Girant l’ullada  cap enrere. Any 1972 (1a part)




Arxiu:
Bartomeu Melis “Meyme”





19 7 2  :   ANY  IMPORTANT  PER  A  CALA RAJADA  (1)

 

UN HELIPORT I UN AEROPORT?
   D’ambdues coses, s’està parlant. Un grup madrileny té elaborat un projecte per a ubicar a la finca de Son Cullera, a Capdepera, un heliport per a traslladar turistes amb avionetes per la costa mallorquina. Inclús ja han desplaçat un petit avió que resta aparcat a la zona esmentada. La intenció dels promotors passa per la creació de una línea regular que cobriria el trajecte Mallorca-Menorca .
   Per altra part, el  municipi, s’adhereix a les aspiracions de creació d’un segon aeroport mallorquí, amb unió d’Alcúdia, Santa Margalida, Artà, Petra i Manacor, que be podria comprar, amb el plàcet dels propietaris de Son Jaumell, per a assentar-hi les instal•lacions. També Petra hi ha dit la seva. Allí parlen d’un servei d’hidroales que cobriria els indrets turístics de l’illa.


UN QUILÒMETRE DE PORT ESPORTIU A CANYAMEL

   Pere Morell, propietari de sa Torre de Canyamel i els seus voltants, està mantenint contactes amb el “Ministerio de Información   y Turismo” per tal de posar en marxa un ambiciós projecte de construcció –al torrent de Canyamel– i al llarg d’un quilòmetre navegable, d’un port esportiu. Altres propietaris, com Quint-Zaforteza i els anglesos Taylor, se sumarien a la iniciativa. De fet, les gestions a nivell oficial ja estan molt avançades.
   El cost es de 200 milions de pessetes i consistiria en la neteja del canyar existent, fins a la seva desembocadura a la platja; dragar el lloc conegut com “s’Estany”, a la vorera del torrent,  i l’arranjament del pont que uneix els dos sectors de Canyamel, amb protecció per a les aus que nien allí.


WALTER BLOCH, MOR  A  CALA RAJADA
   Reproduïm part del article de l’escriptora noruega Nina Arkina Mogens, que té la residència a Cala Agulla, amb motiu de la mort de Walter Bloch, tot una institució a Cala Rajada. Entre altres coses, resa així:
   “El poble es troba sense pa. No s’ensuma, avui, l’olor a pa cuit i calent a l’establiment del carrer principal. Els joves repartidors, esperant la comanda per a traslladar-la als hotels, no tenen pressa. Walter Bloch i el seu pa integral, particular, han passat a l’altra vida, juntament amb els pastels, tortades i  braços de gitano. Bloch dormia de dia i treballava de nit, se’l veia poc a la botiga del forn, la seva obra era sagrada, de solitud i silenci. Quan la gent dormia, Walter elaborava amb gran saviesa el nostra pa diari, per espaï de 38 anys. I ha mort tranquil•lament, menjant el seu panet amb una tassa de  cafè. Quan estava llegint el diari, va tancar els ulls i expirà. La seva falta entre la gent de Cala Rajada es farà notar”.


“ES MURTAR” DISTINGIDA COM A PETITA EXPLOTACIÓ AGRICOLA.

    Es tracta d’una finca de set quarterades, sis d’elles dedicades a reguiu, amb una dotzena d’animals de boví, propietat de Jaume Forteza “Bibí”. Ha estat distingida com a “principi d’organització per a les petites explotacions agràries” per la Germandad de Ramaders provincial, per ser de les pioneres en la implantació de la inseminació artificial per a la reproducció.
Jaume Alzina, el “pagès” que dirigeix la finca, comenta que es treuen 25 litres e llet per vaca, diaris, la llet es paga a 7,55 pessetes el litre peró hauría d’anar a 10 pessetes. Així i tot, a Capdepera, per la llunyania en Palma, el ramader rep prima extraordinària per a la producció làctia.
   A l’hora de distingir “Es Murtar” com a petita finca  modèlica, de tipus familiar, s’ha tengut en compte, a més de la inseminació, la millora del sistema d’aspersió de bateria amb llarga tuberia rotatòria amb ponts que facilita nombrosa producció d’alfals.


