La batlessa de Capdepera, Mireia Ferrer, ha rebut avui (22 de setembre) a la batlessa de Ciutadella, Juana Mari Pons Torres en el nou edifici de l'Arxiu de Capdepera. La visita ha tingut com a objectiu principal conèixer de primera mà l'exposició: "El telègraf òptic de Son Jaumell (1847-1856)".

Un conjunt d’estacions telegràfiques d’ús militar s’empraven per comunicar s’Almudaina (Palma) amb la Mola (Maó). L’any 1851 l’exèrcit montà un sistema de telegrafia òptica que comunicava la Torre de s’Àngel amb la Torre d’en Pau (situada a una distància de 4,5 quilòmetres) i aquesta amb el santuari de Cura (a una distància de 20 quilòmetres). La propera estació se situava al massís de Calicant (a 30 quilòmetres) i la darrera de l’illa de Mallorca era la de la Talaia de Son Jaumell (a 19 quilòmetres).

A cada estació estava adscrit un cap i tres soldats. El sistema, molt dependent de les condicions atmosfèriques, quedà ràpidament en desús pel desenvolupament de la telegrafia per cable i fou suprimit definitivament al mes de febrer de 1880.




Aquesta exposició, que ha estat molt ben rebuda per la comunitat local i els visitants, ofereix una visió detallada del funcionament del telègraf òptic a Son Jaumell durant el segle XIX i el seu vincle amb el de Ciutadella. Durant la visita, les batlesses han tingut l'oportunitat d'explorar les diferents seccions de l'exposició i d'apreciar la riquesa històrica que aquesta ofereix, guiades per Maria Massanet i Gori Reixach.

La batlessa de Ciutadella ha mostrat un gran interès en la possibilitat de traslladar l'exposició a la seva ciutat, i que a l'illa de Menorca es pugui conèixer la història i la importància que va tenir a aquella època aquest sistema de comunicació.

Per la seva banda, la batlessa de Capdepera ha expressat la seva satisfacció per la visita i ha destacat la importància de compartir el patrimoni cultural i històric amb altres ciutats.

L'exposició continua oberta tot el mes de setembre, els dies laborals de 10 a 12 h a l'Arxiu Municipal de Capdepera i es poden concertar visites al 648 67 29 65.