615 visites

 




Dies enrere donàvem compte dels nous màxims de seguiment d’aquesta pàgina, assolits el passat mes de setembre amb una mitjana de 615 visites diàries. Des de maig del 2007, en què iniciàrem l’aventura digital, aquests números no han aturat de créixer, mes rere mes, molt per sobre de les expectatives més optimistes que ens havíem plantejat.

El que pretenem, però, en aquest Portalet, no és manifestar la complaença que ens produeix tot plegat, sinó reflexionar en veu alta sobre el perquè d’aquestes xifres i de l’acceptació indiscutible de la web de l’Associació  Cultural Cap Vermell. Hi deu haver contribuït, no poc, el format, la immediatesa del sistema digital, la interacció que es pot establir entre tots els usuaris... Però també volem pensar que, a mesura que s’ha anat coneixent el nou format, hem recuperat, dia a dia, una base de lectors important, aquella gent que ens ha estat fidel al llarg de gairebé 30 anys. La nostra dilatada trajectòria com a treballadors sense sou de la informació local és prou coneguda, se sap què se’n pot esperar i, evidentment, la gent confia en nosaltres. I ja ens perdonareu la immodèstia.

La confiança, el crèdit, no es guanyen d’un dia per l’altre. S’ha de picar pedra sense aturall i s’ha de posar molta coherència en l’activitat que es desenvolupa. Després arriben els fruits de la feina feta, que en el nostre cas no consisteixen en altra cosa més que, per mitjà de la vostra acceptació i del vostre recolzament, sentir-nos útils a la societat a la qual volem servir.

No pretenem suscitar unanimitats impossibles. Tot i que procuram mantenir estrictament uns paràmetres de formalitat rigorosa, sense estridències, i que evitam la crítica fàcil, sabem que la nostra línia editorial pot provocar discrepàncies. I no sols les acceptam, sinó que els donam agombol, com no pot ser d’altra manera. Per la nostra pàgina hi desfilen totes les ideologies i tots els punts de vista sempre que, precisament, s’ajustin a les normes de la casa: defugir el llenguatge ofensiu, l’exabrupte, la grolleria.

També hem d’aprofitar aquest Portalet, perquè encara hi ha persones que no ho tenen clar, que “Cap Vermell” es fa responsable d’allò que apareix sense signar (Portalet i Plaça des Sitjar, bàsicament). Tota la resta (col·laboracions, xafarderies, cartes, etc.) és responsabilitat exclusiva dels seus autors. Però nosaltres donam la cara, la pàgina és de l’Associació Cultural “Cap Vermell”, i nosaltres assumim com a publicable tot el que hi surt. Volem exercir la llibertat d’expressió, però en volem controlar els límits, i aquests mai podran anar més enllà del que l’ètica permet.

La llibertat ens dóna un marge de maniobra molt gran, i exercir-la amb responsabilitat no sempre és fàcil. Ens pot fugir de les mans sense que gairebé ens n’adonem. De la creença que, en nom de la llibertat es pot fer o dir qualsevol cosa, sense cap límit, en tenim proves ben evidents cada dia, i nosaltres mateixos n’hem estat víctimes més d’una vegada, com en un afer recent prou conegut. En tots els casos, ho atribuïm a l’acceptació que té “Cap Vermell”, cosa que, probablement, a algú li sap molt de greu.

Però siguem positius i  tornem al principi. Dèiem que hem superat de llarg les sis-centes visites diàries, però si algú pensa que ens asseurem sota el porxo, a contemplar satisfets la bona collita, s’equivoca de cap a peus. Continuarem picant pedra, treballant sense sou per la cultura i la informació del nostre poble. I ho farem perquè amb la vostra confiança ens sentim pagats amb escreix.