CURSOS GRATUïTS DEL CONSELL DE MALLORCA . GENÈRICA  














Genèrica: escola per la igualtat
Un espai de reflexió i formació multidisciplinar per  la igualtat de gènere

Taller de salut per a dones "Temps per a tu"  
*                              
  Tallers de salut teòrico-practics amb l'objectiu d'oferir a les participants una oportunitat de rebre informació no esbiaixada sobre la seva salut en un ambient motivador i agradable en el qual s'estimuli l’intercanvi, la valoració de les pròpies experiències, s'aclareixin dubtes i s'incorporin recursos que els permetin, des d'ara, mantenir i gaudir de la cura responsable de la seva salut.

Coordina: Leonor Taboada (ADIBS) 
  

Continguts dels tallers
Taller 1: SALUT I GÈNERE
Imparteixen: Carmen Sánchez-Contador Escudero i María José Hernández Ortiz

La definició de salut de l’ OMS, diu que és un estat complet de benestar físic, mental, i social i no solament l'absència d'afeccions o de malalties, i dirigeix l'atenció tant als aspectes mèdics de l'atenció a la salut com a "la justícia de les bases sobre les quals la societat funciona amb particular referència a l'accés i al control que exerceixen diferentment els sexes sobre els recursos a la salut”. El terme sexe deriva de les característiques biològicament determinades, relativament invariables de l'home i la dona, mentre que gènere s'utilitza per assenyalar les característiques socialment construïdes que constitueixen la definició del masculí i el femení en diferents cultures i podria entendre's com la xarxa de trets de personalitat, actituds sentiments, valors i conductes que diferencien els homes de les dones.

L'enfocament de gènere ens permetrà descobrir que les dones vivim més anys, però també més anys de malaltia i de disfunció.

Taller: píndoles per al malestar de les dones. En aquest taller desvetllarem les estratègies de la indústria farmacèutica per convèncer-nos que la nostra salut no depèn de nosaltres, sinó que necessitam prendre com més píndoles millor per estar bé.

Taller 2: SEXUALITAT SALUDABLE
Imparteix: Jimena Jiménez

La sexualitat i els conflictes sexuals entren a l’abordatge global de la salut.

L’OMS afirma que la finalitat de la salut sexual ha de ser el plaer intensificat de la vida i de les relacions personals, no només l'assessorament i l'assistència relacionats amb la procreació i les malalties de transmissió sexual. Les dones hem de responsabilitzar-nos del nostre plaer sexual. Per això, és important saber com funciona el nostre cos i esbrinar el que ens produeix plaer. Preguntar-nos com ens agradaria que fossin les nostres relacions sexuals i parlar d'això per a entendre'ns nosaltres mateixes i perquè el nostre company o la nostra compaya sexuals ens entenguin també.

El taller s'iniciaria amb una informació sobre la consulta ginecològica: en què consisteix i perquè i cada quant temps és important fer-la. Després, parlarem de sexualitat i també d’anticoncepció, per a la prevenció de malalties de transmissió sexual. I embarassos no desitjats, sense oblidar-nos de la pelvis.

Traballarem aspectes teòrics i pràctics.

Taller 3: TREBALLAR SENSE SOFRIR
Imparteix: Ángeles Niño López

És un taller per comprendre que la feina és un espai més (no l'únic) que absorbeix gran part del nostre temps i energia en la nostra vida, i que pot resultar beneficiós i saludable si hi ha creativitat, confiança, valoració, autonomia, flexibilitat, suport social, i hi podem expressar allò que sentim.

Un taller per descobrir si som en el lloc que ens correspon, si hi ha un cert equilibri entre donar i rebre…
Un taller en el qual la presència i participació de cada dona contribueixin a crear àmbits laborals on cadascú pugui sentir-se bé, sense patir estrès, assetjament moral o qualsevol situació de risc laboral que posi en perill la salut.

Taller 4: UNA PASSA A FAVOR TEU
Imparteix: Rosa Mascaró

“No sabré fer-ho. A mi me faria molta il·lusió però no puc, no som capaç. No sé dir-li que no, em sent culpable. Uf, no, quina vergonya parlar davant tanta de gent. Jo, ja me conform amb qualsevol cosa per no discutir. Jo no servesc per això, etc., etc.”

Aquest és un taller per aturar aquestes idees i aquest pensaments que sovint no ens deixen ser tan fantàstiques com som. Aquest és un taller per retrobar-te amb la teva millor amiga: tu. Aquest és un taller per riure, ballar, parlar, compartir... Aquest és un taller per aprendre a fer una decidida passa a favor teu.


Calendari i horaris
Taller d’una durada total de 12 hores (4 sessions de 3 hores cadascuna).

Horari de realització dels tallers: de 17.00 a 20.00 h.


Calendari
DatesMunicipiLloc
27 d'octubre, i 3, 17 i 24 de novembrePalmaSala Polivalent del Centre Cultural La Misericòrdia, Plaça de l’Hospital, s/n
13, 20 i 27 d'octubre, i 3 de novembrePetraCentre Social Can Real, c. de l’Hospital, 49
20 i 27 d'octubre, i 3 i 10 de novembreLlosetaCentre Cultural Sa Mina, c. dels Reis Catòlics, s/n

Per a més informació:
http://www.conselldemallorca.net/?&id_parent=1324&id_class=1380&id_section=1381&id_son=3369&id_grandson=3793#3853