Clica la imatge per escoltar l'àudio


Dia 11 de febrer és el dia  Internacional de la Dona i la Nina en la Ciencia va ser declarat per l'ONU l'any 2015, amb l'objectiu de fomentar "l'accés i la participació plens i igualitaris de les dones en la ciència i la tecnologia". A Capdepera durant el mes de febrer s'han duit a terme activitats dedicades a les dones que treballen i han treballat en la ciència, donant a conèxer dones científiques que malgrat haver fet importants investigacions o descobriment són desconegudes per la majoria de població.

Així el club de lectura llegirà i comentarà el llibre "Una lliçó de química", es va dur a terme el taller de robòtica "Dona i robòtica" a la biblioteca de Capdepera i esmostra l'exposició "Dones científiques"



L'exposició se pot visitar fins dia de febrer al Centre Cap Vermell de Cala Rajada:
 Clica per ampliar la imatge


A més s'ha prensentat la declaració institucional (que reproduïm a sota) i s'ha gravat un audio col·lectiu reivindicatiu.

 

Declaració institucional amb motiu de l'11 de febrer:

"La igualtat entre gèneres i l'apoderament de les dones són crucials per al desenvolupament global i l'acompliment dels objectius de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible. L'ONU destaca la importància de garantir l'accés igualitari de les dones a l'educació, la formació i la participació en ciència i tecnologia.

Les resolucions de l'ONU el 14 de març de 2011 i el 20 de desembre de 2013 destaquen l'accés i la participació plens i igualitaris de les dones en la ciència i la tecnologia. El 22 de desembre de 2015, l'Assemblea General de l'ONU va declarar l'11 de febrer com a Dia Internacional de la Dona i la Nina en la Ciència, reconeixent el paper clau de les dones en aquests àmbits.

A Espanya, el 51% de la població de 20 a 24 anys són dones i les estudiants universitàries de Grau representen un 54% sobre la totalitat; també són majoria en els estudis de Màster. En l'acompliment de funcions específicament investigadores, la paritat està gairebé aconseguida, amb un 49,5% d'investigadores i un 50,6% de tècniques de recerca. No ocorre el mateix en el cas dels estudis de Doctorat ni en branques d'ensenyament com són les denominades STEM (Ciències, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques). Mentre que les estudiants concentren les seves preferències en Salut i Benestar i Educació, són molt més reticents a cursar estudis en Enginyeria i Arquitectura i, especialment, en Tecnologies de la Informació i Comunicacions.

El Consell de Mallorca, per tant, vol donar suport a les reivindicacions de les dones científiques i fer un reconeixement especial a la seva tasca, per tal de trencar els estereotips i rols de gènere en les etapes més primerenques per a no condicionar les decisions que les nines hauran de prendre vers el seu futur.

Tenim destacades físiques, químiques, matemàtiques, enginyeres i investigadores que són líders indiscutibles en les seves àrees de coneixement. Però s'ha de donar el suport que necessiten per visibilitzar-les i acostar-les més a les nines si volem convertir-les en referents per a elles.

La inclusió de les dones impulsa l'excel·lència científica i augmenta la qualitat dels resultats.

Comptar amb nines i dones mallorquines en la Ciència ens brindarà a tota la societat insular solucions més sòlides, sostenibles, creatives i eficients, i sense dubte, contribuiran a millorar la nostra vida".