La Torre de Canyamel, en defensa de la memòria històrica












   Clima distès, converses interessants, entorn privilegiat. Dimecres 18 de maig, sota la iniciativa dels propietaris d’aquest monument-museu, la Torre de Canyamel va acollir una xerrada col•loqui per parlar de la importància que tenen els objectes en el manteniment de la memòria històrica.
Va prendre la paraula en Jaume Llabrés, historiador, explicant-nos alguns trets del projecte de restauració de la Torre, al qual va participar. Va remarca la importància de fer arribar el coneixement a la gent i de fer-la-hi participar.



   Antoni Palerm, escriptor, va donar suport a aquest concepte parlant d’una mena “d’Alzheimer intel•lectual i cultural” referint-se a la capacitat que tenim socialment per oblidar determinats fets, com seleccionant què volem recordar i què oblidar, aspecte freqüent en termes de memòria col•lectiva. És important fer recordar i, els presents (al manco ningú va oposar-se verbalment) vàrem entrar a valorar positivament que s’ha de mantenir viva la informació dels nostres avantpassats, sense amagar res, ni les coses bones ni les dolentes que van fer. No podem fer-nos responsables d’allò que feren d’altres en èpoques passades.



   D’una manera fluida, les intervencions anaven lligant temes relacionats amb la conservació i la difusió del patrimoni; el cost que té i el que, de vegades, l’administració acaba pagant de més; la necessitat de la intervenció privada; i, amb tot, la necessitat de difondre aquest bagatge cultural, per a la seva protecció i per recuperar tants elements com s’estan perdent. Com va aportar n'Antoni Flaquer “Coix”, aquí mateix al municipi de Capdepera tenim una bona col•lecció de torres de defensa i de molins d’aigua que necessiten intervenció immediata.
   Dues hores d’agradables i interessants coneixements, acompanyades per en Lluís Morell que, com amfitrió, va actuar de “moderador” a l’entorn d’un monument que havia estat torre de defensa de les persones i que, avui, podria perfectament convertir-se en torre de defensa de la memòria històrica mallorquina. Esperem que la iniciativa es pugui repetir.