La Xerebanda és un dels grups musicals que animen, musicalment parlant, el Mercat Medieval des de fa més de 10 anys. De fet sembla que ja forma part inseparable. Recorren carrers i places amb els sons propis dels dies de festa a Mallorca. Per apropar-nos a aquest grup musical, avui constituït en associació cultural, parlem amb el seu director i president Antoni Genovart.
 

- Els orígens de l’actual formació de la Xerabada ve de lluny. Quins són els   orígens del grup ?

A l’any 2003 es va crear un Taller de Xeremies a l’escola de música de Son Servera i amb aquells primers alumnes es va constituir el grup dels Xeremiers des Puig de Font a l’any 2005. Aquest nom fa referència al puig que corona al poble de Son Servera.

Aviat la nostra formació es va diferenciar de la resta de grups de xeremiers ja que no ens conformàrem en sonar “cançons de xeremies”, si no que ho enfocàrem cap a un caire més musical mirant de fer “música amb xeremies”, ampliant la diversitat d’instruments al grup i, per tant, enriquint els timbres i la seva sonoritat: Xeremies, Flabiols amb tamborí i/o tabal, Tarota en Do, Tarota en Fa, Clarinet i Trombó. Al final acabàrem formant una petita banda d’estil Ministrers.

Aquest tipus de formació musical ens va representar tot un repte, ja que a penes hi havia partitures de les melodies que ens agradaven ni tampoc existien guions musicals en el quals ens poguéssim basar. Van ser una anys de molta feina de creació i creixement musical intens per a tot el grup. Hi va haver moltes fites a superar, tan de recerca i creació de noves cançons, com de composició, arranjament i assaig de tot aquell material nou. Dins tot aquest creixement, el Taller de Xeremies fou fonamental, ja que el grup s’ha anat formant en base als seus alumnes.

Durant els nostres inicis a Son Servera s’hi feia cada any un petit mercat medieval, el qual va deixar de muntar-se poc temps després, a on hi participàrem d’una forma prou discreta, i d’aquella experiència ja començàrem a preocupar-nos per a tenir “qualque cançó d’estil medieval” a dins el nostre repertori musical, entre altres hi havia El Ball de l’Ós.

Aquesta recerca de cançons que no fossin jotes o boleros, el quals sonam habitualment i amb molt de gust, ha continuat al llarg de tots els anys de la nostra existència. Ens va enriquir molt es fet de sortir a sonar a fora de Mallorca, i a fora d’Espanya. Vam veure diferents estils i formes d’enfocar la música al carrer, i de cada lloc a on anàrem miràrem de treure’n qualque lliçó.



- I un dia veniu al Mercat Medieval de Capdepera, com i quan comença aquesta participació?

Com he explicat abans, la nostra inclinació cap a un format de música “d’estil medieval” ens va dur a fitxar-nos en el Mercat Medieval de Capdepera. I va ser devers l’any 2010, o un poc abans, que ens vàrem decidir a participar-hi, però sense dir res a ningú! Arribàrem al mercat, i discretament ens infiltràrem enmig de la gent sonant una cançó per aquí i altre per allà, i desapareixent aviat intentant no destorbar a ningú.

Bé, nosaltres anàvem convençuts de la nostre discreta actuació, però no fou així en absolut. Uns anys després, Pere Cortada me va dir: “Així que éreu voltros aquells “frikis” que venien a sonar?”.



Més enllà d’aquesta simpàtica anècdota, a finals de l’any 2012 ens decidírem a agafar aquest tema seriosament ja que no podíem continuar de furtius en un lloc tan formal. Aquest mateix any proposàrem fer un concert al castell: música d’estil medieval i vestits en conseqüència.

Preparàrem un concert d’una hora de duració amb l’ajuda d’alguns professor de l’Escola de Música de Capdepera i a l’any 2013, i una setmana abans del començament del Mercat, vàrem poder fer aquest concert a dins l’església del castell. Un èxit, tan a nivell de públic com a nivell personal.

I a partir d’aquest mateix any ja ens incorporàrem al Mercat Medieval de forma conseqüent, a on hi actuem el dissabte i el diumenge de matí, obrint el Mercat, i amés al dissabte horabaixa hi actuem en companyia d’altres dos grups de xeremiers convidats amb la intenció de mostrar als assistents algunes formes diferents de sonar la xeremia.

De llavors ençà hi hem actuat cada any sens falta, inclosos els dos Mercats que no es van poder fer per culpa de la pandèmia, en els quals els organitzadors ens obriren les portes del castell per a poder-hi fer un concert “en diferit”, i emès via Internet.

- Com és i qui formen part de la  Sa Xerebanda actualment?

El grup “Sa Xerebanda Associació Cultural”, el creàrem com a complement i continuació de l’anterior grup. Primer, per a poder diferenciar-nos quan sonam en format “clàssic”, o quan ho fem com a “medieval”. I segon, li posàrem un nom senzill de pronunciar degut a l’experiència que tenim a fora de Mallorca, ja que el nom primigeni del grup semblava impronunciable fora de les nostres terres.

Som grup prou estable en el nombre de participants, entre una dotzena i sa quinzena, encara què van variant i canviant els membres.

Els membres actuals som:

Xeremies: Ezequiel Espinar, José Luís Rufo, Gabriel Mesquida, Joan Sans, Antoni Perelló, Joan Marc Narváez, Miquel Estelrich i Jacques Lepinày.

Flabiol i Tamborí o Tabal: Cecília Genovart, Maria Nicolau, Laura Fuster.

Percussió: Yannick Wilken i Maria Magdalena Llodrà.

Tarota en Do: Maria Eugènia Jaume, Bartomeu Carrió i Sergio Pérez.

Tarota en Fa i Director del grup: Antoni Genovart

Trombó: Joan Fuster.

- A més del Mercat Medieval participeu de diverses activitats i trobades...

Assagem cada divendres a l’Escola de Música de Sant Llorenç, aturant els assajos durant els mesos d’estiu.

Participem activament i habitualment en els diferents esdeveniments festius i culturals de Sant Llorenç des Cardassar, Son Carrió, Son Servera, Sa Coma, S’Illot, Cala Millor, Cala Bona, i en el Mercat Medieval de Capdepera.

També ens conviden sovint a participar d’esdeveniments, concerts i festes amb xeremies a diferents pobles de Mallorca.

I fora de l’illa cal destacar que hem actuat aquests darrers anys en el Mercat Medieval de Vic, el més gran de Catalunya i dels més grans de tota Espanya; Varis anys a la fira Renaixentista de Medina del Campo, Valladolid; i diferents Concerts i cercaviles al Pais Basc, València; a França hem actuat a Uzeste, Burdeus, i a Mazamet, al Llengadoc.

En total solem tenir una quarantena d’actuacions cada any.

- I el futur de la Xerabanda?

De cara al futur tenim bones perspectives per al nostre grup. Seguirem sonant de forma molt habitual tant a les nostres contrades com a altres pobles de Mallorca, i també hi ha previsió de seguir sortint a sonar a fora de la nostra illa.
 

Moltes gràcies Antoni per ajudar-nos a donar a conèixer la vostra singular formació musical, que acull músics de pobles del Llevant, i per comparèixer cada any a Capdepera durant el Mercat Medieval, és un autèntic plaer gaudir de la vostra música omplint el carrers de sons alegres i festius.



Nota:
Les magnífiques imatges que acompnayen l'article estan realitzades `per en Pere Riera  durant el Mercat Medieval 2024