Image

   El passat dia 19 de juliol els Xeremiers des Puig de Sa Font, de Son Servera i Sant Llorenç des Cardassar, participaren en un concert de cornamuses que fou com un encontre entre les cultures de Mallorca i d’Occitània. 

   Aquest concert es va fer a Mazamet, un poble situat a la vall de la Muntanya Negre (Montagne Noire), departament de Tarn, França. Aquest departament es situa dins el Languedoc, en ple cor d’Occitània, al Midi Francès (sud de França). 

   Després d’aquest exercici de situació geogràfica, crec que cal destacar el fet que explica un poc el nom d’aquesta regió, Languedoc: llengua d’oc; Occitània: terra de la llengua d’oc.


   Dins aquesta regió destaca, musicalment, la seva cornamusa (molt estimada a la regió), anomenada craba o bodega, depenent de en quina vessant de la Muntanya Negra un es trobi. Aquí teniu una imatge.


Image


   Es tracta d’una cornamusa d’unes dimensions realment notables (el seu sac fa la mida d’unes tres o quatre xeremies).

   El dissabte dematí férem una cercavila pel poble veí anomenat Castres: ens passejàrem, amb un sol de justícia, mercat amunt i avall. Tots el vianants es quedaren mirant, com dient: “on van aquests amb aquest instrument tan estrany?”. Ens aplaudiren molt. 

A la nit férem el gran concert. Sonàrem just després dels occitans amb les seves Bodegues/Crabes. I fou un gran èxit, un grup d’espectadors acabaren ballant al ritme de les xeremies. I un grup dels xeremiers acabaren ballant els balls occitans. Es calcula que hi va haver més d’un milenar llarg d’espectadors (alguns diuen que passaren els dos mil).


   El diumenge capvespre férem el nostre darrer concert, va ser vora el Llac Montagnès, a dalt de la Muntanya Negra. I poc després ens acomiadàrem d’aquella amable gent, que viu a un lloc privilegiat, a la vall de la Muntanya Negra, on els vespres hi fa un bon celistre... i no hi ha moscards (o almenys, no en vérem cap).


   Al matí següent deixàrem enrere aquells paratges de la terra dels Càtars. Així com ens allunyàvem canviava el paisatge. Carcassona ens quedava just davant. Més enllà, un llarg camí fins a la nostra estimada roqueta, i fins a cases! Difícilment podrem tornar a mirar un mapa de França sense dedicar un petit somriure al Languedoc.


Antoni Genovart

   Director del Xeremiers des Puig de Sa Font

   Professor de Xeremies a l’Escola de Música de Capdepera


A continuació teniu un video de dues cançons sonades a la Plaça de l'Orient dia 15 d'agost acompanyant als xeremiers de l'escola de música de Capdepera en el programa l'escola de música surt al carrer.