"Volem que la gent aprengui a gestionar-ser emocionalment des que són petits".
"...i oferir un espai en el que la persona que vol posar més consciència en la seva vida (la qual cosa se tradueix en una vida més ordenada, més feliç i més autèntica) es pugui sentir acompanyada i guiada per un equip multidisciplinari que l’ajudarà a treballar en els tres aspectes: físic, emocional i mental.".
Feia temps que seguíem de lluny, a una certa distància, tot allò que feia en Mateu Estarellas. La seva pintura, els cursos de mindfulness,...però no trobàvem el moment per aprofundir en tot el que feia i el seu perquè.
Dissabte s'inaugurà a l'antic Centre Comarcal d'Estudis (damunt el Llagost) Holístic, un centre d'acompanyament en el desenvolupament personal, la salut integral i la formació en diferents àmbits. Tot un luxe poder gaudir d'un centre d'aquestes característiques a Cala Rajada. I hem aprofitat que ell ens ho conti en primera persona. Un projecte molt engrescador i que ben segur aportarà un creixement personal a tot aquell que hi vulgui participar. El centre du per nom Holístic, que és una paraula que prové del grec “Holos” que significa Complet, Sencer. Ser holístic és una filosofia que motiva el tractament de l’organisme com un tot, no com a parts individuals. Així la filosofia holística mira el cos no només des del físic, sinó també que contempla la dimensió mental, emocional i espiritual perquè totes les parts formen la unitat per la recuperació de la persona...però millor que ell ens ho conti.
fotos: Inés Fraile
- Com sorgeix aquest nou centre d’estudis, HOLÍSTIC?
- Fa un parell d’anys que va sorgir-me aquesta idea, fruit de la necessitat que jo havia sentit en el meu propi camí d’autoconeixement. Quan emprens una feina interior amb tu mateix, que és quan te n’adones que no té cap sentit responsabilitzar a les circumstàncies o a les persones que t’envolten del teu malestar (del teu estrès, de les teves frustracions, de la teva preocupació constant, de la teva insatisfacció, …), cerques guies que t’ajudin: lectures, teràpies, pràctiques, cursos, ... I en aquesta recerca descobreixes que hi ha tant, i tan divers, què és bo de fer que t’embullis o que donis moltes voltes sense sentir que avances en una direcció.
En el meu propi procés, sobretot amb la pràctica del mindfulness, he après que, com a persones, ens configuren tres aspectes: el físic, l’emocional i el mental (de moment no parlarem de l’espiritual, perquè aquest ja trascendeix lo “personal”, i penso que hi ha primer que posar ordre i consciència en lo personal per poder tenir una experiència sana i autèntica de la dimensió espiritual). És molt important prendre molta consciència de cada un d’aquests aspectes, de la interrelació constant entre ells (és a dir, de com s’afecten l’un en l’altre) i tenir cura de cada un d’ells, ja que cada un requereix una feina determinada.
De tot això neix l’idea de crear aquest centre: d’oferir un espai en el que la persona que vol posar més consciència en la seva vida (la qual cosa se tradueix en una vida més ordenada, més feliç i més autèntica) es pugui sentir acompanyada i guiada per un equip multidisciplinari que l’ajudarà a treballar en els tres aspectes: físic, emocional i mental. Ja no només per mi, amb la meva experiència i els meus coneixements, sinó per un equip, amb enfocaments diversos però cohesionats. Sempre me guia una màxima, que crec que és de la psicologia dinàmica i que cita sovint el psicòleg Antoni Bolinches: “Nadie sabe tanto como todos juntos”.
- I com conflueix tot, aquí?
Doncs ha confluït d’una manera molt natural, molt espontània, cosa que ha fet que m’entusiasmàs més, perquè penso que les coses quan han de ser, flueixen, i quan no sembla que només surtin obstacles.
Com et deia, la idea em va venir fa un parell d’anys, però es veu que no havia de ser en aquell moment, perquè res es va moure que fes que anàs endavant, fins i tot jo vaig deixar de pensar-hi: vaig seguir fent els meus cursos, les meves sessions individuals i pintant (els que me coneixeu sabeu que una altra cama de la meva vocació és la pintura).