DOFÍ FEMELLA CAPTURAT A CALA RAJADA
   Un enorme dofí femella, prenyat, fou capturat per uns pescadors que el trobaren atrapat dins les xerxes. El cetaci fou traslladat, pràcticament sense ferides, a “Marineland”. Al delfinari serà objecte d’atenció.
   El dofí té un pes aproximat de 350 quilograms i uns tres metres de llargària. Les característiques del seu abdomen  han fet supossar, per l’excessiu pes, que es tractava d’una femella embarassada
   Si s’aconsegueix recuperar-lo de les lesions, serà tornat a la mar, ja que en captivitat les cries solen morir als pocs dies.


Dofí famella


INAUGURACIÓ DE 40 VIVENDES PER A PESCADORS

   Solemne inauguració a Cala Rajada d’un complex de 40 vivendes per a pescadors, a les quals es dóna el nom de “Bartomeu March”, amb la destacada presència del representant del Governador Civil, don Jaime de la Portilla, el qual, juntament amb el batle Jaume Fuster Massanet, ha tallat la simbòlica cinta, una vegada ser beneïdes les instal•lacions pel rector Rafel Umbert. Nombroses autoritats illenques assisteixen a l’acte.
   Manuel March, fill del generós benefactor principal d’aquestes vivendes que reben el seu nom, Bartomeu March, descobreix la placa commemorativa de l’ajut provinent de la Fundació del mateix pròcer local, que fou nomemant “Patró Major Honorari de la Confraria”, pel president Pere Fuster Massanet.


Aspecte parcial de les vivendes per a pescadors

   A continuació del parlament del secretari de la Confraria de Pescadors, Vicenç Nadal, que ha versat sobre el desenllaç i les gestions que varen desembocar en la magnífica realitat que s’inaugurava, les personalitats presents realitzaren, sense protocol, un passeig per la mar a bordo del iot de Josep Alzina Ferragut, fins a l’hora de ser servit, en el restaurant “Porto Cala”, un dinar per a mig centenar de comensals.


Inauguració vivendes pescadors


ELS DETERGENTS FAN DESAPARÈIXER LES LLAGOSTES
   300 quilos de llagosta, de vuit dies,  han desaparegut, motivat per la quantitat de detergent  que s’aboca a la mar, per un valor d’un centenar de milers de pessetes. Les deixalles i els desinfectants en són la causa, segons apunta la gent del port. Per altra part, el reforçament amb formigó de què son objecte alguns dels vivers propers als que contenen el preuat crustaci també ha fet que es filtràs lleixiu i s’hagi hagut de treure llagosta pràcticament seca.
   Pere Fernández “Murta”, que al seu viver compta amb llagosta verda d’Àfrica , denuncia que ha tengut un ensurt pel que ell denomina vandalisme, per part, segons sembla, de nedadors submarinistes, als quals acusa de ser els causants de l’ obertura d’ un forat al viver, per on s’han escapat uns 48 quilograms d’aquesta llagosta. La més grossa pesava uns 500 grams, ja que són més voluminoses que les vermelles.


EL MINISTRE D’OBRES PUBLIQUES INAUGURA EL “MENORCA”

   "Isleña de  Navegación”, de Josep Alzina Ferragut, ha noliejat el buc de passatgers que amb la denominació “Menorca” efectuarà la travessia Cala Rajada-Ciutadella tres cops al dia, anada i tornada, a partir d’aquest mes de juny i fins els darrers dies d’octubre.
    El ministre d’Obres Públiques, senyor Fernández de la Mora; el Governador, senyor Hellín Sol; el Capità General de Balears, senyor Herrera; el president de la Diputació, el Batle de Palma, procuradors en Corts i tot un seguici d’autoritats provincials, acompanyats pel batle de Capdepera, senyor Fuster i autoritats locals, viatjaren a Ciutadella, on foren rebuts pel batle d’aquella ciutat, senyor Timoner, donant per inaugurat el “Menorca”.
    El  primer mandatari de Villacarlos (actualment, Es Castell,) senyor Wollstein, rebé a la comitiva oficial en aquella plaça militar, on es va celebrar l’estrena d’una font lluminosa i el clavegueram. A Maó s’inaugurà, hores més tard, la canalització d’aigua potable. A un restaurant, davant l’illot de la Quarentena, es va servir un dinar que clausuraren els discursos del president de la Diputació, senyor Alcover i del ministre, Fernández de la Mora, que aprofità l’avinentesa per a desitjar a l’armador Alzina, propietari del “Menorca”, el més profitós dels èxits en la nova singladura.
    Una volta haver visitat el port de Maó i d’altres indrets, la nombrosa comitiva va retornar a Ciutadella, on el “Menorca” la va traslladar a Mallorca, amb bona mar;  una travessia que va durar una hora i mitja. El “Menorca”  va atracar  al nou dic del port de Cala Rajada, on el ministre va recórrer les instal•lacions i va poder contemplar l’ampliació del moll, recentment acabada, abans de retornar  a Palma.


