Departaments de medi ambient als Ajuntaments...per a què?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bones,
   Un exemple de l’escrit d’en Joan Espiritusanto: veure un matalàs a la via pública. Com aquest, hi ha mil exemples d’incivisme... i jo em demano, no hi ha un departament de medi ambient a l’Ajuntament?, i per què serveix que hi hagi aquest departament,  amb tant de personal a la seva disposició, si al final els carrers continuen igual de bruts que en anys anteriors?, les zones verdes descuidades, les platges brutes, el reciclatge que no funciona....
   Em sap greu ser tant crític, però sóc de les persones que creuen més en la gestió de les organitzacions i empreses i poc (o gens) en voler crear "alguna cosa" en què ningú sap què punyetes fan o pretenen fer, sobretot quan un Ajuntament no té competències en medi ambient.
Per què serveix aquest departament?:
   1. Per fer campanya del reciclatge o d’iniciatives d’estalvi en els consums dels recursos? O sigui, que no ens enganyin, per fer "propaganda". M’estan dient que els meus impostos són per pagar uns sous perquè uns joves facin de repartidors de propaganda com els que reparteixen les de telepizza o altres empreses? Fan de venedors ambulants? Quan hi hagi campanya d’estalviadors energètics o d'aigua, a què es dedicaran?, a anar casa per casa a vendre "el producte"? Senyors, això és normal? Això és el que hauran de fer durant tota una vida?, anar casa per casa emprenyant la gent? Que fort… o trist.
   Per què serveix doncs un departament de medi ambient a nivell local si les competències li són limitadíssimes? Per fer només campanyes de conscienciació? Què m’estan dient...?, que realment és un departament de màrketing? És evident que les administracions han de fer campanyes per donar a conèixer el que fan, però això sempre és un element més en el conjunt, no l'eina mare de la feina diària!
   2. Control a les concessionàries?, i per això necessiten fins a 4 persones fent feina? Què passarà quan les concessionàries funcionin de manera raonable?, quin control faran?.
   3. Controlar abocaments incontrolats i la contaminació així com accions contra el medi ambient? Però si els Ajuntaments només poden denunciar-ho a les administracions autonòmiques!, res més! Per això necessiten 4 persones fent feina?, no basta amb una o dues? Senyors, és ridícul.
  4. Gestió de l'Agenda Local?, però si això no és més que màrketing dels Ajuntaments!!, "mucho ruido y pocas nueces"! No és més que una base d’accés o Excel amb dades i indicadors... la majoria d’ells falsos, erronis o incomplets. Il·lusos.
   5. Denúncies d’infraccions a les Ordenances?, ha ha ha ha!, però si això és tasca policial i tots sabem com és la policia.
   6. Gestions administratives? Quines gestions administratives fan com a pròpies dins l’entramat corporatiu?, és a dir, hi ha algun document, com els del tipus llicències d’obra a urbanisme, que tramiti medi ambient? Aiaiaiai!
   No dic que no sigui necessari que hi hagi responsables a les corporacions municipals sobre aquesta temàtica, però crear macrodepartaments d’aquest tipus com els existents a altres municipis (pocs per cert) no és més que teatre i un "criadero de vagos".  

 Estic posant arguments:
   Les competències locals són mínimes (recollida i transport de residus, pràcticament). Les mesures o iniciatives a realitzar en gestió ambiental de tot tipus, en la seva majoria, són una qüestió política i per tant no es necessari tant de personal fent-hi feina. A la majoria d’iniciatives el que es necessita realment  és personal de base, o sigui, operaris. A més, pel fet  que no tenen competències (per tant doblers) al final qui realitza iniciatives de gestió ambiental és, òbviament, qui té competències, és a dir, la Conselleria i/o el Ministeri.
   Tampoc són, ni poden ser, departaments d’investigació en medi ambient (per a això hi ha altres entitats o organismes amb major rigor i prestigi professional); tampoc poden gestionar espais naturals protegits o platges (competències autonòmiques i nacionals); així doncs, a què es dediquen tot lo dia?. Hi ha feina, d’acord, però que no enganyin a ningú per favor.
   Arrevuà


Aguambabulubabalambambú