Desconec si Miquel Estelrich Bestard ha volgut passar una estona divertida escrivint el seu article sobre els anomenats "chemtrials" o sincerament es creu el que escriu. En cas que sigui el segon cas, pot ser preocupant per les derives conspiranoiques que comporta i les seves conseqüències sobre la població. Una prova d'això la tenim amb la teoria conspiranoica del diari “El Mundo” sobre l'11-M.

 

  Des de nin, quan vèiem una d'aquestes esteles al cel, dèiem: "Mira, per allà ha passat un avió". Per la Llei d'Occam, l'explicació més senzilla sol ser la veritable. Gent com Íker Jiménez (l'home que duu quatre Power Balance a cada braç) i d’altres de la seva espècie, viuen de fomentar aquest tipus de misteris sense misteri. Quan jo era més jove, era el Doctor Jiménez del Oso, i avui en dia és el marit de Carmen Porter (el seu "partenaire" en la vida real i al plató de Cuatro). Supòs que el nostre amic Miquel és una víctima més de “Cuarto Milenio”, un programa que per llei s'hauria d'emetre després de les 12 de la nit, per no perjudicar els més joves.

 

   Tornant al que ens interessa, la ciència explica molt senzillament aquest fenomen que existeix des que existeixen els avions a reacció. El nom que li donen els experts en la matèria és "contrails" (de l'anglès condensation trails), atès que la seva formació obeeix a la condensació de la barreja de vapor d'aigua, combustible i aire que es produeix a gran altura, on la temperatura ronda els -40º. Hi influeixen alguns altres factors, com el tipus de turbina, les condicions atmosfèriques, etc, que no entraré a detallar per no avorrir el lector. Miquel Estelrich ens convida a buscar més informació en els mitjans alternatius. ¿Es refereix a les revistes "Mundo Desconocido” i "Año Cero", o al diari "El Mundo"? Modestament, crec que és millor recórrer als científics.

 

   El que se li hauria d’enviar, a Íker Jiménez, és el vídeo el vídeo d’aquell home nuu en el cementeri de Capdepera l'enllaç del qual es publicava en aquesta mateixa web el passat 26 de març. Aquí sí que hi ha material per investigar, i no crec que la ciència en tingui encara una explicació.

 



Paolo Zerbato Cano