Fa uns mesos, no sé per quina raó, el projecte va tornar a comparèixer al primer pla de la meva consciència i, durant uns dies hi vaig pensar molt, però llavors me va tornar a fugir del cap. Vaig estar devers dues setmanes sense pensar-hi i llavors, dinant un dia amb la família a una terrassa des de la qual veiem l’edifici del que havia estat el Centre Comarcal d’Estudis, s’em va encendre la llum i li vaig dir a na Marga (la meva dona): “Marga, és aquí on ha de ser el centre”. Tot dos vàrem estar d’acord tot d’una i, el mateix capvespre ja vaig cridar en Suso (el propietari), amb qui també molt aviat ens posàrem d’acord.
L’endemà ja vaig començar a contactar amb els que volia que fossin els col·laboradors: persones que valoro molt per la seva part personal i que admiro en la seva vessant professional.
- És un projecte col·lectiu molt potent, molt ric i engrescador...
Sí, així és. Et presentaré molt breument l’equip.
En Tolo Alzina (“Conill”), un gran trescador i amb moltíssima experiència en el camp de l’autoconeixement. En Tolo té una formació molt ampla: Coaching, PNL, grafologia, geniotip, escriptura terapèutica, etc.; però a més ha recorregut pam a pam cada un d’aquests camins en els quals acompanya, cosa que l’acaba de validar com a guia. Ell ofereix al centre consultes individuals de coaching i tallers específics que anirem presentant; actualment n’imparteix un sobre orientació de vida (del qual podeu veure’n informació a les xarxes socials d’Holístic, @holisticcalarajada).
Na Kika Esteva, d’Artà, infermera de l’Hospital de Manacor, amb un talent natural per acompanyar a les persones amb els seus processos de vida, i també en els de mort. Na Kika fa molts d’anys que treballa amb cures pal·liatives a l’Hospital de Manacor, però un dia va decidir que no només volia acompanyar a les persones en els processos de mort (tot i que això és una tasca importantíssima), sinó també acompanyar-les en els de vida, per a què la vida de les persones tengui més sentit i més riquesa. Ofereix una activitat que ella li diu “Converses de vida”, i és un espai setmanal adreçat a gent gran per ajudar-los a enfrontar tots aquells canvis que es van donant en la seva vida i que, moltes vegades, no tenen els recursos interns per gestionar (una viudetat, una pèrdua de determinades facultats, uns problemes familiars, etc.). Na Kika també ofereix consultes individuals de coaching.
N’Aina Maria Riera, que a través de la terapia ocupacional ofereix un servei d’ajuda a les persones de totes les edats amb problemes físics, sensorials o cognitius. N’Aina també està especialitzada en acompanyament a la primera infància i participarà en la creació d’espais de joc per a la franja d’edat de 0 a 3 anys.
Na Paula Gayà, nutricionista especialitzada en nutrició clínica, salut digestiva i formada en salut hormonal femenina, ofereix consultes individuals on es poden tractar patologies intestinals, intoleràncies alimentàries, entre d’altres serveis complementaris.
De manera més puntual també col·laboren amb nosaltres n’Estrella Alba, un gran referent en el món de la nutrició, i que impartirà diversos tallers; en Javi Robles, psicòleg de talant humanista que oferirà un servei d’atenció a les famílies; i na Marga, la meva companya de vida i, d’alguna manera, suport de tots els meus projectes, que col·laborarà de manera diversa. A partir d’aquestes persones que, com dic, ja coneixia i valorava, n’han anat sorgint d’altres com na Daniela, professora de ioga i jo diria també que professora de vida, o en Pau Sobrerroca, mestre i monitor de lleure referent en educació conscient a la primera infància.
En aquest punt s'incorpora a la conversa na Marga Platel, que també forma part del projecte i ens aporta la seva visió.
- (Marga) Ens mou també la il·lusió de poder oferir tot això a Cala Rajada i Capdepera, perquè com a veïns d’aquest municipi ens trobam habitualment amb la dificultat d’haver d’anar a cercar molts d’aquests serveis a fora.
