Història de la 3ª Edat de Capdepera, 
contada per un "Col·lectiu de Gent Gran"

 




El 2 de juliol de 1990 s'aprova el saldo resultant de l'estat de comptes, per un import d'1.832.078 pessetes. Per unanimitat, es va donar conformitat al contingut de la carta rebuda de la Federació recordant que en els estatuts de totes les associacions queda prohibit “fer política” en el sí dels locals socials de la vellesa. La directiva de l'Imserso concedeix una ajuda a “Ca Nostra” de 175.000 pessetes, i se sol·licitat a la directora de l'esmentat institut una ajuda econòmica per a la neteja del club, per la quantia de 127.750 pessetes, al mateix temps que es demana subvenció al Consell Insular de Mallorca per a la instal·lació d’aire condicionat per valor de 500.000 pessetes. El cost de la maquinària per a despatx de begudes i cafè és de 950.000 pessetes. El pressupost per a exposicions, a les festes patronals, d’obra de pauma, ganxet i fotografies de grups escolars, amb premis de 3.000, 2.000 i 1.000 pessetes, per a cada grup, apuja a 49.000 pessetes.


El 10 d’agost, el saldo s’ha incrementat, ja que passa a ser d'1.852.266 pessetes. Sanitat i Seguretat Social del govern autonòmic insta els majors de 65 anys que no compten encara amb pensió de jubilació, que la sol·licitin. El 25 d’agost se celebra la festa d’aniversari amb l’entrega a l'Ajuntament d’una còpia del Castell, del any 1915. L’àpat consistirà amb gelat i ensaïmada i brindis amb cava. A més, el doctor Monjo farà una conferencia sobre aptitud pràctica en situacions urgents.

El 8 de setembre, el saldo ha minvat i ara és d'1.824.410 pessetes. Es llegeixen les actes dels jurats que atorgaren els premis de les exposicions de ganxet, palmito i fotografia, les despeses del m untatge són de 57.000 pessetes. La funció de teatre mallorquí organitzat per “Ca Nostra” a benefici d’una possible residència, patrocinada per “La Caixa”, va suposar una venda d’entrades de 91.600 pessetes, i unes despeses de 5.500 ptes. L'entitat bancària concedeix un donatiu per a aquesta finalitat de 32.000 pessetes, totalitzant-se uns guanys de 118.100 pessetes.

El 5 de novembre, una volta haver presentat l’estat de comptes, resulta un saldo d'1.996.660 pessetes. Es pren l’acord d’adhesió al que havia pres la Corporació municipalpel que fa a la instal·lació a Capdepera d’un Centre de Salut. Se celebra un dinar de confraternitat a l’hotel “Dos Playas”, únicament per als associats que estiguin al corrent del pagament de la quota. Es cursa convidada al batle i a entitats col·laboradores, també al reverend i a les monges (talment resa el document, i així ho escrivim). I, afegeix: ”Finalitzat el dinar hi haurà ball al saló de l'hotel per a tots els assistents…”.

S’anuncia conferència a càrrec d’un tal senyor Pinya sobre gastronomia mallorquina, havent-se sol·licitat prèviament al conferenciant que remeti les receptes de cuina per poder fer fotocòpies i regalar-les als assistents per a millor atendre el contingut de la xerrada. Es pren l’acord d’insonoritzar el local de la tercera edat en evitació dels renous produïts pels motors de cotxes i motos que circulen pel carrer adjacent al club, i se sol·licita una ajuda per a aquesta finalitat al conseller de Sanitat, que tanta cura posa en la salut dels ancians. Així mateix es fa necessari instal·lar un extractor per a treure a fora l’aire viciat del bar.

I finalitzam 1990 amb una visita al Bisbe de Mallorca, a la Catedral, per a felicitar-lo per Nadal. Aprofiten per anar, un grup, a la sarsuela del Teatre Principal de Ciutat, i altres al “Rialto” a veure una obra d’en Xesc Forteza, el qual ofereix una rebaixa per a la gent major. A més d'una excursió de l'Imserso al preu de 18.550 pessetes, a Benidorm i a Torremolinos. S’organitza una xocolatada nadalenca, el dia 24, amb torró, cava i ball.

Res hi ha com un bon acabar…!

Col.lectiu Gent Gran- Pere Llabata