-
El trot pot viure sense ajuts públics?
El trot va subsistir gràcies a la iniciativa privada fins als anys 90, moment en que el Consell de Mallorca va adquirir l’hipòdrom de Son Pardo ja que d’altre manera hagués tancat les portes. Cosa semblant va passar amb l’hipòdrom de Manacor on en cert moment l’Ajuntament en va assumir gran part de la titularitat. Desgraciadament, com altres activitats agràries, ara per ara el trot té certa dependència de les ajudes públiques. Però això no ha de seguir així. S’han de donar eines per l’autofinançament de l’activitat i aquestes passen per una aposta mútua externa que sigui viable, atractiva i que retorni part dels beneficis que generi al sector. A altres bandes ja passa, únicament s’ha de voler implantar el sistema.
Quins son els problemes de seguretat a solventar a Manacor i a Son Pardo?. Quines normatives urbanístiques no s'hi compleixen?
Les últimes modificacions en la normativa sobre activitats han endurit els seus requisits i les condicions de seguretat i els hipòdroms s’hi ha d’adaptar. No pot ser que l’Administració demani el compliment d’uns requisits per a l’obertura d’un negoci i instal·lacions de la pròpia Administració no els compleixin. Farem feina per adaptar-mos-hi tot i que la seva tramitació serà llarga.
Com i quan s'arreglarà l'anterior?
Esteim analitzant la millor manera per atacar el problema. Les instal·lacions han estat visitades per diversos tècnics així com els expedients que hi ha en marxa. Aquest és un tema prioritari per la direcció de l’Institut.
El trot pot generar nous llocs de feina?
El trot i el sector hípic en general poden ser una complement a la ramaderia de les Illes Balears. En un primer moment podria servir per conservar els llocs de feina existents en el sector primari que es que van reduint any rere any, però amb el finançament adequat podria arribar a generar-ne de nous. No obstant hem de fer feina per formar a aquests treballadors per que puguin tenir una titulació homologada. Una vegada obtingudes les llicències necessàries volem implantar formació ocupacional als hipòdroms de Mallorca així com també de tecnificació.
Que significa l'esport hípic per Mallorca?
Hem de saber que a Mallorca tenim una de les cabanyes de cavalls més importants d’Europa tot i el territori limitat i insular que som, i per altre banda la ramaderia bovina va en constant decreixement. D’aquesta manera els cavalls s’han convertit en un dels principals consumidors de farratge de Mallorca i això s’ha de tenir en compte.
Per la vessant purament esportiva a Mallorca comptam amb diversos campions d’Espanya, Europa i Mundials en diferents disciplines que duen el nom de Mallorca a diferents llocs.
El llevant mallorquí sempre ha presumit de bons cavalls i molta afició. En el darrer gran premi a Son Pardo d'enguany guanyaren un de Capdepera i Cadiva CL d'Artà. Que en pensa d'això?
La importància de la comarca de Llevant dins les carreres de trot és indiscutible, tant per número de cavallistes, voltadores i èxits esportius, però a part es deixa patent que s’està fent una bona feina en la preparació de nous campions.
Moltes gràcies