El survival esdevingut un horror permanent



 

Fa pocs dies vaig assistir, a Palma, a la presentació d'un llibre d'un autor, Alfons Martí Bauçà, amb una llarga trajectòria en cròniques de viatges i assaig de temes universals. El seu darrer llibre "La odisea de los Minorcans" havia aconseguit fer-se ressò a nivell de Balears fins i tot espanyol perquè va divulgar la desconeguda a Europa aventura dels Minorcans, un contingent de més de mil menorquins que varen escriure la Història de EEUU, implantant la civilització a la salvatge Florida del segle XVIII. Però l'acte on vaig ser present era una xerrada girant entorn del seu llibre d'ara mateix: "A la caza del contaminado. Del Covid al Nuevo orden Mundial".

La xerrada va comptar amb la presència del doctor Ruiz Valdepeñas, un metge suspès de feina per haver estat un actiu defensor de la llibertat i d atendre els malalts, malgrat la situació oficial, per imperatiu de consciència humana. El doctor va assenyalar que l'autor havia escrit un thriller sense haver de recórrer a la fantasia i, per tant, seguint el simple mètode del cronista clàssic de les grans literatures - com a França o EEUU- que escriu en tercera persona les vivències i experiències d'uns mesos de terror social i caos. El protagonista retrata situacions que tots hem viscut i només deixa a mans del públic que jutgi el tipus de societat i Estat implantat per decret des del març. De fet, l´autor retrata com s'adona de la histèria de les masses, ja pel febrer, que creuen haver trobat el seu moment per sentir-se importants encara que sigui com extres a un film de terror que em recorda les nits de zombis d'aquí de Capdepera. L'autor fa un viatge breu a França sud a visitar amics i es troba com li anul·len el bitllet de bus de retorn a Barcelona, un dia abans de segellar la frontera i tancar per decret a tothom. La cursa a peu per arribar a la frontera, l´ambient absurd i les cares de terror quan tus a l'aeroport només són un preludi del malson. Un horror que coneixem tots però que ningú escriu ni constata, cosa que sí fa l´autor, el qual cerca desesperadament de comprendre què està passant. I és a fi de no embogir que es proposa investigar a contrarrellotge per saber qui ha organitzat la peli de zombis amb masses que creuen que és veritat que hi ha una apocalipsi d'un virus humà que tothom té excepte qui segueix les ordes cegament. Perquè el gran mèrit del llibre és que simplement constata que diu la tele cada dia "avui peli de pesta a les 23" mentre alguns aplaudeixen la destrucció de la llibertat de moviment, de treball, d'anar al metge i d'associació perquè "el planeta respira millor". I és que la gran pregunta que ens trasllada mentre narra la realitat quotidiana és: si Bill Gates organitzà un simulacre de fi del món amb un coronavirus de pesta apocalíptica, què va passar a partir del març? Varen les masses creure que màgicament i per decret que la ciència-ficció s'havia convertit en realitat? O és possible que els ases volin i que en Bill Gates sigui déu creant la realitat? Aquest és el terror màxim i l´autor ho vol mostrar. El terror màxim és confondre realitat amb ficció ideològica i creure que moriràs en qualsevol moment si no acceptes que et facin qualsevol cosa des d'un poder total que regula totes i cadascuna de les fases de la vida d´una massa de robots arrogants i paranoics: el survival esdevingut un horror permanent.

El llibre "A la caza del contaminado" es pot trobar a llibreries, a internet i l'autor respon i informa a qualsevol persona interessada en el tema (Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.)


Bartomeu Garau Esteva