"Aires Gabellins", qualitat contrastada
.............................

Els "Sonadors de Jotes i Mateixes de Capdepera" animaren el ball obert


La del dilluns, dins el programa de festes, sol ser -com no pot ser d'altra manera- una jornada assossegada. Vetllada per a la delitosa exhibició dels nostres balls tradicionals, per a la constatació que des de les arrels encara puja saba cap a noves tanyades i els brots verds brosten, d'any en any. En el cas d'"Aires Gabellins", la seva escola de ball de bot és un bon planter de noves promeses i l'esperança que, amb ells, en tenim per molt de temps.







I els "grans", molt bé, com sempre. Són un grup, ho deim en titulars, de qualitat contrastada, de gent que, en alguns casos, duu molts d'anys ballant, un grup integrat per dansaires escrupolosos amb les formes més genuïnes, magnífics valedors de la puresa del ball mallorquí. L'exhibició del dilluns en fou una mostra més, una demostració sense fissures del bon gust d'aquesta colla que mai ens cansam de veure ballar.







"Aires Gabellins", a més, compta amb un grup musical que també duu molts d'anys a l'esquena sonant copeos i boleros, i és tota una garantia que els temes sonaran en tota la seva bellesa.



La segona part de la vetllada anà a compte d'aquesta jove agrupació que són  els "Sonadors de Jotes i Mateixes de Capdepera". La seva presència, d'uns anys ençà, per animar balls oberts, és una onada d'aire fresc. I deim aire fresc no perquè els temes que toquen, o l'estil amb què ho fan, s'allunyin dels canons de la música tradicional, sinó precisament per tot lo contrari: per la pruïja d'encarar-se amb els temes tot despullant-los de brossa
innecessària i oferint-ne els trets més característics i genuïns. Amb aquest grup tenim la sensació que tornam realment al passat, com si ens trobàssim a una vetleria, sense cap de les concessions que, avui, indefectiblement, es fan en funció d'un espectacle a vegades un punt aigualit.

Els sonadors tocaren un bon grapat de temes, i ho feren, entre d'altres raons, perquè un bon grapat de balladors s'animaren a sortir a rotlo i ho donaren a les cames, i als braços, fins passada la mitja nit.