Maria del Mar Cortada Mut presenta a la DTU (Danmarks Tekniske Universitetla tesi doctoral


És la primera alumna de l'IES Capdepera que assoleix el màxim nivell acadèmic a una de les universitats de més presitigi europeu.

Amb el títol "Interactions between Solid Fuels and Raw Materials in Cement Rotary Kilns" el treball de tesi de Maria del Mar Cortada Mut s'ocupa de l'alliberament de sofre durant la combustió de combustibles alternatius sòlids en la producció de ciment. El focus principal està en l'alliberament de SO2 de la descomposició de sulfat de calci a l'entrada del forn, i en la circulació de sofre en el sistema del forn.

A Dinamarca, com a molts d'altres països no hi ha per als PhD (doctorats) uns graus de qualificació com a Espanya (on es destaca amb excel·lent, matrículad'honor, cum laude,....) sols hi ha APTE o NO APTE. Així quan el tribunal valora la tesi emet un dictamen considerant que és apte o no per defensar la tesi.

L'informe del tribunal diu que la tesi de Maria del Mar "està ben escrita i organitzada. Una bona introducció a la química del ciment i de con es produeix i l'examen de la situació actual pel que fa als combustibles alternatius sòlids i les tecnologies disponibles. Demostra una bona comprensió de la matèria també a escala industrial.
Ha duit a terme un treball experimental integral; els experiments amb alliberament de sofre a partir de matèries primeres durant la combustió de combustibles sòlids són de bona qualitat i s'obtenen uns resultats nous sobre l'alliberament de sofre durant la desgasificació. Els resultats confirmen el coneixement existent sobre l'alliberament de sofre en forns de ciment.
S'han desenvolupat models matemàtics per a predicció de l'alliberament de sofre a l'entrada del forn i per a la predicció de la tendència de l'estructura del sistema. Els models poden ser utilitzats per a una estimació aproximada de l'alliberament de sofre a l'entrada del forn i - en combinació amb el coneixement existent - per millorar la base de disseny de les plantes de ciment.
Es pot concloure que els resultats de la tesi no només confirmen els coneixements existents sobre l'alliberament de sofre, sino que també donen coneixement amb base científica nova sobre aquest alliberament.
Això s'ha aconseguit mitjançant una combinació de consideracions teòriques i les investigacions experimentals, juntament amb el modelatge matemàtic.

Els examinadors se sotmeten la recomanació que:
L'estudiant de doctorat anteriorment ha demostrat ser capaç d'executar un projecte científic.
Per tant els examinadors la consideren APTA per a la defensa de tesi".



Si voleu intentar esbrinar una mica més de què va la tesi, aquí teniu un article que va escriure a una revista especialitzada.



Des de Cap Vermell li desitjam les més sincera enhorabona. Compartirm amb la seva família la satisfacció perquè una ciutadana d'aquest municipi arribi a aquestes fites d'investigació i recerca així com li dessitjam molt d'èxit en la seva carrera professional que com molts d'altres estudiants han anat a desenvolupar-la lluny de casa seva.

No es la primera vegada que esmentam al filòsof José Antonio Marina quan parla de que la intel·ligència, la capacitat creadora o el talent científic són facultats individuals, però que creixen sempre en un context social. Hi ha societats que fomenten el seu desenvolupament i altres que el bloquegen. Aquelles poden anomenar-se "societats intel·ligents" i aquestes "societats estúpides". Una societat intel·ligent tria bé el seu sistema de valors, concedeix prestigi als millors, sap admirar, manté una comunicació no esbiaixada, s'obstina a comprendre, és crítica però animosa, afavoreix la innovació, fomenta bons estils afectius, menysprea la barroeria, estimula la autonomia compromesa. Avui Capdepera s'apropa una mica més a la societat intel·ligent.