"allò que passa a Capdepera és una lluita pel poder entre les dues dretes: UCAP i PP"

Què passa a Capdepera? Tothom hi diu la seva. Tothom té la seva part de raó i el poble està instal·lat en una mena de caos. Els partits cerquen adhesions, no anàlsi. És més fàcil retreure a l’adversari allò que no ha fet bé que no fer una descripció objectiva i acurada de tot el que passa. Però si que puc dir, i ho he explicat a molts de joves que no sabem per on agafar aquesta situació i per això es desconnecten del sistema, que allò que passa a Capdepera és una lluita pel poder entre les dues dretes: UCAP i PP. El PSOE també se'l podria considerar de dretes pels interessos de que qui defensa; per aquest motiu entraria en aquest joc, però d'una altra manera.

Per entendre’ns, tot i corrent el risc de ser maniqueus, UCAP és la dreta de sempre, la d’aquí, la de tota la vida. La que sempre ha estat al poder i es resisteix a transformar-se. És la dreta poc rigorosa, la que opina i actua atenent allò que és millor per als seus interessos, la simpàtica, la paternalista, la que fa favors perquè sap que els favors es tornen, la que faria qualsevol cosa per mantenir-se en el poder. Llavors hi ha aquella dreta que vol ser més moderna, oberta, la de que tots som iguals (encara que uns més que els altres) relacionada amb l’exterior, aquella que es conforma de ser una delegació del poder de fora perquè és a fora on es decideix allò que ens importa.

La majoria del sector hoteler, el grup econòmic més important del municipi, ha recolzat i s’ha sentit còmode durant molts d’anys amb UCAP (i els seus precursos o aliats). Ara (la majoria) han canviat de bàndol i són clarament del PP. UCAP en aquests moments té el recolzament de petits empresaris locals i de les famílies de Capdepera que s’autoqualifiquen de “tota la vida”.

El PP no està exempt de tensions, ans al contrari, cada quatre anys hi ha escisions importants i al capdavant no hi ha cap persona amb l’autoritat suficient, des de Palma o des d’aquí, per sumar tots els recolzaments. Són conegudes les diferències de Joan Ferrer amb Josep Medina, però també amb Joan Llull (antic regidor del PP). Recordar que tres dels quatre regidors d’UCAP han estat membres destacats del PP. Em referesc a Joana Llull, que va enfrontar-se amb Joan Ferrer en unes primàries i va perdre quan esperava guanyar fàcilment i que va desmbocar en l’abandonament del partit. Fernando Martínez, que quan es va fer públic que es presentava pel PP, UCAP es va mobilitzar per impedir-ho i mirau on ha acabat. I finalemnt en Biel Torres. Sí, Biel Torres era militant del PP fins al mes de febrer de 2011 i així ho ha publicat el diari digital Mallorca Confidencial:

Ferrer asegura que los intentos por reeditar el pacto “responden a intereses personales y partidistas y van en contra de la voluntad de los ciudadanos”. Además, acusa al líder de UCAP, Biel Torres, quién solicito la baja como militante del PP el pasado mes de febrero, de “actuar en beneficio propio en vez de la comunidad y el gobierno municipal”.
http://mallorcaconfidencial.com/20110719_59782-capdepera-reedita-el-pacto-y-arrebata-la-alcaldia-al-partido-popular.html

Aquest “robo” de militants tampoc  facilita gaire les relacions entre els dos grups.

El poder local també té un component personal difícil de quantificar. Per què UCAP no vol pactar amb el PP de Joan Ferrer? Ens hauríem de remetre a l’any 1998, quan Joan Ferrer denuncià unes suposades factures mal aprovades (tràmit administratiu) per fer dimitir a Joan Pascual. Tampoc volgué pactar amb UCAP quan estava encapçalat per Pep Serra. I aquestes questions personals ara li passen factura. La política és així.

Crec que aquestes mostres o exemples són prou significatius de la lluita pel poder entre les dretes de Capdepera. Tot és legítim. Menys fer-nos creure que ho fan pel bé de Capdepera. Ho fan pel seu bé. Perquè volen tenir el poder, encara que sigui perquè no el tenguin els altres.

Si aquestes dades poden ajudar a entendre una situació o a fer-se una composició de lloc, ho donaré per ben servit. Si serveix per crear una mica de discussió o polèmica en un intercanvi d’arguments, millor. De totes maneres, com deia el criat de Hamlet: Alguna cosa fa mala olor per ....Capdepera?

Ara bé, en aquest municipi està massa estesa, a dreta i esquerra, el sectarisme de que o ets dels meus o dels altres! Una mostra d’això en són tants de pseudònims en les questions d’opinió.

l'observador que mai més votarà