Davant les torrentades del passat 9 d’octubres el focus d’atenció ( i de l’intervenció ) han estat la recerca dels desapareguts i la rehabilitació dels danys les zones habitades, especialment les urbanes que han quedat molt malmeses. Prioritats ben comprensibles.

Però les zones de foravila i els espais naturals de la vorera dels torrents també han patit les conseqüències de les trombes d’aigua. El torrent de Capdepera que més danys ha provocat ha estat el de Canyamel, que a més d’afectar a la zona urbana de la desembocadura ( de la qual ja hem informat a Cap Vermell durant la setmana passada) ha malmès algunes de les infraestructures i  finques dels voltants. Parlem de parets esbucades i camins i ponts danyats.
 

Els torrents de Son Moll i Sa Mesquida han canalitzat l’aigua recollida i els efectes no anat més enllà del desbordament puntual (que obliga a  tancar les carreteres la nit de les pluges) i l’esboldrec d’alguns trams de paret. No tenim notícies de més danys.

A sa Font de Sa Cala també s'esbucaren parets  i murs de contenció de jardins.

El torrent de Sa Mesquida va “rompre” la platja, com sols fer durant tots els hiverns en èpoques plujoses.

 

Va ser el torrent de Canyamel el que més mals ha causat. Segons ens contaren fonts presencials, la nit del 9 d'octubre, ja fosca  van sentir un gran renou, com una mena d’ona que arrossegava tot el que trobava al davant.

En el revolt de Sa Farinera el camí ha desaparegut per complet, i hi ha trams en mal estat. De fet alguns veïnats quedaren aïllats durant unes hores, fins que ells mateixos adobaren part de camí per a fer-ho transitable. El bosc d’alzines també ha patit, les aigües se van dur molts d’arbres.

 




Finques de la vorera del torrent estan literalment destrossades, amb molts de danys materials i animals morts o desapareguts.

Més a baix, el pont des Baladre també va patir els efectes de la torrentada. Un lloc idíl·lic ha quedat tot capgirat i el pont malmès.

 





Vora la carretera de Son Servera a Capdepera, se pot veure el nivell de les aigües.
 

Al vial que uneix les carreteres de Ses Coves amb Sa Torre, el pont de na Marxanda, la força de l’aigua va rompre l’asfalt. Per cert ja ha començat l’adob de l’asfalt.



Ja a la desembocadura, a més dels desperfectes en les cases i els carrers propers al torrent de Canyamel i al passeig que el voreja, la força de l’agua se’n dugué mitja platja i el pont quedà suspès pels pilars que el sostenen, ja que la terra i arena de la base va ser arrossegada.