" Capdepera és un lloc pel qual tenc molta predilecció. M'agrada el poble, on s'hi pot trobar una cultura autèntica, al marge del turisme, però no contra el turisme. La gent és molt oberta, i aquí venc cada any, per uns dies. ..."







 No és senzill definir, ni encasellar, una personalitat com la d'Andreas Wiehl, l'artista que aquest mes d'octubre visitarà “Sa Cotxeria” (CMC) amb la seva instal·lació “Petit Fòrum Romà, 100 caps”. Matemàtic, inventor, professor, artista..., aquest alemany enamorat de Capdepera duu a l'esquena un ample bagatge en totes i cadascuna de les activitats esmentades.

Com a inventor i dissenyador, ha mostrat al públic, en distintes exhibicions, les seves creacions, algunes de les quals, patentades. Però avui i aquí ens interessa el seu vessant artístic, en el qual s'ha apropat a gairebé totes les tècniques i camps possibles, tot i que, des que es va iniciar en aquestes activitats, cap a 1984, s'ha decantat primordialment per les instal·lacions, un format que li permet expressar amb tota la seva amplària les seves propostes. I ja són més de 30 les vegades que Andreas Wiehl ha exposat.

 

- A Capdepera no es veurà res del meu vessant com a dissenyador i inventor, un camp que no consider artístic, sinó propi del món de l'arquitectura o l'enginyeria. Ara estic centrat en la realització d'aquests caps de terra. Uns caps que a vegades estan inspirats en persones reals, sovint veïnats meus, però que en altres ocasions són fruit de la fantasia.

Els “100 caps” que durà a Capdepera, després que l'any passat els exposàs a Munic, ja ho podem dir ara, constituiran tota un sorpresa, un esdeveniment realment únic.

 

- Aquesta instal·lació abastarà tots els racons del centre d'exposicions. Per passar al soterrani, que recrearà una mena de catacumba i estarà a les fosques, hom només es podrà il·luminar amb la llanterna que se li proporcionarà.

L'artista alemany considera summament important l'espai de “Sa Cotxeria” per tal de poder organitzar la instal·lació.

- Hi haurà els “caps” de terra, evidentment, però també grans fotografies i projeccions de vídeo. El lloc és molt important, especialment les voltes, que m'ofereixen unes possibilitats molt especials i que jo he d'aprofitar. També el mobiliari existent, que fan d'aquest espai una casa viva.


Parla'ns d'aquest més de cent caps...

- No compta només la terra, ni tan sols la forma. També són molt importants els colors. Es tracta de personatges diversos que, això no obstant, majoritàriament representen persones vitals, felices. Vull dir que també és important la façana de l'edifici, especialment a Alemanya, on la gent fa més vida de portes endins. Jo vull que des de fora ja es vegi d'alguna manera el que hi ha dedins.

 

I com ha estat això d'exposar a Capdepera?

Capdepera és un lloc pel qual tenc molta predilecció. M'agrada el poble, on s'hi pot trobar una cultura autèntica, al marge del turisme, però no contra el turisme. La gent és molt oberta, i aquí venc cada any, per uns dies. Aquesta serà la meva primera exposició a Mallorca. Vaig demanar informació sobre el Centre Cap Vermell, però allà tot és molt nou, molt modern, per al que jo necessit en aquesta ocasió. “Sa Cotxeria”, en canvi, em sembla un lloc ideal.

 

Idò aquí t'esperam, Andreas, segurs que els teus “100 caps” no ens deixaran indiferents.