LES CRÒNIQUES GABELLINES DE NYUR NYUR


 
D’uns anys ençà m’he pogut fixar que hi ha certs fenòmens editorials que per una raó o una altra desembarquen a Capdepera. Un d’aquests és l’editor d’Edicions del Despropòsit, que Pau Castanyer qui ha aconseguit crear un material de qualitat i innovador (recordem la col·lecció de poesia La Cantàrida) que ha arreplegat una sèrie de nous autors, noves veus que s’atreveixen a cantar i a dibuixar d’una manera transgressora tan necessària pel temps que corren.

Primerament, vaig poder gaudir de la presentació que feu Pau Castanyer del Còmic “Cròniques de Nyur Nyur” acompanyat de l’autor Pau Arévalo en el Centre Cultural Cap Vermell, per tant ell jugava a casa. Aquesta vegada Castanyer se suma al projecte no només com editor, ans també com a coguionista, en una edició acurada d’aquesta trilogia que va ser presentada amb un atrezzo ple de caps de paper cartró i altres estris.



Seguidament, el còmic està molt ben dibuixat, amb un traç senzill on destaca el color vermell per damunt del blanc i negre, la història representa un món que pertany als infectats que volen acabar amb els humans “normal”, i Bastian i els seus amics hauran de lluitar perquè això no es produeixi. Amb potent càrrega discursiva, els guionistes defensen la tasca de la historioescriptora que serà la cronista d’una història amb escenes de certa crueltat, que dibuixen un món marginal del que volen fugir els protagonistes. El discurs polític i exacerbat dels antagonistes, que venen a ser uns zombis fills de l’odi, acaba amb cacera al més pur estil Ku Klux Klan, que derivarà en el proper llibre de la nissaga amb una visita a Utopia.


En definitiva, gràcies a la tasca literària de Pau Arévalo (també amb grup de música amb CD i tot, on desenvolupa el seu món) i de Pau Castanyer aquest llibre ha pogut veure la llum i representa un glop d’aire fresc a la literatura gabellina, amb aquest nom tan estrany com pugui ser “Nyur Nyur”, on l’autor ens fa canviar de paradigma i ens encamina cap a un món imaginari propi i contundent. L’aixecament dels infectats ja és aquí, anau alerta que m’ha paregut veure’n algun per Capdepera!

 

Joan Cabalagante i Guasp