Caminant per les paraules


Es tractava d'una primera experiència, sense antecedents, si més no en l'àmbit local, i tots els que hi anaren sentien, més que res, curiositat per saber en què consistia la proposta del departament de Cultura i del Servei d'Assessorament Lingüístic de l'Ajuntament. Foren una trentena, les persones que se sumaren a aquesta primera ruta literària, i pels comentaris que poguérem escoltar al final de l'acte, la impressió no podia ser més positiva.

Eren poc més de les 8 de l'horabaixa quan els participants es trobaren just devora el nostre far, el del cap de Pera. Unes breus paraules introductòries de Maria Àngela Melis i Pere Cortada ens posaren en antecedents del que es pretenia: recórrer un tram de la costa gabellina i fer-ho acompanyats per les paraules que alguns autors locals han deixat escrites sobre els paratges que els caminaires es disposaven a trepitjar.

Tira-tira, es començà a davallar cap a Cala Gat, i en el recorregut es pogueren escoltar textos de Joan Cabalgante, Llorenç Tous, Jaume Fuster, Pere Orpí i, també, algunes narracions de tradició popular. Els organitzadors s'havien preocupat d'imprimir aquests mateixos textos, de manera que tots els participants en disposassin.
 




Hem de dir que, a banda de l'atractiva combinació de paisatge i literatura, la ruta va constituir tota una sorpresa per a no pocs dels participants. Molts d'ells manifestaren no haver passat mai en la vida per la sendera que, sempre vorera de mar, discorre permanentment amb la vista abocada sobre un dels paratges més bells del municipi. Aturades devora es Faralló, a Cala Gat, en el racó de les àncores, permeteren una passejada assossegada, tranquil·la, per a assaborir uns indrets que, de tan familiars, sovint ens passen desapercebuts.



La volta acabà en el mateix moll de Cala Rajada, on s'escoltaren les darreres paraules sobre les quals havíem caminat. Eren les 21'30 hores i l'hora i mitja que s'havia invertit en el recorregut s'havia fet curta.

La següent proposta girarà amb el Castell com a nucli central, i tendrà lloc el proper dimecres dia 18, en sengles sessions de matí i capvespre. Heu d'apuntar-vos a les oficines de turisme, i si ho feis ens agraireu el consell.