El ministre i d'altres personalitats a l'inauguració del "Menorca"


L'armador Alzina, familiars i tripulació del "Menorca"  i autoritats


 El buc "Menorca" varat al moll de Cala Rajada



LES DUES PRIMERES ENTITATS BANCÀRIES DE CALA RAJADA

   Ja no hauran de desplaçar-se a Capdepera els clients de Banca March o de la Caixa de Pensions.
La “Caixa”  ha obert, provisionalment, oficines al carrer Ramón Franco, mentre s’acaba el condicionament de noves dependències, en propietat, a la plaça Queipo de Llano (ara, dels Mariners). El delegat és Joan Alfons Riba.
   Banca March ha tirat “la casa per la finestra” amb motiu de la festa d’inauguració dels locals del carrer Elionor Servera. Una festa social d’alt nivell, on autoritats i representants provincials de la Banca han fet acte de presència. La sucursal estarà dirigida per Antoni Serra.
   Coincideixen amb les esmentades, les inauguracions del nou i sumptuós bar-restaurant “Porto Cala”, de la má de Josep Palou i el cuiner Joan Llabata, persones de dilatada experiència en aquest camp de la restauració. Un altre establiment, de carnisseria ha obert i es diu “Manuel i Llucia”, com també, a Capdepera, a la plaça Espanya (ara, de l’Orient), Joan Muntaner ha estrenat un basar que duu el seu cognom. Miquel Ferrer i Maria Flaquer han obert, així mateix, un espaiós supermercat a l’avinguda Cala Agulla.


Inauguració Banca March: Antoni Ferrer, Andreu Cursach ("La Caixa"), Antoni Serra i Mateu Garau, en primer terme.
 


SUCCEÏTS, INCENDIS I CRÒNICA NEGRA

   L’hotel Bellamar de Cala Rajada s’ha calat foc en una important porció de l’edifici. Una guspira que va implicar una tanqueta de fuel-oil en fou el detonant. Els bombers desallotjaren els hostatjats. 

   *** Un nin alemany de 5 anys va patir un síncope a Cala Agulla i morí.

   *** Al camí de la platja d’es Carregador, un vehicle va sortir de la carretera i s’estavellà contra un arbre, morint el conductor, de 23 anys, i restà ferit greument el passatger, de  20. Un turista, de 36 anys, fou arronsat per un vehicle, a Cala Rajada. El mateix que va ocórrer amb una nina, I.D.R., de 3 anys, que fou impulsada per un camió al carrer del Port, a Capdepera, que acabà amb la seva jove vida. Un altre camió, sense fre, va anar a xocar contra dos cotxes, un pal d’electricitat i una paret, després de protagonitzar una desbocada carrera per l’interior de Cala Rajada, en què produí seriosos danys materials, fins restar totalment destrossat el vehicle amb el qual va col•lidir, mentre el conductor en sortí il•lès.

   ***  A l’enllaç de l’autopista del aeroport amb la carretera de Santanyí, un vehicle de matrícula belga, conduït per una súbdita d’aquesta nacionalitat, va xocar violentament amb el que conduïa J.F.M. (aleshores batle de Capdepera), de 50 anys, amb resultat de greus lesions. L’impacte fou brutal ja que un dels ocupants, M.F.G., (tinent-batle de l’Ajuntament), de 37 anys, va perdre la vida. L’altre passatger, M.A.C., va patir ferides lleus. Els luctuós fet va commocionar tot el poble. Es produí a la vigília del dia de L’Esperança.


