CAP LLENGUA ÉS CULPABLE D’UN FRACÀS ESCOLAR









    Una de les virtuts que té de sempre la joventut és renovar el rovell de la humanitat que periòdicament ens anquilosa i ens fa oblidar la nostres vertaderes arrels. Aquesta vegada na Catalina Maria Brotad ens ha transmès una inquietud davant certs atacs a la nostra llengua, llengua que el Rei en Jaume la va portar a les Illes Balears. O no, no va ser ell? No vull parlar del que és evident, un mínim de cultura històrica i lingüística ens ho poden demostrar, però com no hi ha pitjor sord que el que no vol escoltar...

    El que no entenc és que el senyor Zerbato vulgui fer-nos creure que el “fracaso escolar” està provocat per la utilització de la llengua catalana. Pel mateix motiu, tots els que estudien en una llengua que no sigui el castellà fracassarien. És un raonament molt poc creïble. Per començar, el castellà és una llengua molt utilitzada al món, però no és l’ única. És molt fàcil fer declaracions, però la història ens serveix moltes vegades per desmentir-les. A Capdepera, a partir del moment que va començar l’ensenyança del català a les escoles, paral•lelament amb el castellà, hi ha exemples que desmenteixen el que diu Zerbato.  Podem trobar moltes antigues i antics alumnes que han aconseguit una llicenciatura o diplomatura en diverses especialitats com llengua castellana, llatí, català, anglès i en moltes altres àrees. Ells van estudiar en llengua catalana, sense oblidar la castellana. Crec que és evident que això no ha suposat cap fracàs escolar. Podríem analitzar les vertaderes causes d’aquest fenomen en particular, però no crec que sigui el cas, ni el moment.

   A tota la gent jove que intenta defensar el dret d’utilitzar la nostra llengua, ànims i seguiu lluitant dins el raonament, la coherència i demostrant un respecte per la llibertat que altres persones poc comprensives ens volen censurar.


Miquel Ferragut Bonet