Hem parlat  amb el regidor de Medi Ambient, Quico Martínez, per aclarir els fets.


 

La setmana passada sortí la notícia que l’Ajuntament de  Capdepera rescindia el contracte amb l’empresa encarregada del socorrisme a les platges del municipi: SRP (Salvamento y Rescate Profesional). El cap de setmana se produí el  relleu de l’empresa SRP per la segona de la licitació SALGABE.

Segons el regidor de Medi Ambient, “Enguany la licitació la va guanyar SRP, que va començar a donar el servei de salvament i rescat marítim a les platges del municipi de Capdepera i vam detectar, mitjançant el zelador de platges, una sèrie de deficiències i no complien amb el que estableixen els plecs. Se van fer una sèrie d’informes comunicant tot allò que havien d’esmenar i no ho van fer. Així que no ens ha quedat altre remei que fer-lis un requeriment de contracte".

Després de fer aquest requeriment han hagut d’abandonar les platges del municipi i ha entrat SALGABE fins que finalitzi la temporada i es torni a licitar el salvament i rescat marítim de les platges de Capdepera per a 4 anys. El regidor ens recorda que SRP tenia guanyat el concurs per a 4 anys, aquesta temporada era la primera. Recordem que amb MARSEI va haver una situació semblant.

Enguany el zelador ha detectat que no disposaven dels recursos humans ni materials que se’ls exigia en el plec “per exemple tenien material que no era professional sinó domèstic, motos d’aigua rompudes, manca de personal...o la foto del socorrista a sa Mesquida amb el mòbil. L’Ajuntament no vol engegar a ningú que hagi guanyat una licitació, però si no hi ha altra solució ho ha de fer.”

Sembla que l’empresa que tenia la concessió no esta conforme amb la resolució i “ posarà un contenciós, és el que hem sentit, perquè directament no tenim notícies de l’empresa”

Segons l’ajuntament els informes són contundents i demolidors, “si no la secretària no hagués donat el vist i plau per a fer el requeriment de contracte”. El regidor ens comentà també que el tracte amb els socorristes no  era el més correcte, ni econòmicament ni laboralment. He estat en contacte permanent amb els socorristes del poble, els que tenim aquí des de fa vint anys (que possiblement siguin els millors socorristes de Mallorca amb diferència”. 
 

Capdepera té les platges més boniques de Mallorca, però també les més perilloses (Cala Agulla i Cala Mesquida amb temporal de nord cal coneixement). “Com a usuari de platges, m’interesa que quan vagi a la platja  hi hagi l’equip professional més preparat per poder fer un rescat a jo o qualque de la meva família i que els mitjans que tenguin siguin els millors, o al maco el que s’exigeixen en els plecs”.

No es té constància que l’empresa hagi iniciat accions legals (per bé que ha manifestat que ho faria) i en el departament de Medi Ambient tenen no  tenen clar que ho facin perquè els informes del zelador de platges estan ben documentats, són clars i contundents. "No és un capritx del regidor de Medi Ambient o del zelador de platges ( i ens diuen que ho comenten, si ha hagut prevaricació....), Jo no perd ni guanyo res si entra SALGABE, SRP, MARSAVI... més igual, el meu deure és que les platges del municipi tinguem el millor servei de salvament i que compleixi com el plec tècnic”.



Aquestes són les explicacions que ens ha donat el regidor de Medi Ambient, comentant el perquè d’aquesta dràstica decisió. A partir d’ara l’empresa SALGABE serà la encarregada de donar el servei de salvament  i  rescat marítim a les platges del municipi, durant el que resta d’aquesta temporada i, en acabar, es farà una nova licitació del servei.

Cal dir que l’oposició estava molt contrariada ja que, malgrat haver demanat informació, se varen assabentant per la premsa. S’ha informat que es farà una comissió informativa i s'han demanat disculpes pel fet, però clar, serà amb els fets consumats.