Presentació del

llibre
La divisió

territorial del

terme
d'Artà:

1812-1858.

El naixement

de Capdepera i

Son Servera
,

a Can Creu d’Inca
   Com molts deveu recordar, el 26 de juny es va presentar el resultat del treball d’investigació del període del segle XIX que va desembocar en la divisió territorial del municipi d’Artà, treball que havien dut a terme Maria Massanet, Antoni Picazo, Miquel Pastor i Gori Rexach. Ara, aquest passat dijous dia 28, i com a part dels actes de commemoració del 150è aniversari d’aquells fets, es va presentar a un nombrosíssim públic que omplia fins a vessar les voltes de Can Creu d’Inca la materialització de l’esmentat treball en forma de llibre i de DVD, apareguts sota el títol de La divisió territorial del terme d'Artà. El naixement de Capdepera i Son Servera.

ImageImage

ImageImage

    Varen prendre la paraula l’arxivera local, Maria Massanet i Miquel Pastor, per a referir-se a l’obra en qüestió i als treballs que l’han feta possible. Per la seva part, la catedràtica Isabel Moll, que n’ha escrit el pròleg, es va referir a la importància de treballs d’aquesta naturalesa per a conèixer a fons el nostre passat, i va animar a continuar aquesta tasca als investigadors d’altres pobles que varen viure processos semblants al nostre. Finalment, el batle Bartomeu Alzina va cloure el torn d’intervencions, en què va agrair l’esforç de l’equip d’investigadors, així com l’aportació de totes les persones que hi han col·laborat d’una manera o altra.

Image

   Tot seguit es passà a la sala d’exposicions, on es pot visitar una mostra molt interessant de part de la documentació consultada en el procés d’investigació a què ens referim. A la terrassa, professors i alumnes de la secció de corda de l’Escola de Música hi posaren una agradable rerefons musical.

Image

   A l’acte hi assistiren representants dels ajuntaments de Son Servera i Artà, pobles on es repetirà la presentació els dies 6 i 12 de setembre, respectivament.

Image
 

El llibre:
 
    Els Ajuntaments de Capdepera, Son Servera i Artà coediten 3.000 exemplars del llibre 'La divisió territorial del terme d'Artà: 1812-1858. El naixement de Capdepera i Son Servera'.

    Els ajuntaments de Capdepera, Son Servera i Artà han publicat un llibre en el qual es recullen dades- procedents dels arxius dels tres municipis, de l’arxiu del Regne de Mallorca (Govern Balear) i l'arxiu general del Consell de Mallorca- sobre la successió d'esdeveniments d'aquesta època, amb motiu de la celebració del 150 aniversari de la divisió territorial del terme d'Artá.
     Amb el pròleg i col·laboració de la Catedràtica Emèrita de la Historiadora gabellina de l'Universitat de les Illes Balears (UIB), Isabel Moll, els autors del llibre 'La divisió territorial del terme d'Artà: 1812-1858. El naixement de Capdepera i Son Servera', són: Maria Massanet, Miquel Pastor, Antoni Picazo i Gregori Rechac.
   Aquesta publicació suposa la creació del primer document històric complet, un nou tractament, que descriu mitjançant fragments histórics, el procés de segregació de Capdepera i Son Servera del terme d'Artá, esdevinguts des de la Constitució de 1812, moment en què es generen una sèrie de canvis polítics i econòmics que fan entreveure la possibilitat d'independitzar-se administrativament.
   Les dificultats de l'època per organitzar-se i ser autosostenible tributariament, a més de la pobresa, l'epidèmia de la pesta o un huracà, van fer que el procés de la divisió territorial fos lent. No obstant això, l'any 1837, Son Servera es va independitzar d'Artà. Caldria esperar fins a 1858 perquè Capdepera aconseguís la seva independència.
  El llibre, que inclou nombroses fotografies i il·lustracions, va acompanyant d'un DVD, en el qual es recull de forma digitalitzada tota la documentació dels arxius recopilats, a més d'un apèndix fotogràfic i gràfic amb plànols cartogràfics per poder conèixer on s'ubicaven els límits territorials fronterers.