Cap Vermell i Andreu Genestra recuperen el que, possiblement, fos el primer receptari d'un establiment hoteler a Mallorca, el contextualitzen històricament, el reinterpreten i fan una proposta actual.


Dia 26 de Setembre a les 19h al Centre Cap Vermell es durà a terme la presentació d’aquest esperat receptari culinari del famós hotel familiar de Cala Rajada amb receptes reinterpretades per Andreu Genestra.

Gràcies a la gratitud d’uns capellans que volgueren regalar a Margalida Tous, la madona de Cas Bombu, un receptari escrit amb els plats que ella els hi havia preparat l’any 1909, arriba a les mans de l’Editorial Documenta Balear, aquesta preciosa troballa. La posta en comú de persones destacades dins el món intel·lectual i cultural de Capdepera i Cala Rajada, entre les que hi ha Jaume Fuster Josep Terrassa, i Joan Cabalgante fan que la introducció del marc històric i cultural de l’època sigui el primer plat d’una cuina farcida de sorpreses i de bon gust.

En principi, la idea de la publicació del receptari era fugir de la cuina internacional que presenten els diferents establiments que hi ha a la costa de Cala Rajada, on no es dóna diferència substancial entre unes cartes i unes altres. En aquest receptari de cas Bombu es produeix d’una banda, la combinació perfecta de l’Alta cuina amb els plats tradicionals de la cuina més autòctona i creativa. Hi ha des d’arroços fins a dolços exquisits, plats francesos o italians en un viatge culinari que ens farà salivar la boca rere l’apetitosa recepta que s’ens proposa. Evidentment, que el punt de partida requereix certs coneixements culinaris per engegar la proposta d’aquesta gran cuinera i pionera de l’hosteleria gabellina que va ser Margalida Tous, tot i així l’iniciat podrà atrevir-se a cuinar algun d’aquests plats sense possibilitat de fallir en l’intent. Els ingredients, curosament transcrits del receptari original, escrit en castellà, es posen al servei del lector, amb la possibilitat d’alternar amb altres ingredients, més moderns i accessibles per a la preparació de les receptes.

D’altra banda, el magistral cuiner Andreu Genestra i el seu equip del Predi de Son Jaumell, han reiventat algunes de les receptes en una nova proposta fresca i de nova cuina que deixarà bocabadat a més d’un comensal. Per rematar la proposta, la família Bombu, s’atreveix per primera vegada a treure a la llum la recepta del seu plat més conegut: La llagosta a la bomba.

En definitiva, es tracta d’un treball exhaustiu, que comença amb una introducció històrica d’alt rigor i continua amb el receptari, per a finalment acabar amb una entrevista amb solera a Antoni Garau “Bombu” el cappare de la quarta generació d’aquest negoci familiar, que ha estat guardonat amb el premi Cap Vermell, per la seva dedicació i empenta. Podeu esperar-lo amb candeletes, perquè hi ha per a llepar-se els dits.

Hi estau tots convidats!



Cala Rajada 1929