Sembla que, en els darrers anys, ha baixat una mica la intensitat del turisme d'excessos





Des de Cap Vermell miram de fer un seguiment del turisme d'excessos i de gatera en aquest inici de temporada turística, tot arran de les declaracions de responsables polítics i hotelers en el sentit que aquest segment va a la baixa a Cala Rajada.

Després d'algunes setmanes vigilant el comportament a cala Agulla, ara volem saber si aquesta disminució és certa en el cas de l'oci nocturn. Avançam que no tractam la disjuntiva oci noturn sí, oci nocutrn no. De festa, els vespres sempre n'hi ha hagut a Cala Rajada i això no canviarà. Del que parlam és de la part dels excessos del turisme de gatera, de l'incivisme en totes les seves expressions, de bregues, del renou fins a altes hores de la matinada i de tot allò que carateritza aquesta porció de visitants.

Doncs bé, podem dir, pel que fa als vespres, que el turisme de gatera sembla que va disminuint en línies generals. Per arribar a aquesta conclusió hem sortit algunes nits d'aquest mes de juny -de prest, això sí-, una època en què solen venir grups de joves cercant festa, i hem demanat l'opinió a veïnats, empresaris i forces policials. Hem de puntualitzar que de renou i actes incívics encara n'hi ha, i per tant podria ser que la visió general que oferim aquí no concideixi amb l'experiència subjectiva d'alguns dels nostres lectors o de residents a Cala Rajada. De fet, pel maig i inici de juny hi hagué dos caps de setmana amb molt de trull a l'Agulla.

El punt de comparació és la dècada anterior. Recordem com fa uns deu anys, aproximadament, es va arribar a una situació límit, que inclús va provocar la creació d'una associació de veïnats per lluitar contra el turisme de gatera. Les queixes eren constants davant l'incivisme de determinats turistes, alguns d'ells molt joves, inclús adolescents. Bretolades, renou a tota hora, enfrontaments físics, etc.

 A dia d'avui sembla que la situació s'ha moderat un poc. Però, aquest canvi de tendència quan es va iniciar? Doncs depèn de qui ho conti. Hem parlat amb empresaris de l'oci nocturn i manifesten que va començar abans de la pandèmia, a mitjan dècada passada, quan part d'aquest turisme d'excessos va canviar Cala Rajada per altres destinacions, com per exemple Croàcia. En part, diuen, a causa que els mateixos responsables dels locals nocturns imposaren límits a determinades actituds i també gràcies al control policial. En tot cas, adverteixen que, al juliol, continuaran venint joves que cerquen festa, i això significa que a final de temporada haurem de tornar analitzar la situació. 

En canvi, segons la Policia Local, aquest canvi es va iniciar després de la pandèmia. De fet, expliquen que “El 2019 va ser l'amy amb més volum de treball, ja que Cala Rajada va rebre un nombre major de turistes, principalment en edats compreses entre els 18 i els 25 anys. Abans de la pandèmia el tipus de turisme es caracteritzava per ser un turisme juvenil amb ganes de gaudir de les discoteques”.

Segueixen detallant que “Actualment s'aprecia un equilibri entre turisme juvenil i familiar, cosa que ha provocat que hi hagi menys accions incíviques i que no hi hagi tanta gent pel carrer a altes hores de la matinada. Així mateix, la Unitat Nocturna de la Policia Local ha aconseguir reduir dràsticament la problemàtica dels renous, ja que a partir de les 12 hores els locals no poden tenir música a les terrasses. S'ha detectat una disminució del botellot, menys saturació de gent a la calçada, menys fems i menys queixes per renou”.

També els hotelers creuen que les millores que han fet en els seus establiments, i el conseqüent augment de preus, han jugat un paper clau en aquesta disminució del turisme jove de festa. Volem pensar que tots els factors indicats, en conjunt, hi tenen alguna cosa a veure.  

I els veinats, què hi diuen? Hem parlat amb dues persones que viuen molt a prop de la zona de bars i renou i, en general, vendrien a corroborar, amb matisos, aquesta versió que explicam. Ens conten que de renou i gent n'hi ha i que viure en el centre de Cala Rajada continua sent complicat a l'estiu. Però conten que a partir de determinades hores no hi ha un excés de renou i que abans n'hi havia més. Parlen que sobretot han notat el canvi als matins, quan surten al carrer, ja que troben menys brutor i menys efectes d'accions incíviques.

I enguany, com va la cosa? Ens hem fixat en els grups de turistes més joves, que són els més propensos a cometre excessos en aquest moment concret de la temporada. Diríem que, excepte els caps de setmana mencionats anteriorment, pareix que n'hi ha menys que fa una sèrie d'anys. Els locals nocturns que solen reunir aquests grups amb més ganes de festa -que no vol dir que tots siguin incívics- no els hem vist plens i, tot i cantar ben fort, l'ambient semblava controlat. De fet, hem vist més ambient a bars frequentats històricament per turistes de mitjana edat. Pels carrers i terrasses, molta gent, i entre aquesta gent grups de joves turistes, però sense ser majoria. Hi hem vist moltes famílies, parelles i gent de mitjana edat.

 En resum, posant en comú tota la informació que hem recopilat podríem concloure que el turisme de gatera i excessos ha disminuit en volum i intensitat a Cala Rajada. Però encara n'hi ha.