Amb Toni Melis Fajardo com a director d’actors i editor del curtmetratge. I Alexia Álvarez com a protagonista.


"Blava terra" de Marine Auclair March ha guanyat El premi "nous talents" al millor curtmetratge del prestigiós Festival de cinema BCN FILM FEST 2024.

La sinopsi ens situa l'any 1940. Rere d’una enorme pineda s’amaga una remota finca mallorquina, de la qual els habitants d’aquest lloc mai n’han sortit. Elionor té catorze anys i li ha vingut la regla per primera vegada. A través d'aquest esdeveniment, haurà de bregar amb la foscor de l'adultesa que n'amenaçarà la seguretat com a dona. Amb l'arribada d'una pel·lícula que comporta el propietari de les terres, Elionor, abstreta, descobrirà a les imatges projectades el mar: un nou món per a ella.

Fa tres anys entrevistàrem per partida doble a Marine Auclair i Toni Melis Fajardo amb motiu del rodatge del curt "Un invierno en Cala Agulla". Aquí teniu els enllaços i el trailer del curtmetratge. 

Entrevista a Marine Auclair i Toni Melis Fajardo amb motiu del rodatge del curt "Un invierno en Cala Agulla"

Entrevista a Marine Auclair i Toni Melis Fajardo (2)



Llavors eren estudiants de cinema. Ara han iniciat una carrera professional amb bon peu. Un guardó al BCN FILM FEST 2024 i un curtmetratge inspirat a Capdepera que promet.

En Toni Melis ens explica que una vegada finalitzat el projecte de Cala Agulla en parlar d'un possible nou projecte, na Marina volia conèxier coses de la seva padrina i anaren a veure a la meva padrina, na Margalida Tous, de s'estany, que si la va conèixer. I entre coses que contà, explicà que sobretot es juntaven quan donya Elionor Servera organitzava una sessió de cinema, que era per a ells, els March, però que alguna gent del poble hi anava i la mirava per l'altra banda de la pantalla. Veia una pel·lícula al revés. Això fou l'inspiració del curtmetratge.



Per la seva banda na Marina ens contà que quedà molt impressionada per les anècdotes i que volia reflectir al curtmetratge aquestes relacions de poder que trien quan, que i com han de veure una pel·lícula. Aquesta imatge és fascinat, diue ella. També hi ha dos elements que sorgiren, m'inspiraren i que me sorprengueren molt, continua, el fet que fan cent anys hi havia a Mallorca gent que no havia vist mai la mar i l'abús de poder dels amos amb els criats, sobretot relació home-amo, dona-criada.


El rodatge va ser un mar d'emocions on pogueren descobrir la màgia del cine, sentir el recolzament de molta gent, el sentiment de "tribu" que a una gran ciutat no es te.



El curtmetratge és el TFG (treball final de grau) na Marina, com a directora, i Toni, com a muntador, les especialitats que cada un han cursat. Toni Melis també ha fet de sot-director  que s'encarrega de la selecció d'actors. Volen agrair a tots els gabellins, més de seixanta figurants, que han ajudat en l'ambientació del film que s'acabà de rodar el 2022. Han fet molta feina de muntatge i donar-li una paleta cromàtica i finalment, ham esperat per tal d'estrenar-la a un festival. 




Dir també que Blava Terra ja tenngut sis nominacions dels Premis Fugaz, els guardons més rellevants del panorama del curtmetratge espanyol, que venen a ser els Goyas del curtmetratges. La gala serà dia 18 de juny a Madrid.  També estaran al Mallorca Film Festival i estarà un mes a la plataforma Filmin. , als Fugaz. 



Ara tenen moltes granes d'exhibir-la a Capdepera que serà a principis de setembre. Ja estan més nirviosos d'aquest estrena, més que per anar a Madrid, vestits de gala.

Temps tendrem per aprofundir en les seves inquietuds i cabòries a partir del mes de juliol quan tornin a Capdepera. Ara volem compartir l'èxit aconseguit i que el puguin gaudir.




Tornant al festival de Barcelona, dir que ha tingut més de 20.000 espectadors. Eduard Fernández, Clara Segura i Carles Sans han format el Jurat Oficial d'aquesta edició. 


El BCN FILM FEST 2024 ha comptat amb:
- 69 pel·lícules de les quals: 15 premières mundials, 1 europea, 20 espanyoles i 11 catalanes.
- 49 presentacions i col·loquis amb la presència del talent, entre d'altres, de Meg Ryan, Richard Linklater, Paola Cortellesi, Vincent Perez, Belén Rueda, J.A. Bayona, Mikael Persbrandt, Arturo Valls, Éric Toledano, Olivier Nakache, Malena Alterio, Kike Maíllo, Dani de la Orden, Clara Segura, Emma Vilarasau, David Verdaguer o Clara Lago.
- Xerrada del director Richard Linklater amb el públic.
- 14 activitats paral·leles a les diferents seus del festival entre les quals:
- 7a edició de la Jornada de Guionistes i Indústria amb dues taules rodones: “IA i procés creatiu” i la presentació de LAAB 2024 amb la taula “Del llibre a la pantalla”.
- Sitges Fantàstic Podcast- 70 anys d’influència de la novel·la “Soy Leyenda” de Richard Matheson.
- Trobada d’autors de Grup 62 amb la participació de Ramón Gener, Jordi Puntí i Jaume Clotet.
- 9 activitats a La Perla 22.

“Aquesta edició del festival, amb visites rellevants, intensos col·loquis i presentacions i moments molt emocionants, ha cobert totes les expectatives i el públic ha respost com mai. L´acollida que han tingut les nostres propostes ha estat espectacular. Seguirem treballant i avançant en el nostre objectiu d´un festival fort i obert, que sigui útil i pràctic al sector i que doni projecció a la ciutat de Barcelona”, ha valorat Conxita Casanovas, directora del BCN FILM FEST.
 
Aquí teniu un video resum del festival on al minut 5:43 es veu a na Marina recollint el premi.




Enhorabona i ja hem quedat amb ella per parlar el mes de juliol que torna a Capdepera. 


clicau damunt el cartell per veure el programa de ma i valorar la rellevància del premi.