Llorenç Tous Massanet
.

Celebrar d'alguna manera els aniversaris d'esdeveniments personals és un dels plaers que ens ofereixen els últims anys de la vida. Cap sensació d'avarícia per retenir, sense enyorança ni cap tristesa, més aviat diria que la distància ens descobreix riqueses que transformen els canvis del present en gratitud a la vida i augment d'autoestima".


"Per a mi, és la millor novel·la que he llegit feta a Mallorca i de les millors que he llegit mai. Mentre la rellegesc, vaig cobejant la idea que Fuster n'estigui escrivint una segona part i que sigui tan bona com la primera. És el que té descobrir una nova veu que encaixa amb tots els teus desitjos com a lector, vols una segona epifania, sentir-te tocat de nou com el primer pic".


 Vila Nova, cap allà que ens n'anam, començant pel sud
CAÍDA DE VIRGEN 

Del Libro Casialgo  de Marce López Sirer

per Victòria Martínez, professora de secundària.

"Com és que els joves (i no tan joves, segons experiències anteriors) volen venir a Mallorca a engatar-se i a anar de bauxa tot lo dia? No serà perquè tots els ho hem permès? No serà que tenim una indústria turística massa centrada en els diners fàcils i que deixa de banda la qualitat del turisme que ens duen? Doncs, ara esteim recollint el que s'ha estat sembrant durant molt de temps. I ara ens lamentam". Han vingut en multitud,
s'han engatat a balquena,
s'han botat la quarentena
i han fet allò que han volgut.
Han arriscat la salut
i danyat temporada.
Però deu ser que ens agrada
aquest turisme rebel,
què els hem regalat l'hotel
i el viatge de tornada.


Sa Creu, centre neuràlgic de CapdeperaDocumentació Gabellina i Oriental (46) 
Un text de 1899 sobre el Castell de Capdepera

Miquel Piris
.
Marina Ginestà, de 17 anys, durant la Guerra Civil. Barcelona, 1937

La Biblioteca del Golea (35)
Tríptic de Sant Joan, de Francisco Croissier

Miquel Angel Riera i Ximenis

President Associació Amics Ferrocarril Illes Balears (AAFIB)
Aquest dimecres 16 de Juny podem celebrar un aniversari especial. Fa ja cent anys que es va produir el primer viatge en tren des de Manacor a Artà i per tant, a partir d’aquest data, el tren ja va esser present pràcticament a tota la Mallorca que necessitava el ferrocarril per el seu desenvolupament agrari i industrial.


Els homes que manaven a la mar aturarMiquel Piris


Llorenç Tous Massanet
.
"Què té aquest racó de la terra que parla com un llibre obert? Era nen quan aquí uns senyors veïns, vinguts d'Amèrica, em van regalar una de les meves primeres joguines, una barca de suro a la vela. Jugant amb ella me la va arrabassar el vent, se la va emportar mar a dins i em va deixar plorant. Per què a vegades és tan injust el vent? Mesos després, una tempestat va causar el naufragi d'un pescador, "el Cubà", del qual dies després va aparèixer un rem i una taronja. Durant dies va durar el comentari de la cerca.
Celebrar d'alguna manera els aniversaris d'esdeveniments personals és un dels plaers que ens ofereixen els últims anys de la vida. Cap sensació d'avarícia per retenir, sense enyorança ni cap tristesa, més aviat diria que la distància ens descobreix riqueses que transformen els canvis del present en gratitud a la vida i augment d'autoestima".

     Des de la Costa d'en Capet a la part baixa de Vila Roja 


Llorenç Tous Massanet

"El padrí de tant en tant anava a Na Creda, fins al peu del Puig Seguer, a treure rabasses per fer foc l’hivern. Sempre caminava a peu amb una senalla fermada a l'esquena. Aquesta vegada va caure d’una figuera vella “coll de dama” i s’escalabrà. Coixeu-coixeu es posa a I’esquena la senalla plena de rabasses i arriba a Capdepera mig estormiat, com si tornàs de la guerra. Deixà caure la senalla en terra de la cuina i aquesta vegada no tingué humor per dir com sempre: “Això és foc viu!”

La Biblioteca del Golea (34)

Un poeta de demà passat

Miquel Llull
Bibliotecari del Golea
juny 2021


Placeta de l'església, un polsim de la seva història