"Des d'aquí voldria convidar a tothom que tingui ganes de fer feina i festa en aquest municipi a venir a la pròxima reunió de la comissió per dir la seva. M'agradaria trobar-hi gent de totes les edats i amb implicacions i gustos diversos".

 

Repassam amb el regidor de fires i festes les novetats per al Mercat Medieval d'enguany així com altres qüestions de la seva àrea

- Bones Joan, vares assumir la regidoria de Fires i Festes el passat mes de novembre. En aquests mesos hem vist actes nous, com ara l'encesa de llums per Nadal o la recuperació dels gegants, així com més actes/festes a la carpa de la plaça dels Pins. Quina valoració en fas de la feina feta fins a dia d'avui?
- Del novembre ençà he fet feina de valent per tirar endavant tots els actes festius habituals com l'Esperança, Nadal, els Reis, Sant Antoni, Carnaval o la Setmana Santa i per intentar introduir algunes novetats.
La veritat és que valor molt positivament la rebuda i participació del poble en la majoria d'aquests actes i m'agradaria destacar la tasca que fan col·lectius com la Comissió dels Reis o les Obreries de l'Esperança i Sant Antoni. Sense aquestes persones les festes populars no tindrien l'èxit que tenen i m'agradaria donar les gràcies per la bona col·laboració i comunicació que hem tingut en tot moment.

- Fa poques setmanes vérem a les xarxes socials com l'ajuntament recuperarà els tassons de fang al Mercat Medieval. Significa això una tornada als orígens? Hi haurà més novetats? Què ens pots contar de tot plegat?
- Si, és cert que enguany s'ha donat la passa de tornar als tassons de fang, tant per recuperar aquesta senya d'identitat com per intentar generar menys residus i millorar la neteja del mercat. De cara a enguany no parlam de grans novetats perquè la veritat que el Mercat Medieval per la seva dimensió i complexitat no dona per introduir canvis molt notables, però sí que s'ha intentat retornar alguns actes al programa com els Dimonis de Foc de sa Solera Gabellina o els espectacles de lluita de cavallers a sa Plaça des Sitjar. A més, es vol donar més protagonisme a la plaça de l'Orient ubicant-hi tallers i demostracions d'artesania en fibres vegetals tot el cap de setmana. Destacaria que la nit de divendres es dedicarà a la música folk amb grups d'alt nivell, que comptarem amb un espectacle ambientat en una de les fetes històriques més rellevants del nostre poble i el ball dels recuperats gegants, en Roc i n'Esperança.
Com es va anunciar, na Maria Orpí serà la pregonera d'enguany. Voldria aprofitar per donar-li les gràcies per haver acceptat aquest repte d'encetar el Mercat Medieval.
 

- També hem vist com ja s'ha convocat a la comissió de festes per començar a preparar les festes d'estiu, amb una antelació significativa respecte d'altres anys. Quina idea tens per a Sant Roc i Sant Bartomeu? Creus que hi ha espai perquè siguin encara més participatives?
- Sí, vàrem fer la primera reunió just abans de Setmana Santa per tenir temps de sobra per poder proposar noves idees de cara a aquest estiu. La meva idea és continuar amb els actes que han funcionat els darrers anys, introduint millores en alguns d'ells, afegir alguns actes nous i recuperar alguns actes que s'havien perdut aquests darrers anys. Jo crec que sí, però això només es pot fer amb la implicació de tots els gabellins i gabellines. A part de fomentar la comissió i donar-li més llibertat, m'agradaria implicar més tots els agents socials i els negocis del poble. Crec que com més gent participi en l'organització de les festes de Sant Roc i Sant Bartomeu, més populars seran i més bona acollida tindran. És cert que enguany el calendari no ens és del tot propici, però intentarem encabir tots els actes possibles i més.
Des d'aquí voldria convidar a tothom que tingui ganes de fer feina i festa en aquest municipi a venir a la pròxima reunió de la comissió per dir la seva. M'agradaria trobar-hi gent de totes les edats i amb implicacions i gustos diversos.

- I les relacions amb l'Associació de les Festes del Carme com estan? Hi haurà més col·laboració entre l'Ajuntament i la comissió?
- Fa dues setmanes vàrem tenir la primera reunió per tractar les Festes de Carme i ja ens hem posat a fer feina per millorar la col·laboració entre ambdues entitats. Tot i que crec que és de sobra coneguda la meva relació amb aquesta associació per motius familiar, m'agradaria posar en valor la seva tasca desinteressada per crear any rere any un programa de festes molt extens i d'una qualitat envejosa per molts de pobles. Pens que quan les iniciatives neixen de la ciutadania, aquestes sempre funcionen millor que les impulsades des de l'administració, ja sigui pel seu caràcter popular o per la diversitat que ofereixen. En casos d'èxit com el del Carme, l'Ajuntament s'ha de limitar a oferir tota l'ajuda material, i també econòmica, possible, per no desvirtuar el caràcter independent i alternatiu d'aquestes festes.

 

- Un altre esdeveniment que ja es va fer l'any passat, i que sembla que enguany tendrà vida pròpia amb independència de les festes d'estiu, és el festival Caparruts, aquesta trobada de música urbana en català. Què ens pots contar d'aquest concert?
- Si, enguany l'organització del Festival Caparruts va decidir optar per augmentar el format d'aquest traslladant-lo al recinte de l'aparcament de la piscina municipal i per poder-lo fer en dissabte, es va treure del programa de Sant Bartomeu. No vull revelar cap dels secrets que ens tenen preparats, però m'agradaria destacar que comptarà amb un cartell molt complet amb artistes mallorquins i catalans i que la seva producció tècnica pegarà un bot de qualitat. Projectes com aquest fan falta per reivindicar la nostra llengua, el català, sovint amenaçada per les dinàmiques socials i polítiques de la nostra illa, i per apropar-la als més joves amb uns estils de música en auge en aquests moments. El català ens serveix per comunicar, pensar, escriure o estimar, però també per cantar i expressar-se artísticament, sigui quin sigui el teu estil.

 

- Per acabar, hi ha alguna qüestió més que vulguis destacar de cara a enguany?
- M'agradaria destacar la meva intenció de donar suport a totes les propostes que neixin de la societat civil del poble, estigui organitzada o no. Seguint aquesta idea, aquest mateix diumenge s'ha organitzat el Beermut a la Plaça Castellet, una mostra de cervesa artesana, dissabte 11 de maig hi ha programat un concert homenatge de punk a la Plaça des Sitjar i el mes de juny s'ha programat un concert de rock al mateix pàrquing de la piscina. Esperem que aquestes siguin les primeres de moltes iniciatives que sorgeixen de persones o col·lectius amb ganes de fer coses al poble i que gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament