Una proposta expositiva que es podrà visitar fins al 31 d’octubre i forma part del projecte XTANT per promoure l’artesania tèxtil tradicional.



La torre de Canyamel, edifici històric del segle XIII, ha obert un any més les seves portes al món de l’art a través de l’exposició "Nodrint les nostres arrels. Un diàleg entre art i artesania" -Nurturing our roots. Dialogue between art & craft- que reivindica els materials i les tècniques tradicionals del patrimoni tèxtil.

La mostra acull obra d’una dotzena d’artistes internacionals procedents de l’Índia, Mèxic, Marroc, Colòmbia, Espanya… Es tracta de peces úniques, teixides i brodades a mà, realitzades amb tints naturals, que conten històries a través de vestits rituals; estores fetes amb nusos berbers que representen paisatges llunyans; fotografies de cascades d’aigua infinites; i instal·lacions d’art conceptual. Són creacions d’artistes arribats de diferents punts del món: Remigio Mestas, Ana González Rojas, Shradha Kochhar, Ana Belén Rodríguez, Ana Lamata, Carmen Castañeda, María García, Maison Artc, artesans wixárikas, Andrea Sender, Augustin Nicolas Rivero, Atelier Talasin i Howareyoufeeling Studio.




El projecte XTANT

La proposta expositiva -que s’ha inaugurat aquest dissabte, 11 de maig i es podrà visitar fins al 31 d’octubre- forma part del projecte XTANT, creat per Kavita Parmar i Marcella Echavarria per promoure l’artesania tèxtil tradicional. Fa cinc anys que se celebra a Mallorca i enguany disposa de diferents espais expositius, com és el casal senyorial de Can Vivot i el Museu Es Baluard, a Palma, i la torre de defensa de Canyamel, a Capdepera.

En aquesta edició, el lema escollit és Roots -arrels- que, lluny de mirar el passat com un article aïllat, cerca comprendre les arrels per allò que realment són: no només orígens sinó parts contínues d’un organisme viu. XTANT pretén inspirar les noves generacions a valorar la sostenibilitat, la identitat personal, la tradició i el consum responsable per sobre de les tendències comercials a través de converses, tallers, rituals i exhibicions tèxtils, que reuneixen més de 65 mestres artesans, activistes i dissenyadors convidats de 23 països.

La torre de Canyamel ha esdevingut enguany un dels pols d’aquest esdeveniment, amb l’exposició ‘Nodrint les nostres arrels’ que neix a partir dels cinc pilars de XTANT: consciència, bellesa, artesania, temps i comunitat. De fet, la mostra que s’ofereix a la torre vol ser una exposició viva on part de l’obra anirà canviant al llarg d’aquests cinc mesos amb diferents intervencions a partir d’aquests cinc pilars. La proposta que XTANT ha creat a la torre de Canyamel cerca ajudar-nos a examinar les nostres arrels a partir de la práctica creativa crítica d’aquests artistes destacats. Una invitació a un viatge interior de reflexió individual i col·lectiva.













Molt recomanable !