Image

El passat dijous, dia de Sant Antoni, cap a les 12 del vespre, IB3 ens va oferir un nou lliurament del programa "Tríptic", un dels millors d'aquella casa (per què els millors programes s'ofereixen a les hores més intempestives?).

Per als qui no el coneguin, hem de dir que aquest programa contempla tres generacions d'una mateixa família que s'ha dedicat a la mateixa feina (pagesos, pastissers, terrissaires, músics, vinaters...)

El fet és que el passat dijous, "Tríptic" ens va sorprendre en apropar-se a tres generacions d'una família de pescadors... de Cala Rajada! Ells, com haureu endevinat a la primera fotografia, pertanyen a una de les tanyades que va treure l'arbre familiar dels Pere Andreu: En Manolo Fuster Lareu, els seus fills Pere i Joan, i el seu nét Pere Andreu.

Image

La qualitat de les fotografies, ho sentim molt, és la que és. Les vàrem prendre directament de la pantalla del televisor, i això, afegit a la nostra poca traça, ha donat un resultat menys que regular.

Image

Image

Els Pere Andreu, un dels llinatges més antics de Cala Rajada, foren sempre pescadors. Avui només els Fuster Servera en són hereus.

En el programa, en Manolo va recordar els temps difícils, quant a mitjans, de la pesca de la primera meitat del segle XX, però feliços quant a l'abundància de peix.

Image

Image

Els seus fills, en Pere i en Joan, es varen referir a la manca de captures actual i a la necessitat de limitar l'esforç de pesca. Una vegada més varen reivindicar la figura de la Reserva Marina, que ha d'anar complementada d'una vigilància eficaç. Ells són la cara conservacionista de les noves generacions de pescadors, disposats a assumir sacrificis avui per tal d'assegurar el demà.

Image

Image

En Pere Andreu, la tercera generació, ja no en sap res dels temps dels pioners de la pesca a Cala Rajada, però ha mamat una consciència de respecte cap al mitjà que li dóna el pa. Ell és el futur.

Tot plegat, va ser una festa poder seguir aquest programa, molt especialment per la presència d'uns amics que, a més, representen el millor de l'estirp dels pescadors mallorquins.