Al Centre Cap Vermell
Inauguració dia 21 a les 19h

Muntatge del Consell de Mallorca en commemoració de l'Any Alcover



El Conell de Mallorca va declarar el 2012 any Antoni M. Alcover. Una de les activitats que ha preparat és aquesta exposició. En ella es vol mostrar de forma divulgativa qui era i per què l’homenatjam en el 150 aniversari del seu naixement. L’exposició està dividida en tres àmbits:

  1. Qui era Antoni M Alcover o mossèn Alcover. La biografia ens assabenta dels seus orígens; de la vocació religiosa, arribant a ser canonge de la Seu i vicari general; i especialment dels estudis filològics, aspecte sobre el qual se centren els altres àmbits de l’exposició.

  2. Les rondalles mallorquines de les quals va ésser recopilador amb el pseudònim de Jordi d’es Racó. En aquesta part es mostra el procés de recopilació, de les plaguetes en les quals anava anotant les entrevistes que feia per recopilar les rondalles, i la magnitud i qualitat d’aquesta obra, a l’altura dels grans noms de la rondallística europea. El tresor dels 24 volums de rondalles s’ha servat gràcies a la recopilació i les dots d’Alcover.

  3. L’obra del diccionari. Va concebre i impulsà un diccionari que abastàs totes les formes del català, passades i presents, cultes i dialectals. Gràcies al seu entusiasme la idea comptà amb molts de col·laboradors. Per dur endavant l’obra del diccionari creà la primera revista d’estudis filològics de l’Estat el Bolletí del Diccionari de la Llengua Catalana. Viatjà per tots els territoris de parla catalana, el que ell anomenava les “eixides filològiques”, per anar bastint l’obra del diccionari. Resultat d’això són les calaixeres que contenen més d’un milió de cèdules.

Finalment, destacar que organitzà, promogué i presidí el Primer Congrés Internacional de la Llengua Catalana, celebrat a Barcelona l’any 1906, cosa que li valgué que li posassin el títol d’Apostol de la Llengua Catalana.

L’exposició ha estat comissariada per Gabriel Janer Manila i dissenyada per Jaume Falconer

Romandrà oberta de 17h a 20h els dies feiners fins al 18.04.2013.

Al voltant d’aquesta exposició s’ha organitzat un cicle d’activitats sobre Antoni M. Alcover

Per a visites guiades concertar horaris amb la biblioteca de Cala Rajada