A Capdepera se recicla un poc més del 20% dels residus



A una noticia del Diari Ara Balears sortia aquesta gràfica (1). Va ser una autèntica sorpresa veure que Capdepera es trobava  a mitjà de la taula amb un percentatge de material de rebuig del 77,6 % (això suposa que reciclam al voltant del 22,4 %). Lluny de Puigpunyent (72,7% de reciclatge) i Esporles (65,8%), els ajuntaments que més reciclen a Mallorca ...això sí estam per damunt de la mitjana de Mallorca (amb un minso 15,5%). Tot això després d'anys i anys de contenidors grocs, blaus i verds en els carrers, de campanyes de promoció, de recollida porta a porta.

Totes aquestes xifres estan molt lluny de l'objectiu de reciclatge marcat nou Pla director del Consell de Mallorca, que s'ha posat en el 50% .



(1) Percentatge de reciclatge d'alguns municipis de Mallorca (2013)

La millora en la gestió del fems afecta directament la butxaca. Actualment, el Consell cobra 144 euros per tona incinerada. 

Vam parlar amb representants de l'Ajuntament de Capdepera i ens comenten que cal valorar aquestes xifres que, a primera vista, semblen baixes. El motiu pot ser es troba en el tractament de la fracció orgànica. Aquesta només se recicla a alguns hotels que s'han adherit voluntàriament i que reben un descompte si el fan correctament. 
És evident que si se fes extensible el reciclatge de la fracció orgànica a tot el municipi, els índex de reciclatge pujaria molt. Cal tenir en compte que la fracció orgànica pesa molt i per això el valor específic d'aquest tipus de residu és gran.



Ara per ara no hi ha intenció de fer extensible el reciclatge de la matèria orgànica a la població en general.