Canvi de batle i normalitat democràtica

    A Capdepera  com a  altres pobles de Mallorca, hi havia el comprimís de canviar de batle a mitjans de legislatura donant compliment a allò pactat en un principi. I per què no es compleix allò pactat? Doncs perquè l’equip de govern ha perdut el suport de dues regidores que, per una qüestió de confiança, foren destituïdes pel batle. Aquesta és la raó objectiva, evident, però n’hi ha d’altres com són: l’excessiva politització partidista de  la política municipal i la desconfiança.
   Ara bé, la confiança es pot recuperar, encara que sigui puntualment. Allò que no es pot fer és posar un preu, fruit  d’una voluntària negociació, a un vot de confiança. Quin sentit té això? Seguirem practicant aquesta política tan rebutjable de que tot té un preu? Es negociarà cada vegada que es presenti un debat? Es retiraran les qüestions  polèmiques? És desatendran els problemes per a seguir el camí més fàcil i gratificant? No sabem què pot passar, però de cada vegada es farà més difícil governar a lAjuntament, mentre l’oposició agreuja allò que diu corregir per a bé.
   Les institucions mereixen un respecte; entrebancar el seu normal funcionament implica degradar la política municipal. No és una qüestió de patriotisme, com s’ha argumentat amb la millor intenció, sinó de principis i de respecte a allò que en el seu dia es va decidir i aprovar amb la convicció que es garantitzarà la continuïtat de la tasca municipal, de respecte, també cap a una institució, l’Ajuntament, que ens representa a tots.
   No comporteu, regidors, que les qüestions personals protagonitzin el debat polític. Guardau les forces per atendre i seguir l’activitat municipal, però donau una sortida digna a la qüestió institucional. No confongueu aquests tres nivells de participació política: el personal, la representació d’un partit, és a dir, d’un col·lectiu avalat per les urnes, i la representació institucional. No oblideu que lligat al càrrec de batle hi ha el prestigi d’una institució, en aquest cas l’Ajuntament de Capdepera.
   Amb quina il·lusió han de treballar l’actual batle, en Bartomeu Alzina, i el futur batle, en Josep Gallego, sabent que estan en mans d’una oposició que no vol governar però que tampoc deixa governar. Per tant, per responsabilitat política i per principis, centrau el debat en allò que és bàsic: assegurar la continuïtat i el bon funcionament de l’ajuntament.
   L’alternança a la batlia hauria d’ésser un acte de normalitat democràtica, com ho ha estat a Sóller, Andratx o Son Servera; però a Capdepera, després de tants entrebancs i incerteses, difícilment podrem tenir aquesta percepció. El canvi de batle a mitjana legislatura és una formalitat, no es discuteixen ni pactes ni pressupostos ni acords. Això, a Capdepera, tampoc  es compleix, ja que  s’aprofita la feblesa del pacte per a crear més incertesa, mentre s'obligan el futur batle a haver de negociar quan encara no ha pres possessió del càrrec. Tan difícil és respectar les formalitats democràtiques i la cortesia política? Quina és la política que ens espera? Afeblir el govern per a qüestionar-lo millor?  Paralitzar-lo?
  Senyors regidors: fins quan, aquesta política?
  El prestigi i bon funcionament de les institucions ens ateny  tots els ciutadans perquè ens representen a tots. Les decisions que es prenen a lAjuntament ens afecten a tots. Desbloquejar el canvi de batle és una qüestió institucional, una responsabilitat de tots els partits.