Ja han sortit del forn més de la meitat de les rajoles

Es preveu que a principis de març es comenci a instal·lar al moll

És un vertader plaer visitar la Teulera Can Benito de Campos i observar el procès artesanal i la cura amb que es fa cada rajola. Els colors tan vius i la immensitat dels personatges que ja podem imaginar en el mur del moll.



Si fa un mes anunciavem que El mural de Gustavo comença a sortir del forn, ara podem dir que, pràcticament, està fet. El ritme de treball constant i metòdic que s'ha de dur quan es fa un mural de 1700 rajoles dóna els seus fruits. Quan surt una fornada ja entra l'altra.

Miquel Torres, mestre artesà i director de Can Benito, hi posa els cinc sentits i mostra orgullós els colors de les rajoles mentres explica una i altra vegada la dificultat d'aconseguir aquests colors gustavians, tan especials i que tant ens agraden. Sobretot el vermell.



Ens explica també que utilitza en forn elèctric per tal de donar major uniformitat de calor a les rajoles i eveitar la condensació, cosa que no no garanteixen els forns de gas, més grans. Recordau que cada rajola te un doble procés de cocció a 1000ºC i que el refredat és lent i progressiu per tal de no fer-les malbé i evitar crulls o trencaments.





Els colors són espectacularment vius i brillants.



Una altra tongada ja és a punt d'entrar al forn.



A continuació podeu veure en fragments algunes parts del mural mentres Gustavo examina acuradament cada rajola.










Algunes rajoles que presenten petits defectes es poden corregir, en cas contrari es repeteix la rajola procurant la màxima perfecció en cada traç.






Cada peça és numerada i guardada. A punt de traginar-la cap al moll.



Tot un procés que espera de bell nou amb noves figures i personatges.



Tal volta no ens adonem de la bellesa d'aquest mural fins que es fixi al moll i es llevin els andamiatges. Però el que hem vist fins ara no alberga cap dubte del resultat final.



Una anècdota més, la signatura de Gustavo ja s'ha enfornada:










I si voleu saber més detalls del procés mirau aquest vídeo de Canal 4: