"N’hi ha que diuen que és una moda, que aquesta música acabarà. De moment, però, ens agrada moltíssim per anar de festa i hi ha pocs espais on poder-la escoltar tota la nit". 
"Hem apostat per una data fora de festes. Dia 20 de juliol. És un nou risc, i ja veurem com va".



Pretén ser el concert de l’any a Capdepera. Després de l’èxit de la primera edició celebrada durant les festes de Sant Bartomeu 2023, el grup organitzador està preparant un atractiu programa. Hem contactat amb Álvaro Duran, Xisca Garau i Carme Sureda, perquè ens comentin les novetats d’aquesta segona edició de CAPARRUTS i començar a crear un bon ambient al voltant d'un festival jove, fresc i novedòs per a l'estiu gabellí.

- Pels qui no ho saben, què és Caparruts?
Caparruts és un festival de música urbana en català. Pretén, però, ser més que això. Vol ser una festa en què l’oci en català sigui com en qualsevol situació normal i corrent. Que tothom se senti convidat i amb ganes de cantar i ballar en aquesta llengua.

 -  A més de la definició oficial, com vos definiríeu o què teniu que no tenguin els altres festivals?
 - Caparruts té valors clars, encara que no sempre siguin fàcils d’assolir. Volem que hi hagi músics que comencen, encara que sabem que és arriscat. Volem que sonin cançons, també, que encara estan per conèixer o artistes que sabem que en un futur tendran papers importants dins l’escena musical en català. A més a més, pretenem qüestionar-nos sobre els models de llengua, que la nostra varietat pugui sonar en qualsevol àmbit. 

- Voleu consolidar-vos com a tal o pot ser que evolucioni cap a altres formacions més eclèctiques?
- Ara mateix, el plantejament és el mateix que l’any passat. N’hi ha que diuen que és una moda, que aquesta música acabarà. De moment, però, ens agrada moltíssim per anar de festa i hi ha pocs espais on poder-la escoltar tota la nit. Caparruts vol ser aquest espai, però no ens tancam a una evolució o a tenir un altre objectiu. 

- Qui hi ha darrere? Qui sou els organitzadors?
- Som pocs, que és un avantatge i un inconvenient a la vegada. Un avantatge perquè quadrar agendes i fer reunions és més fàcil, i així i tot ens costa! Un inconvenient perquè ens fan falta mans i esperam saber-les trobar prest per fer un bon equip de feina (que encara no hem tengut temps ni de plantejar). De moment, però, som principalment tres: n’Álvaro Durán i na Carme Sureda, que ja vàrem començar a organitzar-ho l’any passat i, enguany, també comptam amb na Xisca Garau. A més, tenim altres perfils que ens ajuden com n’Eva Artigues, en Tomeu Sureda, n’Antoni Guiscafré o en Jaume Moll.
 

- Concretareu una data de referència o serà un concert de Sant Bartomeu?
- Enguany ja hem apostat per una data fora de festes. És un nou risc, i ja veurem com va. El plantejament és que sigui així els anys que venen.

Quins grups participaran en l'edició d'enguany?
- Estam molt contents de com ha quedat el cartell. Tenim artistes de Mallorca com na Xisk i Fades. També tenim el grup lleidatà Sexenni o els altres catalans Flashy Ice Cream. A més a més, acabam d’anunciar na Maria Jaume, que no podia faltar aquest any. Encara hi haurà un confirmat més i altres convidats que segur que sorprendran. Ho anunciarem d’aquí poc!

 - Qui serà el cap de cartell?
- Els caps de cartell d’enguany són na Maria Jaume i Flashy Ice Cream. Creim fermament en els seus projectes i tenen un recorregut que hem seguit ben d'aprop. 

- Tota la música és en català?
. La música urbana té un estil i llenguatge propi i no ens hi ficam. Alguns d’aquests grups tenen algunes cançons en castellà o algunes frases aleatòries. Fins i tot tenen paraules en anglès, però això passa en aquest gènere habitualment. Majoritàriament, però, són en català. 

- Quin pressupost teniu?
- Sincerament, encara no tenim clar quin serà el pressupost final. Hem fet molta feina per aconseguir finançament. És complicat que marques i patrocinis vulguin formar part d’una segona edició i així d’arriscada: sense artistes molt coneguts o amb un nou format de festival. Hem tocat moltes portes i això és molta feina. Finalment, tenim patrocinadors com Estrella Damm i Obra Cultural que ens ajuden a cobrir una part del festival. L’Ajuntament de Capdepera patrocina una altra part i, si tot va bé, ens vàrem presentar a una subvenció de l’IEB que esperam rebre. D’aquí i d’allà esperam arribar al pressupost que necessitam. Sempre deim que sense l’ajuda d’aquests col·laboradors no haguéssim pogut ni començar.
 

- Les entrades són molt econòmiques per un concert com aquest,...no?
 - És una primera edició real, hem de ser conscients d’això. L’any passat era gratuït a les Festes de Sant Bartomeu. A més, no volem que el públic pagui una barbaritat, volem que puguin gaudir d’aquests artistes sense haver de pagar tant com a altres festivals.

- Són grups polèmics o més bé reivindicatius? Fades, per exemple, tengueren una denúncia de VOX...
- En general, no pretenem que sigui un festival polític. Sabem que tot el que es fa és polític, però la nostra intenció inicial és fer festa. Per tant, no posaríem cap etiqueta als grups que venen, ells mateixos s’exposen com volen. 

- Són formacions molt joves, creades fa menys de 5 anys…
- Sí, aquesta escena musical ha sortit fa poc. Per tant, s’entén que una gran part d’aquests grups sigui de noves generacions. Tanmateix, no implica que no hi pugui haver públic de qualsevol edat o que artistes més grans s’hi afegeixin, basta escoltar el darrer disc d’Oques Grasses!

Pop urbà, electrònic? On se situa aquesta música?
- L’etiqueta de música pop urbana abraça molts d’estils i això també és enriquidor perquè a l’escenari es poden escoltar gèneres diversos: reggaeton, trap, rap, pop comercial… I encara més. Està bé que no sigui una etiqueta molt restrictiva. 

- Capdepera serà referència en un parells d'anys per aquesta música?
- Ens encantaria que fos així! 

- Alguna cosa més que afegir?
- Residents, teniu entrades a la meitat de preu, no sabem què esperau! A la Biblioteca es poden aconseguir els codis de descompte. D’aquí poc pujarem el preu de les entrades i serà un poc més car, millor no badar. Serà un dels esdeveniments gabellins de l’any!

Moltes gràcies i esperem que la segona edició de CAPARRUTS sigui tot un èxit en tots els àmbits. Vos deixam amb el vídeo resum de l'any passat. Ànims i endavant!





Imatges de Martí Ramis i vídeo de Marina Prieto


CAPARRUTS 2024


 - Informació de la segona edició del Festival Caparruts, que enguany es farà al pàrquing de la piscina municipal el 20 de juliol.


 
De moment, estan confirmats a Fades, Sexenni i Xisk. Les entrades se poden comprar a Ticket Ib al següent enllaç: https://ticketib.com/events/caparruts-capdepera


 
A més, els residents tenen un descompte del 50% que poden obtenir anant a la Biblioteca de Capdepera, on rebran un codi únic de descompte per comprar ses entrades al mateix enllaç.