Miquel Flaquer Gayá, regidor mort a l'accident.

   *** Agents d’Scotland Yard investiguen a Capdepera l’aparent suïcidi d’una senyora anglesa, Leslie Susan Hicking, a sa Font de Sa Cala. La turista, de 27 anys, s’hostatjava a l’hotel Carolina amb el seu marit, quan va saltar d’un quint pis de l’establiment hoteler, cosa que evidenciava un suïcidi. Això és el que pretenen esbrinar els detectius d’Scotland Yard, que han sol•licitat la col•laboració de la policia espanyola.

   *** 50 quarterades d’alou i muntanya baixa, a Sa Costa, s’incendiaren en un front d’un quilòmetre, que es va originar a Sos Carbons, lloc on es troba una fàbrica de pirotècnia (focs d’artifici). La forta calor i la neteja de bardisses provocaren el foc, que fou extingit gràcies als treballs de la Guàrdia Civil de Sa Mesquida.

   ***  P.S.M., de 40 anys, natural de Sa Pobla i veí de Capdepera, i el seu germá polític, J.P.C., de 34 anys, de Búger i resident al nostre poble, quan estaven netejant un “pou negre” a una pensió de Cala Rajada, es varen asfixiar per les emanacions del gas que desprenen les foses sèptiques. Quan van requerir ajuda no varen ser escoltats, ja que no hi havia cap persona prop del pou. Membres de la Guàrdia Civil extragueren els cossos inerts. Els dos infortunats obrers deixen dona i fills de 5 i 9 anys, respectivament. El veïnatge ha obert una subscripció popular per a recaptar fons d’ajut per als familiars, que es troben en precàries condicions d’habitatge.



170 NINS ALS MENJADORS DE “ S’ALZINAR” DE CAPDEPERA
   El primer curs del nou centre escolar de S’Alzinar ha superat totes les previsions. L’inspector d’ensenyança, Gabriel Salom, posa aquestes escoles com a referència i manifesta que són “les millors escoles de Mallorca, per la seva saludable ubicació i per la configuració de les 11 unitats de què disposa  i que aglutinen tota la població estudiantil del municipi”.
    170 escolars, entre nins i nines, concorren als menjadors del grup, on monitores de Servei Social,  cuineres i religioses franciscanes se n’ocupen.
   Aquests dies, el centre ha rebut la visita dels “Nins de Belfast (Irlanda)”, que viatgen per Mallorca, després dels ensurts dels darrers atemptats en el seus país. Aquests infants han rebut delicades atencions per part de les autoritats i responsables de S’Alzinar.



   *** El director, Miquel  Moll Coll, en el transcurs d’un acte celebrat al domicili del mestre jubilat Joan Alzina Socies, de 88 anys, amb motiu de la seva mort, li ret un homenatge per la fructífera labor desenvolupada per don Joan en benefici de la cultura del poble. El que fou substitut seu, Joan Llull Estades, va traçar una bella semblança del finat, que es va reproduir a la revista “Paris-Baleares”, de la qual Llull era corresponsal.

   ***  A Cala Rajada, els exalumnes, juntament amb els actuals, del mestre Vicenç Nadal Bosch agraeixen a aquest, mitjançant un festa, els quasi 30  anys de docència entre nosaltres. L’economista i exalumne Joan Fuster Lareu, un dels promotors de l’acte, fa una breu recordança, amb anècdotes, ressaltant el  tarannà i jovialitat del mestre Nadal. Les autoritats civils i de Marina se sumen a l’homenatge. L’Escola d’Orientació Marítimo-Pesquera de Cala Rajada, a la qual mestre Vicenç ha dedicat tants d’anys, és un clar exponent de l’educació dels escolars del port.




Mestre Vicenç Nadal reb un homenatge dels seus alumnes

   ***   El professor de l’assignatura d’anglès, Leonardo Arrop, australià establert a l’illa i membre del claustre de S’Alzinar, fou requerit, després d’haver efectuat les proves corresponents, com a catedràtic, per la Unesco. Acabarà el curs i l’any que ve iniciarà noves singladures docents, i mai més ben dit, en tractar-se d’un viatger rodamons con Arrop.


Bartomeu Melis "Meyme"