El tema és que encara no hi ha traçat, ni projecte, ni expropiacions…

 per Miquel Piris

L'any 1998, minuts abans de començar la primera Marxa pel Tren de Llevant, un senyor d'Artà em va envergar "Si en Miquel Barceló vol es tren és perquè no passa per dins ca seva". El pintor, com altres personatges destacats de la cultura balear, havia accedit a posar-se la samarreta amb què cada any hem promocionat les marxes en demanda del retorn del tren. Aquell era el preludi d'altres comentaris similars que, com a un dels responsables d'aquelles manifestacions, hauria (hauré) d'escoltar al llarg dels anys. Sense anar més lluny, tenc una amiga que té uns pares que tenen una casa en construcció just al costat de l'antic traçat del tren entre Son Servera i Artà.

Per sort, com deia, és una amiga, una amiga encantadora, així que quan em va fer saber el disgust de la seva família per la probabilitat d'haver de conviure amb el pas del ferrocarril m'ho va dir tan bé que el fet s'ha convertit en una broma recurrent que gaudim més que patim. Ella i els seus, amb els anys, ho han anat relativitzant: veuen que el tren només passarà, com a molt, un pic cada hora; que a la nit no circula; que fa molt menys renou que una carretera i, per descomptat, que una autovia o una autopista.

Una altra. Fa dos estius, un amic de la infantesa també em va dir, amb força amabilitat, que m'hagués pogut estalviar la lluita pel tren perquè les vies li havien de passar a tocar del xalet amb piscina que s'ha construït al camp entre Artà i Capdepera. Mentres lluitava amb la meva llengua per no pronunciar un "Deixa'm plorar amb els teus ulls!" em va sorprendre que, tot i que no s'havia anunciat l'aprovació del projecte, ja hi hagués traçat. N'hi havia? N'hi ha avui? M'han dit que si vas a l'Ajuntament d'Artà i ho sol·licites te'n donen un, de projecte; bé, en realitat és una retxa damunt d'un mapa per la baixa resolució amb què està confeccionat. El problema és que el plànol que et donen és del 2004 i correspon a un projecte del govern de Jaume Matas en el qual no s'aprofitava l'antic traçat ara en desús. Res a veure, per tant, amb el que vol fer l'actual govern. O sigui, que les persones que aquests dies han pensat que els podien expropiar basant-se en aquesta informació caducada, ho han passat malament de bades. Des de la Conselleria de Mobilitat m'asseguren que ni tan sols hi ha descrit el corredor per on podrien passar les futures vies que tal volta algun dia uniran Artà i Cala Rajada (un corredor de 200 metres d'ampla que, a l'hora de la veritat, queda reduït a 10). A més, primer hauran d'aconseguir treure el tren de Manacor on la ciutat ha engolit l'espai de les antigues vies tapant-les de ciment, convertint-les en passeig. Es pot sacrificar i fer desaparèixer un vial ferroviari així com així? Algun responsable polític hauria de donar explicacions per això?

Vos seré sincer: si jo fos propietari d'una finca on pogués fer una casa (pura i dura ficció) i el tren m'ho impedís, també em posaria frenètic. El tema és que encara no hi ha traçat, ni projecte, ni expropiacions… i ja hi ha persones assegurant als mitjans que els hi xaparà la finca. Hem viscut un assaig del que probablement serà una creuada en tota regla. N'hi ha prou anant a l'hemeroteca per veure com s'instrumentalitzà políticament una situació similar a Petra. I mediaticament funcionarà, n'estic convençut, passarà com amb els accidents. Vos hi heu fixat que a la majoria de diaris 10 ferits lleus amb el tren són portada i que cinc o sis morts en cotxe només mereixen mitja pàgina a l'interior? Idò amb les expropiacions passa més o manco el mateix. Conec gent als qui han expropiat per ampliar la carretera de Cala Rajada a Palma o que han vist com una rotonda se'ls menjava el jardí. Per fer un tren s'ha d'expropiar molt menys que per fer una carretera. Però els segons difícilment apareixen als mitjans (les autopistes innecessàries i les curves Matutes serien capítol a banda). En tot cas, Antich encara ha de convèncer ZP perquè aprovi el conveni del tren.

Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz…. (Solbes, desperta!... Amics, ha obert un ull!)

 

 Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.