Arran de la carta de P.J.

per Pere Fuster


Feia temps que em rondava pel cap escriure qualque cosa respecte del model de festes d’estiu a Capdepera i Cala Rajada, més concretament les de Sant Roc i Sant Bartomeu. I llegida la carta publicada recentment per P.J., he pensat que ara és una bona ocasió.

Coincidesc amb alguns dels aspectes exposats per P.J., però crec que determinades idees exposades necessiten ser comentades. La primera és que a l'escrit de P.J. es deixa entreveure un intent dels actuals governants de provocar un canvi substancial pel que fa als actes organitzats. Doncs bé, comparant els programes de l'any passat i el d'enguany, diria que el 95 % dels actes de les festes de Sant Roc i Sant Bartomeu, incloses les festes amb DJ’s, han estat exactament els mateixos que els de l’any passat, o que els de fa dos o tres anys. No sé si és certa l’amenaça de la regidora de festes d’esborrar tot el que es venia fent en anys anteriors, però en realitat tot ha estat molt semblant. Excepte qualque acte molt concret, jo no he vist cap canvi significatiu entre les festes organitzades pels antics governants i els actuals. Per tant, si les festes han estat avorrides i sense imaginació, com diu P.J., haurem de concloure que fa bastants d’anys que ho són. 

L’altra punt al qual crec que s’hauria d’haver fet referència és el de la comissió de festes, que és l’espai on es decideixen bona part dels actes. Com me deien a mi fa uns anys quan me queixava d’alguna cosa: si vols canvis, vine a la comissió, i qui m'ho deia tenia tota la raó. Quan es critiquen unes festes no només es fiscalitza la feina del responsable polític de torn, sino també, indirectament, la de les persones que, desinteressadament, formen part de la comissió, sovint invertint moltes hores perquè la ciutadania pugui gaudir de les festes patronals.

Però anem a pams. Pel que a les festes de Sant Roc, molt d’acord. No tots els cala-rajaders pensen el mateix, ja que n’hi ha que creuen que el patró de Cala Rajada és Sant Roc, però jo som de la idea que, efectivament, a l’estiu les celebracions s’haurien de concentrar a les Festes del Carme, les quals compten amb un grup de gent darrere, feiner i imaginatiu, que les han convertit en el gran referent de l’estiu, m’atreviria a dir que també a nivell comarcal. Em pareix absurd que en els darrers anys l’associació Festes del Carme hagi comptat amb tan poca ajuda econòmica municipal per organitzar quinze dies de festa, i que s’hagin de cercar la vida com ho fan per quadrar els números. Necessiten més recursos municipals, això ho tenc clar fa temps, i esper que el nou equip de govern canviï aquesta dinàmica. Em sembla bé, per tant, la idea de concentrar Sant Roc en dos o tres dies i afegir recursos a les Festes del Carme. En tot cas, això ha de ser una decisió política.

Pel que fa a Sant Bartomeu, vull dir que també coincidesc en part de l’anàlisi. Però no podem oblidar un fet: enguany hi ha hagut més gent que mai a la majoria d’actes. Diria que han estat de les festes de Sant Bartomeu més participades que record en els darrers anys. M'imagín que les causes són variades, però aquesta és la realitat. Per tant, sembla evident que a molta gent aquest model ja li va bé, per molt que alguns veterans pensem que èpoques passades foren millors. I això s'ha de respectar.

Jo ja fa temps que només vaig als actes on hi ha música en directe o on puc interactuar una mica amb la meva gent: pregó, vermut, verbena, sopar a la fresca, concert de la banda, etc. I he de dir que aquest agost m'ho he passat força bé. I enguany també el concert de música en català organitzat per Caparruts, tot un encert. Aprofit aquestes línies per donar l’enhorabona al grup de gent jove que es va encarregar de la seva organització.

Als concerts amb DJ’s ni m’hi atrac, ni enguany ni en anys anteriors. No m’agrada la música que posen ni m’hi sent a gust. Però és evident que hi ha gent a qui li agrada. Basta veure la gentada que hi havia enguany al Tardeo. Supòs que hi ha d’haver esdeveniments per a totes les edats i gusts, i em sembla bé.

Amb tot això vull dir que jo també era dels que vaig protestar quan es va començar a abandonar l’esperit de les festes que es feien en els anys 90 i principis d’aquest segle. Per a molts dels qui hem girat els cinquanta, aquelles sempre han estat el referent de festes populars, amb molts d’actes on la gent hi tenia un paper més protagonista (concurs de paelles, artefactes marins, canti qui vulgui, etc.), i que varen sorgir per canviar una dinàmica anterior de tots coneguda.

L’abandonament d’aquell esperit es va iniciar fa anys. En un parell d’ocasions que vaig protestar, alguna d’elles quan era regidor, vaig rebre una contestació molt clara, amb tota la raó: vine a la comissió de festes i proposa coses. És cert que en els darrers anys no sempre tot el que s'ha proposat a la comissió ha rebut el suport dels responsables polítics, però almanco hi ha un espai participatiu on es posen idees en comú, i s’ha de respectar i aprofitar. Això ja passava en els anys 90, però ara la comissió està formada per un grup de gent jove que té una idea de festa que per ventura no acaba de coincidir amb la que teníem els joves de fa 20 o 30 anys, ni el context és el mateix. Els temps canvien, i també ho fan les persones que decideixen i organitzen els actes, i allò que a alguns sembla avorrit i sense imaginació resulta que, per a molts de joves, és divertit i emocionant.

Jo fa anys que no particip de la comissió de festes. Però he acabat acceptant i respectant tot allò que s’hi decideix. Això no significa, no obstant, que renunciï a la tornada de determinats actes que es feien en èpoques passades. Si alguns veterans pensen que s’ha de recuperar part de l’esperit que impregnava la festa en la seva joventut, el que s'ha de fer és muntar un grupet de nostàlgics i formar part de la comissió de festes. Ho dic seriosament. Quanta més gent hi participi i com més punts de vista generacionals diferents es posin en comú, molt millor per a les festes del nostre poble.

 

Pere Fuster Nadal