Multitudinària  participació, i una magnífica organització, de l'Arreplegada excursionista a Artà




Dies 18 i 19 d'abril va tenir lloc a Artà la 5a arreplegada de grups excursionistes de Mallorca, organitzada pel grup Un raig d'artanencs. El programa de dia 18 començà a les 17 hores amb la trobada dels participant i, acompanyats dels xeremiers, anàrem cap a Na Batlessa on el batle i els organitzadors donaren la benvinguda.



Acte seguit l'historiador Miquel Pastor ens va oferir una visita guiada per Artà, fent un recorregut pels casals del casc urbà. Una visita molt interessant que en Miquel va farcir d'anècdotes i dades molt interessant. La visita guiada va incloure l'església de la Transfiguració del Senyor i la pujada a Sant Salvador, on acabà la ruta amb el ball de la cisterna.







La jornada acabà amb un sopar de germanor a Na Batlessa després de la projecció de l'audiovisual "Una altra mirada" d'Agustí Torres i un xerrada sobre el Parc Natural a càrrec del seu director Luís Matarín.





La segona jornada, dia 19 d'abril, va ser la més concorreguda, ja que participaren més de 300 excursionistes vinguts de molts de pobles de Mallorca. De bon matí vam ser convocats a la plaça des Conqueridor i cada participant va poder apuntar-se a una de les 5 excursions de diferents dificultats i durada  preparades per l'organització.



Les excursions van ser Puig d'Alpara ( 2 hores) amb 134 inscrits: L'ermita de Betlem (3 hores) amb 6 participants; Es Porrassar i puig des Corb (3 hores) amb 53 inscrits; Puig de sa Creu i Atalaia Freda (4-4,30 hores) amb 40 inscrits; i Nòrdic walking a l'ermita de Betlem per Can Canals (3,5 hores) amb 69 participants. 
A més de la gran participació cal ressenyar la magnífica organització i guiatge del grup amfitrió. 





Nosaltres, les Cranques Reumàtiques i els companys de Camina, caminaràs, vam participar majoritàriament de l'excursió del  Puig d'Alpara- Per pujar a aquest modest cim de 489 metres es vàrem desplaçar en cotxes fins les cases de Carrossa (pel camí de Carrossa) on aparcàrem i iniciarem la ruta.  Una pujada suau, però constant a ritme lent (érem moltes persones). Poc després d'iniciada la marxa ens vàrem aturar a berenar prop de les Roques vermells a un lloc anomenat Es Fondal. Des d'aquest punt ja hi havia bones vistes del Bec de Ferrutx i les muntanyes del Parc de Llevant, malgrat els núvols baixos amagaven a estones els cims.



Acabat el berenar desférem un poc de camí i enfilaren la pujada per la vessant nord-est. La zona va patir un greu incendi, però sembla que la muntanya se va recuperant lentament.





Passades uns penyes arribàrem a la fita que marca la separació de quatre grans possessions Carrossa, Sa Begura, Sa Carbonera i s'Ametlerar. En poc temps arribàrem a una fita geodèsica i poc més enllà el cim.



Intentàrem fer una foto de grup, però amb tanta gent resultà una tasca impossible. Afortunadament el dia s'havia aclarit i les panoràmiques resultaren espectaculars. Des del cim, ja hem dit que modest però amb magnífiques vistes, se pot veure el Pla de Mallorca, la badia d'Alcúdia, les muntanyes de Llevant (amb un primer pla del Bec de Ferrutx) i Artà i Capdepera.





Fetes les fotografies, iniciàrem la baixada que resultà molt còmoda. En poc temps tornàvem a ser a les cases de Carrossa i aprofitàrem l'amabilitat dels propietaris per visitar-la.





Prest tornàvem a ser a la Plaça Conqueridor, asseguts a una terrassa esperant l'hora del dinar.

Un dinar molt bo  (frit i porcella) i un bon ambient, malgrat la calor. Se vengueren els 258 tiquets prevists per l'organització ( la gent que no els havia reservat abans ha hagué de dinar a restaurants de la zona). Acabat el dinar, l'agrupació Esclafits i Castanyetes, va amenitzar la sobre taula.



Els companys de l'excursió a Sa Talaia Freda, ens comentaren que també tingueren un molt bon dia i gaudiren de magnífiques i espectaculars vistes. No hi va haver cap incident i malgrat ser l'excursió més llarga arribaren d'hora al dinar.