat en evidència que es mereix un vot de confiança dels promotors artístics i dels programadors teatrals. I així ho va reconèixer el públic que va omplir el Teatre de Capdepera, que premià amb una gran ovació tot l’elenc artístic i tècnic arribat de Barcelona.

 

EQUIP ARTÍSTIC

Sergi Boix en el paper de Casimir, Elena Ribera en el de Fulgència, Mateu Bauçà en el de Cugat, Elena Nieto en el de Zenòbia i Jordi Gordo en el d'Apel·les.

Aldarulls cobra vida acompanyat per una petita orquestra amb Jordi Cornudella al clarinet, Francisca M. Asensio al violí, Marta Perna al violoncel i Xavier Sánchez al contrabaix, tots ells dirigits per Marta Muñoz des del piano.