LA MAR DE JOVES 2008

Image
CAPDEPERA DES DEL MAR

   Un any més, la Fundació Joves Navegants de Mallorca ha posat en marxa el seu projecte d’estiu per a joves, anomenat "La mar de joves", que realitza juntament amb entitats sense ànim de lucre que treballen en la intervenció socioeducativa amb infants i adolescents, i amb la col·laboració del Govern de les Illes Balears, el Consell de Mallorca i alguns Ajuntaments. En aquest cas, Escola Viva Cala Rajada, projecte de l’Associació Ateneu Alcari que treballa en conveni amb l’Ajuntament de Capdepera des de ja fa un bon grapat d’anys, participà a "La mar de joves" durant la primera setmana de setembre, concretament del dia 1 al dia 4, i els joves que hi varen prendre part foren: Ester López, Agustí Esteva, Jose Antonio Martínez, Alex Ares, Alex Gallardo i Martí Suau. Els joves estaven capitanejats pel patró del "Galaxie", Raimón Martínez, i el seu primer oficial Hernán Olegui. Els educadors que els acompanyarem en la sortida fórem Toni Perelló, educador de l’Ajuntament de Capdepera i veterà a bord del "Galxie", en el qual ha navegat ja moltes vegades i en distintes singladures;  Nora Morey, monitora en pràctiques, i Maria Antònia Fuster, dducadora responsable d’Escola Viva Cala Rajada.

Image

   "La mar de joves" és un projecte que consisteix en quatre dies de navegació per la costa de Mallorca per tal que els joves participants aprenguin les nocions bàsiques de navegació, aprofundeixin en el coneixement del medi i ecosistema marí i treballin hàbits de conducta i convivència en un medi com el vaixell. Escola Viva Cala Rajada enfilava, amb aquest, el seu cinquè any de participació consecutiva.

Image

   Aquest any el "Galaxie", el veler de 21 metres d’eslora propietat de la Fundació Joves Navegants, va permetre als participants de Cala Rajada visitar bona part de la costa de Capdepera, experiència especialment interessant per als joves, donat que els oferia la possibilitat de contemplar i conèixer el seu propi entorn des de la mar i conèixer i visitar la Reserva Marina de Llevant. El primer vespre, el "Galaxie" va fondejar a la Costa del Pins,  on els joves es varen poder relaxar i fer busseig. El segon dia, la nostra petita expedició va fondejar a Cala Provençals, on es va dur a terme la neteja d’un caló sorprenentment brut i amb nombroses escombraries, amb la col·laboració del Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de Capdepera. El tercer dia de navegació vàrem estar acompanyants per un equip de Televisió de Mallorca que va enregistrar un dia a bord del "Galaxie2 per al programa de natura “L’aguait” i es va procedir a la neteja d’es Carregador, i  a més vàrem rebre la visita a aquesta cala del batle de Capdepera, Bartomeu Alzina, i del regidor d’Interior, Josep Gallego, que foren entrevistats també pels reporters de “L’aguait”. Aquest mateix dia vàrem tenir noticia que l’embarcació encarregada de la neteja del litoral va trobar una tortuga marina amb un ham clavat a la part posterior, la qual varen poder recuperar i procediren a dur-la a les instal·lacions de Marineland per tal de fer-li algunes proves i restablir-la. Passàrem la nit en es Gulló, on es va romandre dues nits i on es va poder bussejar, llançar-se d’es d’una drissa del vaixell i observar els beneficiosos efectes de la Reserva Marina de Llevant.

Image

   El 4 de setembre desembarcàrem en el port de Cala Rajada, des d’on havíem partit, després de fer un baldeig  a fons del "Galaxie" i de deixar-lo a punt per a properes sortides.
  Tot això, acompanyat de capvespres de navegació a la vela, fa d’aquest projecte una experiència única a nivell didàctic i educatiu per als joves. Tant és així que n'Agustí Esteva, que enguany participava per segon any a "La mar de joves", i del qual la tripulació del "Galaxie" n’està molt satisfeta,  va tenir l’oportunitat, arran de la seva sortida de l'any anterior, de participar amb la mateixa  Fundació Joves Navegants a La Ruta de la Sal, una regata d’hivern que visita ports com Eivissa i Barcelona. N’Agustí  promet ser, ja, tot un futur patró. I és que la mar té això, no deixa indiferent a ningú, i a alguns els acompanya per sempre.


Maria Antònia Fuster
Escola Viva Cala Rajada