La Direcció Insular d’Igualtat, adscrita al Departament de Joventut i Igualtat del Consell de Mallorca, posarà en marxa aquest mes d’agost un projecte de sensibilització i atenció a la violència contra les dones.

Tal com ha explicat la consellera Josefina Ramis, concretament, es pretén, per una banda, sensibilitzar la societat sobre la importància de detectar i prevenir les situacions violentes i, per l’altra, oferir un servei d’assistència psicològica ràpid per a dones víctimes de violència de gènere.

Aquest servei es durà a terme a les localitats d’Andratx, Pollença i Capdepera, amb l’objectiu de descentralitzar i descongestionar l’actual servei que ofereix l’Institut Balear de la Dona a Palma, Inca i Manacor. Aquesta atenció, la duran a terme dues psicòlogues que compten amb una gran experiència en l’atenció psicològica a les dones víctimes de violència.

El projecte, que posarà en marxa la Direcció Insular d’Igualtat, comptarà amb dos programes paral·lels: un de sensibilització i un altre d’atenció a les dones que pateixen qualque tipus de maltractament. Pel que fa al primer cas, les accions s’adreçaran:
-Als professionals dels serveis socials i dels centres de salut, per fixar unes pautes de com reconèixer els principals indicadors de violència i encoratjar la dona perquè demani ajuda.
-Als mediadors i les mediadores culturals, amb qui es valoraran les situacions de perill que es puguin donar i es dissenyaran estratègies perquè les dones que ho necessitin puguin sortir de la situació de violència o disminuir-ne els seus efectes sobre ella o el nucli familiar.
-A la població en general, que podran participar en els tallers «Com puc reconèixer una situació abusiva?», «En l’amor tot val?» i «Més enllà de la violència: la resiliència», cada un dels quals simbolitzarà el recorregut d’una situació de violència.

Pel que fa a l’atenció, es donarà des d’un primer moment a totes les dones que demanin ajuda. En primer lloc, se’ls oferirà un conjunt de sessions terapèutiques perquè, per una banda, s’adonin de la situació real que viuen i prenguin la millor decisió per a elles i la seva família i, per d’altra, es preparin psicològicament pels canvis que implica qualsevol denúncia d’aquest tipus. Posteriorment, podran participar en sessions grupals amb dones que pateixen situacions semblants.