Dona Maritín, amb les seves filles Marita i Leonor, a l'Agulla


Dona María Cencillo González-Camp, Comtessa de Pernia, coneguda entre les persones més properes com Maritín, ha mort en el dia d'avui, als 90 anys d'edat. Era vídua de D. Bartomeu March Servera.

Dona Maritín, com tota la família del seu marit, encapçalada per dona Elionor Servera, va passar molts d'estius a Cala Rajada en el palau de sa Torre Cega.


Dona Maritín amb don Bartomeu


Va ser una enamorada de les arts, desenvolupant el gruix de la seva activitat filantròpica des de la Fundació Bartomeu March Servera, de la qual era vicepresidenta. La Fundació Bartolomé March Servera va ser creada el 1976 pel el seu marit, a fi de canalitzar la seva passió per l'art, la divulgació de la cultura, així com possibilitar l'accés i coneixement del talent dels més prestigiosos pintors, escriptors i escultors a tots aquells que estiguessin interessats. El millor exemple, a nivell local, el tenim en els jardins de sa Torre Cega.

La Fundació Bartolomé March, una de les més importants de l'illa de Mallorca, desenvolupa el gruix de la seva activitat des dels seus immobles, el primer d'ells, el Palau March, que històricament va ser la residència a Palma de Mallorca l'empresari D. Juan March Ordinas, i el segon, situat a Cala Rajada, més conegut com sa Torre Cega i coneguda pels seus jardins, dissenyats per Russel Page, únics a Mallorca per la seva bellesa i espectacularitat, a la qual s'uneixen la diversitat d'escultures dels més prestigiosos artistes. Els jardins de sa Torre Cega han estat igualment l'escenari de les Serenates d'Estiu des que aquestes es van crear. Precisament, l'agost de 2010 i en els esmentats jardins de Cala Ratjada va tenir lloc l'última aparició en públic de la Sra Maritín, coincidint amb la reinauguració d'aquests jardins per part dels Reis d'Espanya.
 
Des d'una perspectiva més personal i dins de la seva prolífica activitat filantròpica desenvolupada des de la Fundació Bartomeu March, Sra Maritín va ser la impulsora del premi de novel · la breu Juan March Cencillo-que cada any atorga la Fundació Bartomeu March Servera, creat en honor al seu fill escriptor del mateix nom.

Va ser mare de quatre fills i sis néts.


Amb la seva mare política, dona Elionor Servera