L'any passat, l'Obreria de l'Esperança, l'Associació empresarial de Capdepera i l'Associació Cultural Cap Vermell recuperàrem una tradició única a Mallorca,  d'arrels precristianes i que ens agermana amb diverses localitats del Pirineu i d'arreu del món.


Enguany tendrà lloc diumenge dia 15, a les 18h, a la plaça de l'Orient.


Tothom que de petit va celebrar l'alei-alei, i per tant ja passa dels 70 anys, ho recorda amb gran fruició. Aquells que no ho hem celebrat ens ho podem imaginar. El dissabte de Nadal, entrada de fosca, els padrins feien uns focs en mig dels carrers i els nins i nines podien jugar amb foc. Córrer amb un manat de faies enceses cantant o recitant la cançoneta:

Alei, alei,
penjant amb un cabell.
Anit, anit,
un gall farcit.
Demà, demà,
el mos hem de menjar.
I passat demà,
el mos hem de acabar”.

L'any passat ens ho passarem molt bé. Els nins i nines que hi participaren encara ho recorden. De fet, l'únic emperò que ens posaren fou que va ser molt curt. I enguany hem allargat el recorregut: A la Plaça de l'Orient encendrem la faia, carrer centre, Fondo, Goya, Major, Plaça Vella, Carrer Alt i Pla den Cosset per arribar on hem començat, a la Plaça de l'Orient

No tenim, de moment, cap documentació dels orígens, ni dels perquès. Sabem que, segurament, sia un vestigi de festes d'arrel precristianes del solstici d'hivern.

Enguany, no ho celebrarem dia 24. Sabeu que les tradicions han canviat. De fet les Matines que un temps començaven a mitjanit, ara ho fan a les 19 o 20h. Però no vol dir que tornem als orígens qualque dia.

Per tant, i com a segon any, volem convocar a tothom que hi vulgui participar, per diumenge dia 15 de desembre.

A la plaça de l'Orient hi haurà, com cada any, el Mercadet de Nadal. I el matí, devers les 11h, acabarem de fer els manats de faies, a mode de taller.

L'horabaixa, en acabar la novena de l'Esperança, devers les 18h, a la plaça de l'Orient encendrem les faies, cantarem l'alei-alei, partirem cap el carrer Fondo cap a la plaça Vella per baixar escales cap el Pla d'En Cosset.

Tothom hi podrà participar, tot i que les edats recomanades cara als infants serà entre els 6 i 12 anys. Sempre acompanyats per adults.

Esperam poder transmetre-vos la il·lusió d'aquells que, un dia, quan eren infants, feren l'alei-alei. I que amb el temps pugui convertir-se en una tradició més de Capdepera. Una tradició que haurem recuperada entre tots. Per al nostre gaudi i per servar les arrels d'un poble molt especial com és Capdepera. L'únic poble de Mallorca on es te coneixement d'aquesta festa.

Hem contactat amb la gent de Gavà i Sant Julià de Bergadà i, aviat, vos oferirem, a mode d'entrevista, una conversa amb Xavier Pernals, l'investigador que més sap de la Fia-faia.
La cançoneta és senzilla i diu així:

“Alei, alei,

penjant amb un cabell.
Anit, anit,
un gall farcit.
Demà, demà,
el mos hem de menjar.
I passat demà,
el mos hem de acabar”.

Per a més informació podeu consultar aquests articles i vídeos: 

"Alei, alei"; la tradició nadalenca de Capdepera, de Joana Colom
"D'arrels precristianes, a Capdepera era l'únic lloc de Mallorca que es feia"

Més “Alei! Alei!” de Pere Orpí
"...record que fa anys vaig tenir la intuïció de relacionar aquests mots amb el terme litúrgic i festiu ‘Al·leluia!’ (de l’hebreu halleluiah!: alabau el Senyor!), i he pogut comprovar que Coromines va per aquest camí,..."

Alei, alei! A la recerca d'una festa (1)
L'Associació Cultural Cap Vermell inicia una feina de recerca sobre aquesta festa infantil nadalenca-gabellina

Alei, alei! A la recerca d'una festa (2)
Diferents col·laboracions han parlat de l'"Alei, alei! a aquestes pàgines. Són fragments d'articles de Llorenç Tous i Sebastià Nebot.

Alei, alei! A la recerca d'una festa (3)
Mossèn Alcover empra aquesta expressió a les Contarelles i a les Rondalles. 

Alei, alei. Les faies estan a punt ...
Bons feixos de faies ja s'assequen per a recuperar la festa de l'Alei, alei Un grapat de voluntaris han anat a arrebassar faies per a l'alei, alei que tendrà lloc, després de més de 50 anys, dia 16 ...

Alei-alei: Nadal, infants i foc ...de Pere Cortada
...  indrets". L’any passat, quan començarem a entrevistar aquells que han viscut l’alei,alei al cap de set o vuit entrevistats consideravem que tots deien el mateix, no aportaven gaires novetats. Cercare ...

L'Alei,alei, ressona entre les faies enceses ..
... el joc es va fer present. Dominaren les faies i cantant Alei, alei, anaren de la plaça vella fins l'Orient. Les imatges i el video són prou el·loqüents. Els més vells no podien estar-se de contempl ...

Important ressò mediàtic de l'Alei,alei! ...
I com diu Joana Colom: " L'alei-alei és una passa més per fer de l'Esperança i el Castell la gran festa de tots els gabellins".