Dissabte de Sant Antoni, és a dir dijous16 de gener, se celebren les corregudes pel poble. Abans de la sortida del dimoni de la cotxeria de Ca Na Vergera, molts de gabellins es preparen per la jornada festiva a dinars d’amics en els locals que resten oberts o en cases particulars.
Un dels grups que s’han format és les que preparen unes burballes i es reuneixen tots a taula abans de comparèixer a la sortida prevista a les 15 hores.
També ha tingut acceptació una paella organitzada a Cas Padrí, a bon preu, que ha omplert el local.
L’Obreria també ha preparat, com cada any, menjar per als membres de la pròpia obreria, músics i col·laboradors.
Puntualment, a les 15 hores, s’obriren les portes de ca Na Vergera al carrer Nou i arrancaren les corregudes amb el primer ball. El primer ball el realitza el dimoni “negre” i tot seguit, acompanyat per la Banda de Música de Capdepera, enfila el carrer Nou cap a la plaça de l’església.
Podem dir que la trobada dels dos dimonis i la ruptura de la creu de mata, és un moment espectacular, tant per la gran quantitat de gent que s’agombola com per la passió com es viu.
Amb prou dificultats s’arriba a crear un passadís perquè els dimonis puguin fer l’encontre i fer el primer ball conjunt.
Davant la porta de l’església se romp creu de mata, un element característic de la celebració de Sant Antoni a Capdepera.
A partir d’aquest moment la massa humana inicià el recorregut tradicional cap a Vila Roja. Primer pel carrer Ciutat, carrer de ses Coves, s’Alzinar, sa Tafona Nova i Son Magdalé amb les tradicionals aturades per ballar les peces tradicionals de la festa.
A can Zarallo se realitza la primera aturada, per a enfilar el carrer Ciutat fins la costa de Can Capet on hi ha una nova aturada a ca Na Vergera. Al carrer Ciutat se duen a terme els balls en els punts determinats ( entre d’altres davant ca l’obrer Tomeu Melis).
En alguns habitatges obren les portes als amics convidant a brufar .
Després del ball a ca Na Vergera, la propera aturada és al bar Can Patilla. Una vegada més el local era ple de gom a gom, literalment no hi cabia una agulla. Amb una banda de música i un públic entregat, la festa se viu amb una gran intensitat.
A la sortida de Can Patilla començava a fosquejar, just quan començà la volta cap a Vila Nova pel carrer Col·legi, Pla d’en Cosset i carrer la Mar. A Vila Nova l’aturada és a ca l’obrer Joan Ramón i na Bàrbara, on músics i dimonis descansen i reposen forces. A la sortida el ball dels dimonis amb “l’amo i sa madona” al que s’afegeixen els fills, és el punt de partida pel darrer tram del recorregut.
La comitiva festiva deixa el carrer de la Mar per seguir pel carrer Velleta i Batista, i enfilar el carrer del Port cap a la plaça de l’Orient. Allà hi havia congregada molta gent al voltant d’un gran fogueró, ja encès, que esperava pel darrer ball de les corregudes. Fer un rotlo suficient pera fer el ball resultà prou difícil, de fet la banda no pogué entrar dins.
Acabat el darrer ball els dimonis se llevaren les caretes i s’abraçaren damunt les espatlles dels qui els aixecaren, emocionats satisfets per la feina feta. Alguns músics també foren alçats mentre seguien tocant.
Des de la plaça de l’Orient les caretes se van dur cap a la plaça de la Constitució on s’eixugaren. Una nova parella de dimonis els esperaven per començar l’itinerari nocturn de fogueró en fogueró.
Ens comentaren que enguany hi havia devers 25 foguerons a Capdepera i calia visitar-los tots. El primer, per cert molt animat, va ser el del Club Ca Nostra. Allà uns voluntaris torraven sense aturar carn, panxeta, botifarrons i llonganissa.
També hi trobaren un nodrit grup que cantaven gloses de “santantonianes”, acompanyats d’instruments musicals, animant el fogueró.
Després del ball en el fogueró de la plaça de la Constitució, la comitiva (ja més reduïda) amb els musics i dimonis al capdavant iniciaren la visita als foguerons, començant per Vila Roja. Els membres de la banda de música fan un gran esforç, tocant durant hores, que és d'agrair.
A cada fogueró, després del ball, és gairebé obligatòria una sessió fotogràfica amb els nins i nines i famílies presents.
De tornada a la plaça de l’Orient, seguiren amb la visita als foguerons de Vila Nova seguint un itinerari d’anada i tornada, per acabar a la plaça des Sitjar i fer el darrer ball davant el fogueró de l’Obreria.
A la plaça des Sitjar hi hagué ball de bot de la mà dels sonadors de jotes i mateixes, encapçalats per en Pep Vila.
Tothom comentava que afortunadament la pluja que estava prevista per l’horabaixa no arribés fins la nit.