Moltes vegades hem sentit dir: la mar és molt traïdora. Potser perquè fa forat i tapa, però més probablement, perquè els humans no sabem llegir el seu comportament.
  

Ens ha arribat aquesta foto d’una barca al trencaones de Sa Mesquida, devia arribar el 9 d’agost empesa per les ones. Desconeixem les causes que la van dur a la platja, tot i que, molt probablement, ella tota sola no va sortir del seu amarrament per anar a fer un volt, sinó que hi devia haver alguna causa en la qual algun ésser humà i degué estar involucrat: sigui un problema de salut d’un tripulant, sigui una errada de la maniobra de fondeig, una avaria tècnica, una manca de manteniment o qualsevol altra.

A principis de la dècada dels 90 del segle passat, al centre de l’Institut Nacional de Meteorologia de Palma, prop del Club de Mar, s’hi podia anar a demanar informació de l’estat de la mar i de la predicció a curt termini. No obrien les portes d’aquesta informació de bat a bat, però els afortunats que transportaven embarcacions per mar, demanant-ho com cal i explicant els motius, podien ser rebuts i se’ls mostraven els models de prediccions si els tècnics tenien temps. En agraïment, en tornar del transport tornaven i els donaven informació de la ruta i dels fenòmens que havien trobat si diferien d’allò que havien pronosticat els meteoròlegs.

Al començament dels serveis informatius de TV3, la televisió de Catalunya, gràcies a l’interès d’alguns meteoròlegs (segons diuen, algun sense la titulació legal, però amb molt més carisma i coneixement que d’altres llicenciats), van crear uns butlletins meteorològics que oferien molta informació pràctica per als navegants i per a activitats a la natura. Actualment és difícil trobar bona informació meteorològica per a navegants en els informatius de televisió, però hi ha programes informàtics i aplicacions per a mòbils que ens apropen molt a les prediccions generals. No obstant es necessiten uns mínims coneixements tècnics, de navegació i de meteorologia, que ens permetin identificar situacions de risc relacionades amb l’estat de la mar, el vent i altres fenòmens atmosfèrics.

De fa uns anys cap aquí, sembla que la navegació marítima ha perdut el seu misteri, que tothom està capacitat per manar qualsevol embarcació i que la Mediterrània és tan ampla com Castella. O més! I es pot sortir en embarcacions sense necessitat de títol ni coneixement de cap tipus; errada administrativa, inconsciència legal, bestieses diverses, tot plegat? Deixem l’opinió per a un altre moment.

Una de les facetes més meravelloses de la navegació, al meu entendre, correspon a la capacitat de decidir justament per tal d’evitar situacions de risc o per a solucionar-les quan les trobem. El mateix dia 9 d’agost, una parella de joves feia proa a cala Torta en trobar que la mar es picava i que no dominaven l’embarcació neumàtica amb motor fora borda. Algunes persones de la platja els van ajudar a treure-la de l’aigua veient que les onades podien més que la seva força i habilitat. Mai no sabran si la decisió de varar l’embarcació va ser més assenyada que la de continuar navegant, perquè van prendre una determinació i l’altra, la de seguir fins a port, no la van triar. Però, pel que sabem, els joves i l’embarcació van quedar tots en bon estat, la qual cosa mostra un nivell d’intel·ligència raonable i, segur, una decisió correcta.

Per a poder decidir cal destriar; per a destriar, cal tenir informació. Per a navegar a la Mediterrània no basta amb mirar la meteorologia dels informatius de televisió, perquè els fenòmens locals no hi surten i només els saben interpretar els qui naveguen molt i, així i tot, no sempre es volen mullar de tant difícil que pot arribar a ser, de vegades, la predicció molt específica. I, per descomptat, s’ha de saber manar l’embarcació, la qual cosa no és, només, posar-se al timó i donar gas. Això, però, no és políticament correcte, és millor obrir la màniga per generar moviment de doblers.

La mar no té males intencions perquè no té intencions de cap tipus. Si respectes les teves pròpies limitacions la mar mai no te trairà. La mar no és traïdora, però no sempre sabem entendre el que ens està dient.