- Com va la temporada? Tot i que la Setmana Santa va caure molt prest s'ha vist gent pel carrer i a les platges en aquests mesos d'inici de temporada. Quina valoració en feis de l'ocupació?
- El sector hoteler balear enfoca la seva tasca cap a una millora de la productivitat i Capdepera no és una excepció. Les previsions, nombres, percentatges, en definida les xifres d’ocupació agraden molt, però aquest no és un objectiu real. No cercam temporades històriques en ocupació, l’objectiu és poder oferir un producte de qualitat a les persones que ens visiten i cap aquí van destinades totes les nostres inversions. Quan parlam de producte de qualitat parlam d’instal·lacions i de serveis, tenim clar que hem d’invertir també en aspectes com digitalització i formació per tal de poder pujar preus i atreure un client de més alt poder adquisitiu. L’objectiu és menys persones de més valor.
- Un dels problemes que s'ha posat de manifest darrerament és la dificultat per trobar habitatge. No sé com repercuteix això en els vostres associats a l'hora de trobar treballadors que venen a fer la temporada. Hi ha dificultats per cobrir tots els llocs de feina?
- En general podem parlar de manca de serveis i infraestructures al nostre municipi i d’entre ells, el més greu, el problema de la manca d’habitatge. Tenim el millor conveni d’hosteleria d’Espanya i establiments que ofereixen oportunitats a persones que vulguin fer del turisme una carrera professional, però és importantíssim que les institucions facin els deures. A les portes del 2025 seguim sense solucions per un transport de qualitat, i parlam de residents que han d’anar a fer feina i de visitants que haurien de poder prescindir del cotxe de lloguer. No tenim un correcte servei de bus, ni tren que connecti els diferents municipis, ni taxis suficients en temporada alta ni carreteres de qualitat. Tampoc disposam de carrils bici que garanteixin la seguretat dels nostres joves i permetin una mobilitat més sostenible als visitants. Trobar persones per cobrir els llocs de feina passa per solucionar aquestes i altres necessitats.
- Recentment hem vist l'Associació Hotelera encapçalant una iniciativa per aturar algunes accions incíviques, com per exemple l'aferrada d'adhesius a les senyals del municipi. Són accions que es mantindran en el temps? Hi haurà més accions?
- Efectivament és una declaració d’intencions, la primera d’un cicle d’accions que volem fer amb la col·laboració dels centres escolars del nostre municipi, sempre al costat del talent jove, per tal d’incentivar la formació. Duim a terme accions amb els dos centres de primària, secundària i participam també amb les beques universitàries. L’Associació hotelera fa molts d’anys que treballa aquest tema i tenim un compromís ferm de no permetre cap acte incívic dins els nostres establiments i aquestes accions tenen aquest mateix objectiu dins l’espai públic.
- Un altre aspecte que darrerament està damunt fulla és el tema de la massificació. Des del Govern de les Illes Balears i el Consell de Mallorca es llança el missatge de no créixer més (de fet el Consell ha eliminat les places de la borsa) i també de perseguir l'oferta il·legal de lloguer turístic. Quina posició té l'Associació Hotelera de Capdepera al respecte?
- Per tenir un bon posicionament com a destí turístic de qualitat les infraestructures del municipi, el nostre entorn, s’ha de cuidar i mantenir constantment, tots els serveis han d’estar dimensionats correctament d’acord amb el nombre de persones que ens visiten. Per tal de poder fer una previsió correcta de les inversions futures del nostre municipi i anar preparant tots aquells projectes futurs que seran necessaris per no perdre qualitat de vida dels residents.
Ara parlam de repte de l’habitatge, molt difícil d’afrontar si no aconseguim controlar el lloguer vacacional il·legal, però també tenim altres reptes damunt la taula, aparcaments, esponjaments necessaris i ordenació del municipi, ordre i seguretat futures. Un repte important de present és el tema de l’aigua, no podem permetre arribar a situacions futures compromeses tenguent aigua que ens envolta.
La planta hotelera gabellina no ha crescut pràcticament els darrers 10 anys, s’han legalitzat gairebé 2500 places turístiques vacacionals i ha crescut de manera exponencial i incontrolable el lloguer il·legal, gran culpable de la massificació i el problema de l’habitatge. Crec que ens falta consciència del mal actual que provoca aquest tipus de lloguer, que no paga imposts i no és sostenible en cap sentit i que la seva solució haurà de passar per un gran pacte institucional de tots els partits.
Capdepera produeix 10 milions d’euros anuals en concepte d’ecotaxa i d’aquest doblers mai n’ha tornat un cèntim al nostre municipi, és importantíssim que les institucions derivin part d’aquests fons al decreixement d’oferta.
- A Cap Vermell estam fent un seguiment sobre la possible disminució del turisme d'excessos (consum excessiu d'alcohol, renou, actituds incíviques, etc.) a l'inici de temporada a Cala Rajada, sobretot lligat a grups de joves. I efectivament, pareix que hi ha hagut una disminució. Sembla que pel juny s'estan veient més famílies i parelles. Des de l'Associació Hotelera veniu manifestant que els vostres associats han fet reformes i inversions per millorar la qualitat, i que això provoca un canvi en el tipus de visitant a l'inici de la temporada. Quina valoració en feis del que duim de temporada? Com creieu que anirà evolucionant la qüestió en els pròxims anys?
- Les darreres setmanes escoltam que la gent parla de l’inici d’un canvi de model, l’Associació Hotelera vol ser més prudent en aquest sentit, com bé deis fa anys que els hotels fan inversions molt importants, crec que son un exemple de compliment. Sempre els canvis més ambiciosos comencen dins els hotels, sempre l’esforç més gran se demana primer als hotels que al resta de sectors paral·lels.
Els hotels gabellins son un exemple per tot el sector, assumint els reptes que les institucions publiques constantment ens demanen, fent inversions importants en temes de circularitat, sostenibilitat i eficiència energètica, entre altres, i per suposat apostant per una major qualitat del producte. És aquesta constant millora i la conseqüent pujada de preus que permet que a la llarga poguem parlar d’ un canvi del tipus de turisme, que potser anirà modificant el seu consum de l´oferta complementària.
- Voleu afegir algun comentari o missatge més que no haguem tractat?
- Hem de dir amb satisfacció que el diàleg amb l’actual equip de govern és fluït i constant i que des de l’associació hotelera agraïm aquest talant que sense dubtes és el millor camí per anar millorant els diferents aspectes del nostre municipi. Els engranatges de l’administració pública mai són tant senzills com es voldria però sabem que s’hi fa feina de valent.