Intervenció de Mateu Melis, d'Es Grup, en el plenari d'elecció de batle de dia 10-12-2009


"...malgrat no votem a favor, respectam els acords de governabilitat als que s’ha arribat."





   El primer dir que ens votem a nosaltres mateixos no per que tinguem possibilitat, sinó per que quedi clar el nostre vot. Amb una abstenció se podria  interpretar malament.
   En Segon lloc, no és el nostre ànim deslluir la sessió de investidura del nou Batle, Sr. Gallego. Entre altres coses per que, malgrat no votem a favor, respectem els acords de governabilitat al que s’ha arribat.
   Però sí que volem dir, des de el nostre grup un parell de coses, reflexions que crec que se haurien de tenir en compte.
  Per a nosaltres, una de les principals normes internes en quan a la nostra participació a la vida pública local és la de interpretar i dur a terme la voluntat del poble i, ens agradi o no, creiem que l’hem de respectar, entre d’altres coses, perquè el poble, com diu l’article ú de la Constitució és sobirà, i perquè el ciutadà vegi en la classe política unes actuacions coherents i responsables, per la bona salut de les institucions, de l’estat de dret i del sistema democràtic.
   D’altra banda, les matemàtiques electorals i el sistema electoral vigent permeten tot tipus de pactes amb l’objectiu de fomentar la governabilitat de les institucions, en aquest cas, del municipi de Capdepera. A nosaltres això ens pareix molt bé, ja que així se dóna l’oportunitat a les forces polítiques més petites, amb ideologies o criteris mes concrets a reivindicar-se i dur endavant els seus projectes. També permet rompre el bipartidisme que és dona a les Administracions Autonòmiques i Nacionals.
   Però si interpretam la voluntat del poble a les darreres eleccions municipals veurem partits que augmenten, altres que es queden igual i d’altres que disminueixen en número de vots. Un d’aquests partits que va disminuir el número de vots va esser ES GRUP,  on automàticament el cap de llista, Antoni Muntaner, ja ni siquiera va recollir l’acta de regidor, interpretant  la voluntat del poble, encara que naturalment costés assumir-ho.

Image

   Crec, i vull aprofitar aquesta tribuna per dir-ho, que en Muntaner va actuar correctament, demostrant així el seu tarannà i un gran sentit de la responsabilitat política. El poble ens va atorgar 240 vots menys que a les anteriors eleccions i això demostrà que alguna cosa havíem fet malament, i pel be de Capdepera, pel be de la democràcia i, simplement per higiene política, va prendre aquesta decisió,  cosa que el dignifica, com a persona i com a polític.
   Però no varem esser els únics els que varem perdre vots a les passades eleccions municipals. El partit (UCAP-UM) i el candidat (Sr. Gallego) va perdre més de 300 vots, cosa que és significativa i que dóna lloc a més d’una reflexió. En aquest cas no s’ha interpretat la voluntat del poble de la mateixa manera, que segons el nostre parer havia de seguir el mateix camí que el regidor de Es Grup, i avui obté la Batlia pel que queda de legislatura. Evidentment tot és legal i legítim, només que no tenim la mateixa ètica política.
   En quan a l’estabilitat, al juny, al apropar-se el relleu a la batlia, varem decidir fer públic la nostra intenció de no recolzar l’investidura del Sr. Gallego a la batlia, per motius que ja varem publicar, però que se poden resumir clarament amb aquesta frase: No consideràvem ni consideram prioritari per a la estabilitat municipal canviar de batle. En canvi, si que consideràvem clau l’aprovació d’uns pressupostos per que l’equip de govern pugui gestionar els recursos del municipi, sense traves, com millor cregui adient. Hem estat claus per desbolquejar la situació econòmica per nosaltres necessària i suficient. Ara se canvia de Batle per complir amb un pacte que ja no existeix i que sembla més per qüestions de caire  personal. (tothom sap que el desembre del 2008 se va rompre al demanar EU-EV la dimissió del Sr. Alzina, que va forçar la seva destitució. Aquí se va rompre el pacte i se va desestabilitzar el govern. El tràgic succés només va accelerar el procés). Bé, més o manco el que succeix a Palma, només  que la Sra. Calvo no té els pressupostos aprovats, per què si no…)

Image

   Avui comença una nova etapa. L’era del Sr. Gallego, que ja tenim l’experiència aquesta legislatura de la seva gestió al front de la Policia local. No és el moment de fer valoracions. Tindrem temps.  Per cert, això sí, amb els doblers que destinarem a indemnitzacions per la seva mala gestió, podríem tenir decoració nadalenca i animar el comerç local, que bona falta li fa.
   Al pacte que hem pogut veure per premsa no figura cap mesura per afrontar l’actual situació que travessem. No parla per a res de la Policia, ni dels convenis de personal, ni de activitat econòmica (no parla per a res de engegar dotacions de serveis, que donaria peu a la construcció i conseqüentment a la creació de llocs de feina i riquesa), ni de Turisme (no considera prioritari la platja de Cala Agulla, el tot inclòs, la desestacionalització de la temporada).  Dona la sensació que s’ha acceptat tot el que ha imposat EU-EV a canvi de la cadira presidencial.
   Però be, ara tindrà que demostrar-nos a tots que el canvi ha estat positiu. Així ho confiam pel bé de Capdepera.
   Malgrat tot l’esmentat, desig al nou Batle tota la sort del món i me pos a la seva disposició pel que vostè cregui que jo, en nom del meu partit, Es Grup, el pugui  ajudar.


Mateu Melis
Es Grup