Gener  2010

 

De l’Arxiu de  TOMEU MELIS “MEYME”








CAPDEPERA FA... 40 ANYS  
GENER  1970

  
MILLORES MUNICIPALS  I  REALITZACIONS, APROVADES AL PRIMER PLE DE L’ANY

    
   L’Ajuntament ha aprovat el projecte de una anomenada “autopista” entre Capdepera i Cala Rajada, amb dos amples vials, un de pujada i l’altra de baïxada, separades amb una bardissa i  voravies . Les gestions en front dels veïnats afectats per la carretera són a càrrec dels regidors  Mateo Orpí, Miquel Flaquer i Jaume Sancho.
 
      També, la Sala, està estudiant la viabilitat d’instal.lar un forn crematori de fems. Dins els acords del plenari del Ajuntament d’aquest mes, trobam l’aprovació d’un pressupost de 16 milios de pessetes a destinar a la xarxa d’aigüa potable i 18 milions per a clavegaram. A més, s’autoritza el técnic Joan Fernández Espiritusanto amb un cost de 60.000 pessetes, per a dur a terme la renovació del “repetidor de TVE” a  Sa Cova Negra. Resta damunt la taula, donar llum verda a l’istal·lació de un “heliport” a prop de les nostres platges.
  

BON ANY PELS PESCADORS  L’ACABAT 1969
 
        Segons informa la Confraria Sindical de Pescadors de Cala Rajada, que presideïx el Patró Major Pere Fuster Massanet, el finit  1969 fou un bon any per a la pesca. Els “bous” del nostre port han sortit 159 vegades a la mar. En els darrers dotze mesos s’han capturat 12.320 kilos de mol.lusc, 49.255 kilos de crustacis i  177.980 kilos de peïx. Aixó ha supossat uns ingressos de 5.101.394, pessetes.  Don Juan Alcina Amorós  es l’encarregat de la Llonja de Peïx de Cala Rajada i de la cámara de fret i fábrica de gel (que será properament ampliada mitjançant la subvenció de 6  milions de pessetes). En aquest concepta de fábrica de gel  la producció ha estat de 160.000 quilograms.
 

                                                                                                         
                                              
N0VA COMUNITAT DE REGANTS DEL TORRENT DE CANYAMEL
 
    Amb assistència del Batle, senyor Fuster Massanet i del notari Carles Gómez Alvarez, s’aprovaren  els  estatuts que regiran la nova Comunitat de regants que aprofitarà les aigües del Torrent de Canyamel  a Ca’n Deià,  Molí d’En Massanet, es Clot Alt, Na Marxanda, Ca’n Prohens, Es Prat Moré, S’Heretat, S’Hort d’Es Baladre, Es Clou Anell, Sa Torre i Sa Bassa Martina, amb una relació nominal dels usuaris que tindrán uns dies determinats, cadascú,  per poder-se nodrir del reguíu dimanant del torrent que amolla uns  onze litres i mig per segon.  D’ aquesta manera es legalitzava l’aprofitament de les aigües del torrent, per a les finques veïnades, de forma ordenada, ja que la costum provenia de cent anys enrera i era tot un desgavell. Clar que els conradors eren molt més……
 
 

     
LLORENÇ LLITERES  ESCRIU I EDITA L’OBRA “TORRE DE CANYAMEL”
 
   El  prevere i escriptor Llorenç Lliteres, historiador, presenta l’obra “Torre de Canyamel”, com a continuació de la seva anterior bibliografía referida a la nostra comarca, com “Artá al segle XIII”, “Els premonstratenses de Mallorca” o “Priorat de Bellpuig”.  Lliteres prepara “Rendició de Menorca”, “Castell de Capdepera”  i  “Capdepera y Son Servera a l’Edat Mitjana”. La obra dedicada a Sa Torre está il.lustrada amb fotografies de la antigament denominada Torre d’En Montsó i la dedica a la familia Morell i Font dels Olors per la conservació del valuós Museu d’objectes etnológics  que fan referéncia a la ruralia “gabellina”. El saló del club “Ancora”, al costat de Ca Ses Monges, no va poder acollir tanta gent com hi havia, tant de Capdepera  com d’Artá  que volia participar en el esdeveniment cultural, uns dels pocs que es celebraven al poble.




Image

Image

Image

 
 
CAPDEPERA FA….. 30 ANYS 
 
GENER  1980
                        

    Les festes pròpies d'aquest mes són Els Reis i Sant Antoni. Les primeres fóren deslluïdes pel mal temps, ambdós dies 5 i 6 de gener, la qual cosa va minvar l'alegria dels infants. 
   D'altra banda les dedicades a l'anacoreta, tingueren una participació nombrosa en els foguerons tant a Capdepera com a Cala Rajada. El nombre i vistositat de les carrosses de la colcada fóu més aviat discreta. 



    Pel demés, el gener d'aquest any, va ser magre en notícies. 
 
                                                                                  
 
CAPDEPERA FA….. 20 ANYS 

GENER  1990

 
JERONI ALZINA, SUSTITUEIX A TOMEU MASSANET AL JUTJAT DE PAU
 
      S’anomena suplent de titular del Jutjat de Pau de Capdepera a Jeroni Alzina (a) “Jeroniet”, home apreciat en tots el sectors, tan socials com politics, membre en actiu de l’Agrupació socialista local, que  sustitueïx en el cárrec a Bartomeu  Massanet (a)“Carbó”, també prou conegut per la seva activitat com a mestre de música i director de la Banda de Capdepera. 
 
   
EL PRESSUPOSTOS  MUNICIPALS  1990  S’APROVEN PER 506 MILIONS DE PESSETES    
 
       Onze regidors, del tretze que componen la Corporació Municipal, han fet possible l’aprovació del 506 milions de pressupost del Ajuntament per aquest any. Segóns el president de la Comissió d’Hisenda, el socialista Antoni Muntaner, “prima la problemática social, dotació d’infraestructures i la potenciació del sector turístic”.
 
     L’independent Salvador Moll  denuncia  que “el moment económic es crític, per falta de previsió i l’ineficacia municipal en pagaments de factures atrasades, multes i sancions que no s’executen per impagaments es palèsa”. Moll  presenta una exhaustiva colecció de signaturas en contra de l’imposició, per part de l’equip de govern que presideïx  Unió Malloquina, de contribucions especiales als veïnats per costejar la depuradora.