Podríem dir que Holístic té tres branques: la part de salut i benestar emocional (ioga, mindfulness, consultes individuals de nutrició, tallers d’alimentació saludable, etc.); la part d'acompanyament acadèmic, amb classes de suport a totes les assignatures als nivells d’ESO i batxiller; i la part de formació a col·lectius com empreses, clubs esportius, etc.
Ens centram en la persona, en el seu benestar, posant en valor les seves capacitats. Moltes vegades, davant d’una situació d’estrès aquestes capacitats queden amagades i cal recuperar el valor de la persona, que està en ella mateixa. I no tenir por quan xerram d'emocions; quan xerram d'aquesta part tan personal, poder-ho fer amb naturalitat.
- Com ho fareu?
La nostra idea és poder oferir un acompanyament a les persones en totes les franges d'edat i en qualsevol circumstància de la seva vida. Per això proposam activitats adreçades a la primera infància i també a la tercera edat; tallers adreçats a les empreses, per a fomentar l’autoconsciència dels seus treballadors i optimitzar les relacions dins els col·lectius laborals; projectes d’assessorament a les famílies que tenen fills en edat escolar i amb dificultats d’autoregulació emocional, de conducte i/o d’aprenentatge; suport acadèmic; etc.
És cert què és un projecte molt ampli i ambiciós, fruit de la necessitat que veim de suplir la manca d’educació emocional que patim a la nostra societat des de fa generacions i generacions. Volem contribuir al canvi que, tímidament, està experimentant el nostre món durant les darreres dècades, en el que cada vegada més persones despertam a la necessitat de tenir més consciència de nosaltres mateixos, del nostre funcionament com organismes compostos (em repeteixo) d’una part física, una emocional i una altra mental, a la importància de cuidar-nos en cada un d’aquests nivells i a la necessitat, també, de saber com fer-ho.
- La dinàmica com serà?
A la branca de salut i benestar podem distingir entre les activitats grupals que tenen un caràcter regular, com ara el ioga o les “Converses de vida”, què és fan setmanalment al llarg de l’any; les consultes individuals (d’assessorament filosòfic, coaching, atenció a famílies i nutrició), que també es fan de manera regular; i els tallers grupals que es fan de manera puntual (mindfulness, alimentació saludable, etc.).
A la branca acadèmica oferim de manera regular les classes de suport, individuals o en grup; com hem dit, de totes les assignatures d’ESO i batxiller.
A la branca de formació d’empreses i altres col·lectius anirem oferint tallers puntuals, dels quals anirem informant.
Com que tots aquests continguts són molt mals d’explicar d’una manera resumida, les primeres coses que farem seran xerrades gratuïtes de caire informatiu, en les que explicarem en detall en què consisteixen totes i cada una de les nostres ofertes i quins són els beneficis que en poden obtenir els nostres clients. També organitzarem algunes jornades de portes obertes per a què les persones interessades puguin fer un tast, també de manera gratuïta, de les classes de ioga o de les pràctiques de mindfulness.
- Alguna cosa més?
Ens han demanat si farem també activitats en línia; és clar que en farem ja que la xarxa és un recurs que no podem desaprofitar. Però també tenim clar que, d’alguna manera, volem fomentar la presencialitat. Tot el que farem en línia tindrà la seva versió presencial, però no tot allò que facem presencial tendrà la seva versió en línia.
Volem oferir un espai al que pugui venir la gent que vol viure d'una forma més calmada, més conscient i més present.
- També podríeu fer articles divulgatius a Cap Vermell, no?
- Sí, ens fa ganes i ho farem.
Idò fet, ja esperam el primer!. Moltes gràcies per aquesta acurada explicació i sort!
Ja ho sabeu: c/ l'Agulla, 45-1er. Cala Rajada 📳 622 278 904
o a instagram: https://www.instagram.com/holisticcalarajada?igsh=MWl2bmJnYXV6bHUydQ%3D%3D&utm_source=qr
A continuació vos deixam les primeres propostes: