Per què no es fan aparcaments en els soterranis, com es triarà el nom de la plaça i altres qüestions d’interès.



 

Les obres a la illeta que ocupava l’antic Hotel Tucan de cala Rajada, i que es convertirà en una nova plaça, avancen a bon ritme. Un cop finalitzades les tasques de demolició de l’estructura ara ve la part de construcció de la nova plaça, en la qual hi haurà una part d’aparcaments en superfície i una altra de zona verda per a l’esbarjo dels ciutadans.

Però la pregunta que molta gent es formula a dia d’avui, sobretot aquells que han passat per davant l’obra, és el motiu pel qual les dues plantes soterrades de l’antiga estructura s’omplen d’enderrocs i no han estat aprofitades per fer-hi aparcaments públics. La resposta és senzilla: quan es varen voler fer canvis en el projecte ja no era possible dur-los a terme. 

Cal recordar que a final de l’any 2022 l’Ajuntament de Capdepera va comprar el solar per 2’1 milions d’euros, una quantitat que es pagarà en terminis amb fons propis municipals fins l’any 2025. Però la part de la demolició de l’estructura i de la nova plaça es fa bàsicament amb una ajuda de 750.000 € atorgats pel Consorci de la borsa de places turístiques depenent de la Conselleria de Turisme, a la qual l’ajuntament hi afegeix devers 100.000 € més. El projecte inicialment presentat per l’Ajuntament no incloïa la construcció d’aparcaments soterrats 

Segons explica la batlessa Mireia Ferrer a Cap Vermell: “Quan noltros vàrem entrar el projecte ja estava presentat i, de fet, poc després de prendre possessió, des del Consorci de places turístiques ja es varen ingressar diners a l’Ajuntament a compte del total”. Segons Ferrer, en veure les possibilitats dels soterranis, es va plantejar la possibilitat de la modificació del projecte, però la contestació va ser que un canvi d’aquestes característiques suposaria la pèrdua de la subvenció del Govern.  Per tant, “ens vàrem estimar més aprofitar l’ajuda del Govern i seguir endavant amb el projecte inicial”. L’Ajuntament, per tant, haurà de cercar altres llocs per fer els aparcaments públics tan desitjats. 

Però on sí és possible fer algun tipus de canvi és a la part de la zona verda de la nova plaça, ja que la modificació no arribaria al 10 % del total del projecte. Mireia Ferrer explica que s’està estudiant la introducció d’arbres que facin més ombra, com per exemple lledoners, en lloc de les moreres bordes inicialment previstes. 

I el nom? Quin nom rebrà la nova plaça? Ja comencen a circular comentaris i propostes, ja que Cala Rajada comptarà amb un nou espai públic que necessitarà ser identificat.  La Batlessa explica a Cap Vermell que “La idea és que el nom surti de la participació ciutadana, i per tant probablement es farà una consulta popular en la qual es proposaran una sèrie de noms perquè els ciutadans triïn”. Si no hi ha res de nou, per tant, el nom de la nova plaça sortirà d’un referèndum popular.

Pel que fa al termini de finalització de les obres, la batlessa afirma que si no hi ha cap contratemps el nou espai estarà acabat en el mes d’abril.